Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Totógyilkos dobogó a világkupa nyitóversenyén, Johannes Bø szinte képernyőre sem került

Kristóf Szentimrei

Frissítve 30/11/2022 - 14:49 GMT+1

Bombameglepetéseket hozott a biatlon-világkupa férfi nyitóversenye, melyet végül a svéd világbajnok Martin Ponsiluoma nyert meg a fiatal svájci Niklas Hartweg, valamint a német David Zobel előtt. A franciákhoz hasonlóan csalódott norvégok a remek futóformájukban bízhatnak a folytatást illetően, különösen Johannes Bø, akinek pályán nyújtott teljesítménye láttán aggódhatnak a riválisok.

Totógyilkos dobogó a világkupa nyitóversenyén

Fotó: AFP

Svéd-svájci-német dobogóval indult az idény a finnországi Kontiolahtiban.

Erre aligha számított bárki is a férfiak 20 kilométeres egyéni indításos versenye előtt, még akkor sem, ha talán ez a versenyszám szokta hozni a legnagyobb meglepetéseket. Ez ugyanis a leghosszabb egyéni táv, amely mellett négy lövészeten keresztül kell stabilan jól teljesíteni a lőtéren, ráadásul minden egyes lövőhibáért egy perc időbüntetés jár, amely több mint duplaannyi időveszteség, mint egy büntetőkör.
Hogy mennyire kegyetlen ezzel a versennyel nyitni a biatlonszezont, jól mutatja, hogy egy rossz lövősorozattal is teljesen el lehet szállni, sőt, akár az utolsó egy-két lövéssel is az összesen 20-ból. Így történt ez a szám uralkodó világbajnokával is.

Laegreid-győzelem és norvég dominancia helyett...

Sturla Holm Laegreid nyugodtan mondható a 20 kilométeres szám specialistájának, hiszen nemcsak ő nyerte ezen a távon a legutóbbi világbajnokságot 2021-ben, hanem mind a tavalyi, mind pedig a tavalyelőtti vk-idénynyitót is. Utóbbi sikerével robbant be a semmiből a biatlonos köztudatba, most viszont már az egyik esélyesnek számított. Három lövősorozatig remekül is haladt, hiszen egyetlen egy táblát sem hibázott el, míg a riválisok közül a világkupa-címvédő Quentin Fillon Maillet valamint Johannes Thingnes Bø is már a versenyen elején kiszállt a győzelemért folyó csatából.
A mindent eldöntő álló testhelyzetű lövészetben azonban megremegett az általában biztoskezű Laegreid is, az utolsó két lövését egyaránt elhibázta, így nemcsak az első hely, hanem a dobogó is elúszott számára. A kínálkozó lehetőségre a kiszámíthatatlan lőtéri teljesítményeiről híres Martin Ponsiluoma csapott le, aki végül egy lövőhibája ellenére is megnyerte a versenyt, hiszen futásban szokás szerint a legjobbak között volt. A 27 éves svédnek ez volt az első normál világkupa-versenyen aratott sikere, hiszen az első győzelmét még a pokljukai világbajnokság keretében megrendezett sprintversenyen szerezte.
„Hihetetlenül boldog vagyok. Korábban nem nagyon osztottak nekem lapot ebben a versenyszámban, így ez most különösen menő érzés, hogy ilyen jó versenyt tudtam produkálni.” – nyilatkozta Ponsiluoma, aki a keddi győzelmét követően életében először viselheti a világkupában vezető személynek járó sárga trikót. „Ezzel egy álmom vált valóra. Szerintem mindenki vágyik arra, hogy sárgában kezdje a szezont, és ez most engem különös boldogsággal és izgatottsággal tölt el.”
picture

Martin Ponsiluoma

Fotó: Imago

A dobogó második és harmadik fokán legalább ennyire boldog arcokat lehetett látni, akiket még csak a legjobb tíz közelébe sem várhattunk, végül azonban hatalmas meglepetést okoztak. Különösen Niklas Hartwegre lehet érdemes figyelni a hosszútávú jövőt illetően is, hiszen a svájci sílövő még csak 22 éves, és bár 2019-ben megnyerte ebben a számban a junior-világbajnokságot, a világkupában eddig egy 17. hely volt a legjobbja. Most azonban hibátlan lövészete különösen értékesnek bizonyult, amely mellett sífutásban is top20 körüli összidőt produkált, így egy ideig még vezette is a versenyt, és végül csak Ponsiluoma tudta megelőzni.
Hasonlóan nagy szenzációnak számít, hogy a német David Zobel jött be a harmadik helyre, aki óriási hajrával tartotta meg első vk-dobogóját a honfitárs Roman Rees és a svéd kiválóság Sebastian Samuelsson előtt. Végül csupán Zobel és Hartweg tudtak hibátlanul lőni a 97 induló közül, ami hűen illusztrálja, mennyire sokat számít 20-ból 20 jó lövést leadni ebben a versenyszámban.
Az érem másik oldalán szerepelnek a norvégok, akik a táv felénél még hármas vezetésben álltak Tarjei Bø-Laegreid-Johannes Dale sorrendben, azonban például az idősebb Bø az utolsó két lövősorozatban összesen hat hibát hozott össze, amivel egészen az 53. helyig csúszott vissza. Bár a honfitársak nem produkáltak ekkora visszaesést, végül egyikük sem zárt a legjobb öt között, ami az előzetes várakozásokat tekintve mindenképp csalódás az északiaknak. A hétvégére és a szezon további részére azonban mindenképp bizakodásra adhat nekik okot, hogy az öt legjobb futóidő között négy versenyzőjük is ott szerepelt. Hogy pedig e téren ki áll az élen, azt nem nehéz kitalálni.

"Láthatatlan", de félelmetes futóformában

Természetesen Johannes Thingnes Bø-ről van szó, akivel ritkán történik az meg, hogy szinte egyáltalán ne lássuk egy biatlonközvetítés során. Ez most annak volt betudható, hogy már az első lövészet során két hibát is elkövetett, amellyel gyakorlatilag el is szállt az esélye a győzelemre. Összesen végül négy lövőhibával hozta le a versenyt a norvégok klasszisa, amelynek ellenére is a 12. helyen zárt. Ez már önmagában sokat elmond arról, mennyire hasított kedden a kontiolahti-i pályán, ha pedig rátekintünk a konkrét futóidőkre, azt láthatjuk, hogy

Johannes Bø a győztes Ponsiluoma kivételével az egész mezőnyre több mint egy percet vert rá a 20 kilométer során, ami igencsak aggasztó lehet az ellenfelek számára.

picture

Johannes Bø félelmetes futóformában

Fotó: Getty Images

Az is árulkodó volt, hogy a fiatalabb Bø mosolyogva nyilatkozott a versenyt követően, hiszen ő is tudja, hogy a formája kiváló, és ha a lövészeteit összerakja, akár dominálhatja is az előttünk álló világkupaszezont. A hétvégén sorra kerülő sprint- és üldözéses versenyen okosabbak lehetünk, hogy tényleg ekkora-e a fölénye sífutásban a többiekkel szemben.

Gyengélkedő franciák, erőn felül teljesítő németek

A norvégokhoz hasonlóan a franciák sem szerepelt jól az idénynyitón, és különösen Quentin Fillon Maillet-nek lehet miért aggódnia. Az összetett világkupa címvédője ugyanis igazolta a vele kapcsolatos szezon előtti várakozásokat, miszerint nincsen jó futóformában, amit bizonyít, hogy csak a 18. legjobb futóidőt produkálta. Ráadásul itt aligha lehet szó vaxolási problémáról, hiszen a honfitársak közül Émilien Jacquelin és Fabien Claude is közel egy perccel volt gyorsabb nála.
Végül Claude lett a legjobb francia a maga kilencedik helyével, míg Fillon Maillet csak 15., Jacquelin pedig csupán 28. lett, akinek újfent a lőtéren ment el a versenye. Nagy kérdés, hogy Jacquelin milyen mentális állapotban lesz ezen a télen, hiszen tavaly több látványos összezuhanása is volt nyomás alatt, idén pedig akár még nagyobb szerep hárulhat rá a franciáknál, amennyiben Fillon Maillet pályán nyújtott teljesítménye nem fog markánsan javulni.
Elég más helyzetben vannak a németek, akik leginkább csak Benedikt Dollban és Johannes Kühnben bízhattak a szezon előtt, és tőlük is leginkább csak egy-egy győzelmet vagy dobogót remélhettek. Nos, a nyitóversenyen nemcsak David Zobel és Roman Rees, hanem további két honfitársuk, Justus Strelow és Philipp Nawrath is megelőzte őket, ami végül azt jelentette, hogy öt német is a legjobb 20 között zárt. Ilyen erős csapatteljesítményre már rég volt képes Mark Kirchner alakulata, amely mindenképp jó előjel lehet a hazai világbajnokságuk, valamint a csütörtökön sorra kerülő váltóversenyük szempontjából, melyet természetesen szintén élőben közvetít az Eurosport 10:45-ös kezdettel.
További közvetítéseink kezdési időpontjai Kontiolahtiból:
december 1. (csütörtök) 10:45 – férfi 4x7.5 km váltó
december 1. (csütörtök) 13:20 – női 4x6 km váltó
december 3. (szombat) 10:30 – férfi 10 km sprint
december 3. (szombat) 13:40 – női 7.5 km sprint
december 4. (vasárnap) 12:00 – férfi 12.5 km üldözéses
december 4. (vasárnap) 14:15 – női 10 km üldözéses
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés