Lassan már külön technológiai rovatot is indíthatnánk honlapunkon, hiszen olyan intenzitással törnek be a különböző újítások a sport világába. Most éppen a krikett sportág lett hirtelen hangos egy érdekes technológiai fejlesztéstől. A nemzetközi szövetség (ICC) ugyanis komolyan elgondolkozott azon, hogy speciális szenzorokat helyezzen a dobók kezeire. A gondolat hátterében egy közelmúltbeli eset áll, amely a világ egyik legjobb dobójátékosának tartott pakisztáni Saeed Ajmal nevéhez és a szabálytalan dobómozdulat miatt rá kedden kiszabott eltiltáshoz köthető.
A dolgok megértéséhez tudni kell, hogy a krikett játékban a labda eldobásakor speciális megkötések vonatkoznak a dobó mozdulat végrehajtására. Ezek közül a legfontosabb az ún. 15 fokos szabály, amely szerint a labda eldobásának pillanatában a dobó játékos könyöke ennél nagyobb szögben nem hajolhat meg. Az ICC a végső teszteket (amelyek egy kétéves folyamat utolsó állomásai) már a jövő héten elkezdhetik Brisbane-ben, a szenzorok segítségével pedig - az eddigi "szabadszemes mérés" helyett - könnyebb lesz majd megállapítani, hogy valaki vét-e a szabály ellen vagy nem. A szakmai érvek arról is szólnak, hogy a szenzorok amolyan másodlagos haszonként a későbbiekben a dobók technikáját is javíthatják, hiszen utólag pontosan ki lehet majd elemezni a karok mozgását.
A játékosok könyökére tehát két különleges szenzort helyezhetnek majd hamarosan, amelyek elég kicsik ahhoz, hogy ne zavarják a mozdulatot. Az még nem eldöntött tény, hogy a bevezetés után minden dobónak kell-e viselnie az érzékelőket, vagy csak a gyanús mozdulattal dobók esetében határozhat erről a két mérkőzésvezető egyike, netán a doppingvizsgálatokhoz hasonlóan véletlenszerűen választják majd ki a játékosokat az ellenőrzésre. A rendszer bevezetésére még nincs kitűzve határidő, de vélhetően még a jövő tavaszi - Ausztrália és Új-Zéland által közösen rendezett - egynapos világbajnokság előtt sor kerülhet majd rá.
Cricket
Angliában zajlik egy vb, amit százmilliók néznek, te mégsem hallottál róla
04/06/2019 11:00

Fotó: Eurosport

Bár vádak már korábban is érték a pakisztáni dobót, Ajmal illegális mozdulatát csak idén augusztusban egy Srí Lanka elleni meccsen "szúrták ki", hivatalosan pedig két hete Brisbane-ben mérték meg a karjának szögállását. Az eleinte egy gyerekkori buszbaleset következményeire utaló és könyöke merevségével védekező pakisztáni dobónak nem lesz könnyű dolga, mert az évtizede berögzült mozdulatot kell majd korrigálnia, hogy beférjen a 15 fokos küszöb alá. "Nem zavar különösebben az eltiltás, mert tudom, hogy képes leszek kijavítani a mozdulatot. Csalódást okozott számomra a mérés, de nagy küzdő vagyok, vissza fogok térni a világbajnokság előtt" - nyilatkozta Ajmal. Ha a visszatérés (amelyhez újra kell mérni majd az érzékelőkkel könyökének szögállását - ezt Ajmal bármikor kérheti) után két éven belül újra rosszul dob majd tétmeccsen a pakisztáni krikettes, akkor már automatikus egyéves eltiltást kaphat.
Idén nyáron összesen öt dobójátékosnál merült fel a gyanú a szabály megszegésének kapcsán, közülük hármat el is tiltottak - érdekesség, hogy mindhárom dobó (a srí lankai Sachithra Senanayake, az új-zélandi Kane Williamson és Saeed Ajmal) egyaránt csavar dobó, ami azt jelenti, hogy ellenfeleit nem az eldobott krikett labda sebességével, sokkal inkább a labda pörgésének variálásával igyekszik legyőzni játék közben. A mostani eltiltás egyébként akár egy sportági forradalom első "dominója" lehet, hiszen a nemzetközi krikett életben régóta több dobót gyanúsítottak már hasonlóan szabálytalan dobások miatt. A lenti grafikán is szereplő játékosok mostantól sokkal jobban kell hogy figyeljenek a dobások végrehajtására. Igaz, ha a szemmérték helyett jön a szenzorok kora, nem lesz menekvés senki számára...

Fotó: Eurosport

Cricket
Millió dollár - jó helyre
19/08/2014 10:54