Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Célzóvízzel ér el jó eredményeket a német válogatott biatlonos

Lantos András

Frissítve 20/02/2023 - 13:03 GMT+1

Bevallotta! Hihetetlen beismerés! Őszintén vallott! Nem titkolja tovább! Akár így is kezdhetnénk ezt a cikket, de abban azért lenne jó adag aljasság. A német válogatott egyik biatlonosa az Oberhofban zajló világbajnokság alatt írt jegyzetet valamelyik hazai honlap felkérésére, és ebben elárulta, célzóvíz „segítségével” próbál jó eredményeket elérni. Na, de hogyan?

Johannes Boe is ember – nincs világraszóló rekord Oberhofban

Legendák szólnak arról, hogy régen az öttusázók használtak célzóvizet, azaz egy kis erősebb szeszesitalt az idegek ellazítására a lövészet előtt.
Csakhogy ott sokáig minden számot külön nap rendeztek, majd később, amikor az úszás és a lövészet egy napra került, még mindig komoly szünet volt a kettő között.
A biatlonban viszont gyors egymásutánjában váltják egymást a lövő és futó szakaszok, így talán nem szükséges magyarázatot adni arra, miért nincs sok értelme az alkohol fogyasztásnak ebben a sportágban.
Természetesen a németek tehetsége, Justus Strelow sem maga gurítja be a célzóvizet, de egy nagyon kedves történetet mesélt el arról, hogyan „segíti” mégis a szesz a biatlonversenyeken.
picture

Justus Strelow

Fotó: Getty Images

Az idén a világkupában három top10-es eredményt is hozó sílövő éppen azt ecsetelte, tapasztalatlansága ellenére mennyire nem volt számára bénító a vb több tízeres közönsége, amikor úgy döntött, felfedi a rejtett igazságot.
„Most elárulom a titkom, de ehhez el kell mennünk Dippoldiswaldébe, a szüleim nappalijába. Ez az a hely, ahol minden versenyem előtti este töppen a dugó. Az édesanyám, Ina, és az édesapám, René mindig kikészít egy kis röviditalt. Csak a biztonság kedvéért” – írja Strelow a Sport.de oldalon megjelenő jegyzetében.
„Általában valamilyen gyógynövény tartalmú italról van szó, amiből anya óvatosan tölt két kis pohárkába. Amit aztán egyszerre, teljes szinkronban isznak meg húzóra. Célzóvíznek hívják, és hisznek benne, hogy ez hozzájárul ahhoz, hogy másnap sikeres legyek a lőtéren.”
„A szüleim általában izgatottabbak, mint én, és elég babonásak. Mivel a célzóvíz mindig segít, igyekeznek biztosra menni, ezért a következő napi verseny minden egyes lövészetére isznak egy kört. Csak hogy ne legyen gond.”
„És ez még nem minden. Annak érdeképben, hogy jó hangulatban bújjak ágyba, és békésen tudjak aludni, anya és apa minden este küld nekem egy fotót a nappaliról, az asztalon az üveggel és a két üres felespohárral.”
A célzóvíz nem maradhat el!
Íme egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy a szülői önfeláldozás nem ismer határokat.
És mivel Strelow ezen a világbajnokságon már öt számban (sprint, üldöző, 20 km, váltó és tömegrajtos) indult, könnyen kiszámolhatjuk, 12 nap alatt hány tüske teljesítette be küldetését.
Az üldözőben, a 20 km-en és a tömegrajtosban ugye 4-4, a sprintben és a váltóban 2-2 lövészet várt Justusra, ami összesen 16 sorozat. Per kopf.
És jó kérdés, a váltóban vajon a többiek lövészetéért is ittak a szorgalmas szülők? Hiszen az is hatással volt fiuk eredményére. Csak a biztonság kedvéért.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés