Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A csúcsra törő Oeberg-lányok előtt a gyengélkedő norvégok nyithatják meg az utat

Nánási Antal

Frissítve 23/11/2022 - 12:21 GMT+1

Célegyenesre fordult a biatlon világkupa résztvevőinek felkészülése, hiszen cikkünk megjelenéséhez viszonyítva hat nap múlva a férfiak 20 km-es egyéni indításos futamával hivatalosan is elrajtol a 2022/2023-as szezon. A hölgyek, ugyancsak a leghosszabb távon, azaz 15 km-en, egy nappal később vágnak neki az idei szezonnak.

Elvira Oeberg (j) és Hanna Oeberg

Fotó: AFP

A négy nagy havas sportos világkupa sorozat közül utolsóként (a síugrás, az alpesi sí, valamint a hétvégén rajtoló sífutás után) a biatlonban is megkezdődik a szezon.
November vége, valamint 2023 márciusának idusa között a mezőny összesen tíz helyszínre látogat el, köztük a naptárban betonbiztos hellyel rendelkezdő Oberhofba, ahol az előttünk álló idényben világbajnokságot rendeznek.
A hölgyek mezőnyében az előző szezon világkupa összetettjének első tíz helyezettje közül nyolcan is újra harcba szállnak a futamgyőzelmekért, helyezésekért, és az ezekből reményük szerint következő kristálygömbökért. A hiányzók táborát az orosz-ukrán háború miatt fehéroroszként a versenyzéstől eltiltott Dzinara Alimbekava, valamint az anyai örömök elé néző Justine Braisaz-Bouchet alkotja.

A norvégok

A két távolmaradón kívül az összes nagymenő ott lesz a mezőnyben, igaz, két nagy név Kontiolahtiban még biztosan nem áll rajthoz. Egy napja jelent meg a hír, miszerint a címvédő Marte Olsbu Røiseland nem érzi még teljesen fittnek magát a versenyzéshez, így őt legkorábban Hochfilzenben láthatjuk, míg a norvégok másik nagyágyújának, Tiril Eckhoffnak jelenlétére eleve csak 2023-ban számíthatunk.
A címvédő Røiselandot ezzel együtt sem szabad leírni, főleg annak tudatában, hogy az elmúlt szezonban úgy szerzett összetett világkupa-bajnoki címet, hogy saját elmondása szerint ez őt magát is meglepte, ő ugyanis a formáját a pekingi olimpiára próbálta időzíteni. Ugyancsak a bajnoknő mondta el, hogy a 2022/2023-as idényben az Oberhofi világbajnokság lesz a fő versenye, de ha fizikálisan sikerül utólérnie magát, akkor aligha lehet kétséges, hogy a világkupában is újra komoly tényező tud lenni.
picture

Tiril Eckhoff (j) és Marte Olsbu Røiseland

Fotó: AFP

Ugyanez nehezen képzelhető el Tiril Ekchoffról, aki a szezon első harmadának kihagyása miatt összetettben biztosan nem lesz tényező, ő legfeljebb egy-egy kiugró eredmény elcsípésében bízhat, esetében ugyanakkor talán azt lehetne igazi sikerként kezelni, ha újra örömét lelné a versenyzésben.

A trónkövetelők

Akitől joggal várhatunk sokat, az Elvira Oeberg, aki az elmúlt szezonban öt futamot megnyerve, és összesen tízszer dobogóra állva sokáig késztette komoly versenyre Røiselandot összetettben. A svéd szakvezetés azt reméli, hogy a fiatalabb Oeberg-nővér képes lesz az előző évi formáját átmenteni az előttünk álló idényre is, ezt a reményt támasztja alá az a tény, hogy Elvira letarolta a svéd nyári szezont.
A háromkoronások szövetségi kapitánya, Johannes Lukas úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy ha sikerül úgy fenntartania a koncentrációját, élvezi a versenyzést, és nem gondolja túl a dolgokat, akkor a riválisok kapkodni fognak a levegőért.
picture

Elvira Oeberg öröme a téli olimpián

Fotó: AFP

Jelentős előrelépésre van szüksége Elvira nővérének, az egyéni indításos versenyszám 2018-as olimpiai bajnokának, Hanna Oebergnek, aki a 2021/2022-es szezonban, megismételve az előző két idény teljesítményét, az összetett világkupa negyedik helyén végzett. Általánosságban azonban rossz idényt zárt, lövészetének hatékonysága 80% alá csökkent, és a rengeteg büntetőkör hatására kicsit motivációját is veszítette.
Az Elvira kapcsán már citált svéd kapitány szerint azonban az idősebbik Oeberg nővér a holtszezonban megnyomta az újratervezés gombot, aminek hatására visszatért az alapokhoz, újra felépítette magát, és most éhesebb a sikerre, mint valaha. Esélylatolgatásában Johannes Lukas egészen odáig ment, hogy az összetett világkupa sorsát az Oeberg-lányok maguk között rendezhetik le.

Akikkel még mindenképpen számolni kell

Ebben a kategóriában az élre kívánkozik a Pekingben olimpiai bajnoki címet szerző Denise Hermann-Wick, aki a pihenő alatt férjhez ment. A futóteljesítményével mindig is az élbolyhoz tartozó német sílövő az új idénynek azzal a céllal vág neki, hogy javítson a lövészetén, ezért új puskával áll rajthoz Kontiolahtiban. Pekingi olimpiai aranyérme azt jelzi, a legnagyobb versenyeken is képes a kiegyensúlyozott teljesítményre, ha képes jó formáját állandósítani, komolyan kell vele számolni.
Hosszas várakozás előzte meg Dorothea Wierer döntését, a kétszeres összetett világkupa-győztes olasz végül úgy döntött, egy idényt még mindenképpen vállal a legjobbak között.A dél-tiroli születésű biatlonos Pekingben kipipálhatott egy mérföldkövet, hosszas próbálkozás után ugyanis megszerezte a hőn áhított egyéni olimpiai érmet a sprintben elért harmadik helyével. Összetettben már valószínűleg nem lesz veszélyes, de egy-egy versenyen, mint például Antholzban, vagy az Oberhofi világbajnokságon, még guríthat egy nagyobb eredményt.
picture

Dorothea Wierer

Fotó: AFP

A szakági világkupákért, valamint egyéni győzelmekért az elmúlt idényhez hasonlóan harcban lehet még Lisa Theresa Hauser, Julian Simon, Anais Chevalier-Bouchet vagy épp Marketa Davidova.
Ahogyan azt az évek alatt megszokhatták, az Eurosporton ezúttal is kiemelten követjük a biatlon világkupa versenyeit, az egyes futamokat rendszerint élőben közvetítve csatornáink egyikén.
Forrás: BiathlonWorld
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása