Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Belső feszültség árnyékolja be az orosz női váltó fényes olimpiai szereplését

Nánási Antal

Publikálva 17/02/2022 - 06:57 GMT+1

Az orosz női váltó ezüstérmével a teljes biatlon csapat legjobb eredményét érte el, a verseny után azonban mégsem a sikertől hangos a sportág közbeszéde.

Uliana Nigmatullina, Svetlana Mironova, Kristina Reztsova és Irina Kazakevich- az ezüstérmes váltó

Fotó: AFP

Túlzás nélkül állítható, hogy biatlon szempontból a pekingi téli olimpia eddig a norvég sportolókról szól. A sportág északi nagyhatalmának képviselői ugyanis az eddigi kilenc versenyszámból ötöt is megnyertek, és emellett begyűjtöttek még további három dobogós helyezést is másik három futamban.
Az impozáns statisztikából kilógó versenyszám a hölgyek 4x6 km-es váltója, ahol a norvég hölgyek “csupán” a negyedik helyen végeztek. A dobogóra a svéd-orosz-német hármas tagjai álhattak fel, tulajdonképpen valamennyien megelégedve az elért eredménnyel. Az Irina Kazakevich, Kristina Reztsova, Svetlana Mironova, Uliana Nigmatullina összetételű négyes tagjai ráadásul abban a tudatban vehették át az érmeket, hogy a korábbi nyolc futamon az orosz biatlonosok által gyűjtött két bronzérmet beelőzve országuk legjobb eredményét érték el Pekingben.
picture

Az ezüstérmes orosz biatlon váltó

Fotó: AFP

Mindezek ismeretében még inkább meglepetésként hatott, hogy a verseny végét követő percekben az orosz női csapat szövetségi kapitánya, Mikhail Shashilov egy tévétársaságnak nyilatkozva bejelentette, azonnali hatállyal befejezi a női csapat melletti munkáját. A hirtelen bejelentés annyiban nem előzmény nélküli, hogy az olimpia női váltót megelőző futamai során jócskán kijutott a kritikákból a szakembernek, különösen a manapság tévés szakkommentátorként tevékenykedő korábbi sportoló, Dmitry Guberniev ekézte őt az orosz nyilvánosság előtt. Ezt elégelhette meg Shashilov azzal, hogy rendhagyó módon egy tévének nyilatkozva “nyújtotta be a lemondását”.
Mikhail Shashilov 2020 májusa óta állt az orosz női biatlon válogatott élén, szerdai lemondása tehát egy közel kétéves időszakot zár le. Pontosabban csak zárna, a meglepő bejelentésre ugyanis hasonlóan meglepő választ adott az orosz sportági szövetség. Viktor Maigourov, az Orosz Biatlon Szövetség (RBU) elnöke ugyanis nem fogadta el az edző lemondását:
Shashilov nem megy sehova, május 31-ig szerződés köti a szövetséghez. Hogy miért, milyen indíttatásból mondott ilyeneket a futam után, azt tőle kellene elsősorban megkérdezni. Nekem személy szerint remek, közvetlen vele a kapcsolatom, egymás melletti szobákban lakunk, sokat teázunk és kávézunk együtt. Ha eljön az ideje, akkor döntünk a jövőjével kapcsolatban.”
picture

Mikhail Shashilov

Fotó: AFP

Az orosz biatlonsport első embere a botrányt szagoló újságíróknak is odabökött megszólalása végén:
Maguknak meg nincs miről írni, hogy erről a dologról kérdezősködnek? Írják inkább meg, hogy a lányaink milyen nagyszerűen teljesítettek. A többi kérdéssel meg várják meg a hivatalos döntést.”
Hogy azért az eset mögött botrányt, de minimum belső feszültséget sejtőknek is igazuk legyen, érdemes idézni a biatlon négyszeres olimpiai bajnokának, Alexander Tikhonovnak a szavait. Shashilov lemondására reagáló mondataiból ugyanis az rajzolódik ki, a sportági közvélemény nem állna meg a kapitány eltávolításánál, inkább egy komolyabb vérfrissítésben gondolkodik:
Shashilovnak pont jó lenne otthon, úgyis szeret iszogatni. De Maigourovnak is mennie kellene, meg az egész vezetőségnek. Shashilovot eleve oda se kellett volna vinni a válogatotthoz, persze ő egyáltalán vállalta, mert más azt sem akarta. Egyszerűen senkinek sem kellett a csapat vezetésének feladata.”
A fentiek után két dolog tűnik biztosnak. Rövidtávon az, hogy a szombati tömegrajtos versenyre készülő Reztsovát és Nigmatullinát még Shashilov segíti kapitányként a pálya szélén, hosszútávon pedig az, hogy finoman szólva sem ígérkezik eseménytelennek a holtszezon az orosz szövetségnél.
Forrás: rsport és metaratings.ru
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés