Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kétszer is összeesett a célban, Tandrevold számára vége az olimpiának

Minich Réka

Frissítve 14/02/2022 - 19:34 GMT+1

A női üldözéses biatlonverseny legijesztőbb pillanatait produkálta Ingrid Landmark Tandrevold, amikor a befutó előtti utolsó kilométert alig bírta megtenni, majd a célvonalon átjutva, gyakorlatilag beleájult a bajt legkorábban észlelő francia, Julia Simon karjaiba. Miután a sprintverseny után is alig bírt saját lábán távozni, a csapatorvos döntött; irány Norvégia, hogy rendesen kivizsgálják.

Ingrid Tandrevold

Fotó: Getty Images

Tandrevold nem először okozott komoly ijedtséget, hiszen 2021. januárjában az oberhofi sprintversenyt kellett feladnia rosszulléte miatt. Akkor a kivizsgálás során szívritmuszavart állapítottak meg nála, de a folyamatos orvosi felügyelet alatt többször nem fordult elő a probléma.
Pekingben már a sprintverseny végén le kellett őt támogatni a pályáról, de nem ő volt az egyetlen, akinek komoly problémákat okozott a magaslat. Az ukrán Valentina Semerenko légzési nehézségek miatt csak egy kört tudott teljesíteni, a sífutók között pedig Frida Karlsson küzdött szintén a légzésével a befutó után.
Az üldözéses versenyben minden nagyon jónak tűnt az utolsó lövészetig, a lőtérről bronzérmes pozícióban indult tovább a cél felé. A kamerák annyira a célvonalra koncentráltak, hogy sokáig a nézők sem láthatták hova tűnt Tandrevold. Végül az utolsó kilométert már alig bírta teljesíteni, a felvételeket elnézve az a csoda, hogy egyáltalán sikerült becsorognia a célig.
picture

Tandrevold a sajtótájékoztatón

Fotó: Eurosport

Végül a norvég csapat orvosa volt kénytelen meghozni a kegyetlen döntést: , hogy további kivizsgálásokon vehessen részt. A sajtótájékoztatón könnyek között nyilatkozott a biatlonos:
„Sokáig úgy tűnt, hogy pályafutásom legszebb napja lesz ez, de aztán a végén a legrosszabb lett belőle. Sajnos mostanra kiderült, hogy nem vehetek részt az olimpia hátralévő versenyein. Sajnálom, teljesen össze vagyok törve.
Óvatosnak kell lennem, még csak 25 éves vagyok, tudom, hogy még sok jó év áll előttem. Nem tudom mi történt az utolsó kilométeren, csak azt éreztem, hogy semmi erőm nem maradt, alig értem el a célig. Alig tudtam mozgatni a lábaimat, de amikor már csak 200 méter van hátra, senki nem akarja feladni.
A csapattársaim nagyjából egy órája tudták meg a híreket, de muszáj elmondanom, hogy ők a legjobbak. Mivel Valentin nap van, ezért a fiúk lementek a virágoshoz és egy óriási csokorral leptek meg. Utána kaptam tőlük egy teljesen koronabiztos ölelést is, nagyon sokat jelentett.”
picture

Tandrevold drámája az üldözéses versenyen

A csapatorvos Lars Kolsrud is részt vett a sajtótájékoztatón, ahol felvállalta, hogy ő hozta meg a kellemetlen, de szükséges döntést:
Ingridnek korábban voltak szívproblémái, ezért két ilyen eset után nem kockáztatunk. Nem szeretnénk, hogy bármi komoly baj történjen, ahhoz túlzottan szeretjük őt. A legalaposabb vizsgálatokat csak Norvégiában tudják elvégezni, ezért haza kell utaznia. Tudom, hogy legszívesebben újra versenyezne, ezért én hoztam meg a döntést helyette. Néha ezt kell tennünk, hogy megvédjük a sportolók egészségét.”
A norvég biatlonosok eddig kiválóan szerepeltek a pekingi olimpián, de most az örömük nem felhőtlen. Tiril Eckhoff legendásan jó barátságot ápol Tandrevolddal, el is mondta, hogy mennyire sajnálja a történteket:
„Nagyon szomorú hírekre ébredtünk ma. Nagyon szomorú vagyok Ingrid miatt, de tudom, hogy ez a jó döntés. Nem tudok örülni rendesen, ilyenkor döbben rá az ember, hogy vannak dolgok, amikre nincs befolyásod. Az egészség a legfontosabb a világon.”
A győztes Marte Osbru Røiseland is aggódott csapattársáért:
„Tehetetlennek éreztem magam, de az orvosok szerencsére hamar ott voltak, hogy segítsenek Ingridnek. Nem nagyon tudtam mit csinálni, csak vigasztalni próbáltam. Szerencsére most már sokkal jobban van, ez a legfontosabb. Először nagyon örültem, hogy nyertem és hogy Tiril lett a harmadik, de aztán nem volt jó érzés végignézni, ahogy Ingrid szenvedett aztán összecsuklott a célban. Az azért megnyugtatott, hogy gyorsan jött az orvosi segítség.”
A szövetségi kapitány, Sverre Waaler Kaas szerint a vasárnapi események az egész csapatot lehangolták:
„Furcsa, keserédes napunk volt vasárnap. Nagyon büszkék voltunk a lányokra, hogy két érmet is megszereztek, de aztán láttuk, hogy mi történt Ingriddel. Nehéz feldolgozni, mikor azt látod, hogy egy társad ennyire rosszul érzi magát. Csak annyit tudtunk tenni, hogy a verseny után támogattuk és figyeltünk rá. Próbálunk mindenkire figyelni, reméljük, hogy Indgriddel is minden rendben lesz. Most viszont muszáj készülnünk a többi versenyre is.”
Tandrevold helyére Karoline Knotten került be a női váltóba, ami így a Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ida Lien, Karoline Knotten összeállításban fog elindulni az újabb aranyéremért.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés