Johannes Kuehn és Hanna Sola révén mindkét sprintversenyt abszolút meglepetésember nyerte, de bőven figyelemre méltó a totális francia dominancia a férfiak üldözőversenyében is.
Igazán ütősre azonban, stílszerűen, a hétvége utolsó futama sikeredett.
A hölgyek 10 km-es üldözőversenye ugyanis három lövészetig úgy tűnt, hogy igazolja a sprint során kialakult sorrendet, nevezetesen, hogy a háromnegyed percnyi előnyből induló Hanna Sola simán meg tudja nyerni a versenyt. A fehérorosz azonban az álló lövészetek során elkezdett hibázni, az első sorozatban kettőt, a verseny utolsó lövészetében pedig egy újabb táblát hagyott üresen. Amíg azonban a két hiba még belefért, a harmadik, mint utóbb kiderült, már nem. Pedig a helyzete még akkor sem tűnt vészesnek.
Hochfilzen
Izgalmas hajrá döntött: Røiseland az idei második üldözésest is megnyerte
12/12/2021 15:35
Amikor ugyanis Sola a hátára vette a puskáját a második álló lövészetét követően, és elindult, hogy megkezdje a büntetőkörét, a háttérben feltűnt Marte Olsbu Røiseland. A norvég biatlonos láthatóan remek formában kezdte az olimpiai szezont, ennek pedig igencsak egyértelmű jelét adta Östersundban, ahol a sprint tizenkettedik helyét követően, 47,7 másodperccel Lisa Hauser mögött vágott csak neki az üldözőversenynek, amelyet végül megnyert.
Hochfilzenben még ennél is közelebb került a mission impossible kategóriához, ahol a sprintverseny harmadik helyezettjeként ugyan, de 50,3 másodperces hátrányban vágott neki a 10 kilométeres távnak. Az utolsó, hibátlanul lehozott lövészetét követően pedig úgy vághatott neki az utolsó körnek, hogy egyrészt a hátránya bő tíz másodpercre olvadt, másrészt, látta maga előtt az addig csak gondolatban üldözött Solát.
Nagyon szeretem az üldözőversenyeket, ez a mai is egy kemény csata volt. Az utolsó körig az járt a fejemben, hogy Elvirát magam mögött tartsam és legyen meg a dobogó, hiszen addig nem is láttam Hannát magam előtt. Aztán szólt az edzőm, hogy nyomjam, mert meglehet a győzelem, én meg onnantól úgy mentem, mintha az életem múlott volna rajta.” – nyilatkozta a boldog győztes norvég a versenyt követő sajtótájékoztatón.
Merthogy valami félelmetes futással Røiseland a két kilométeres kör nagyjából felénél megfelezte a lőtérről kijövet megmaradt hátrányát, az utolsó ellenőrző pontnál pedig utól is érte ellenfelét. Innen nem volt, nem lehetett más a végeredmény, mint a norvég győzelme, aki ezzel eddig mindkét idei üldözőversenyt megnyerte, a szakági piros trikó mellett pedig a sárgát is újabb versenyekre magánál tarthatja.
Marte Olsbu Røiseland a 2021/2022-es szezonban eddig hibátlan az üldözőversenyeken, ráadásul mindkét győzelmét tulajdonképpen lehetetlen helyzetből nyerte meg. Östersundban és Hochfilzenben is 50 másodperc környéki, azaz nagyjából három büntetőkörnyi hátrányból vágott neki a távnak, fantasztikus futásának és koncentrált lövészeteinek köszönhetően azonban végül mindkét futam az övé lett.

Marte Olsbu Røiseland

Fotó: AFP

A norvég biatlonos pazar futásán febuzdulva megnéztük, a 2018-as ötkarikás játékokat követő olimpiai ciklusban rendezett üldözőversenyek között, a ledolgozott különbség tekintetében, hol is áll a rangsorban a hochfilzeni teljesítmény.
A 2018-as pjongcsangi olimpia óta, ahol ezt a versenyszámot az azóta már visszavonult Laura Dahlmeier nyerte, a hochfilzeni volt a huszonharmadik üldözőverseny, amelyet világkupa, vagy világbajnokság keretein belül rendeztek. A majd negyedszáz futam közül három olyan esetet tart nyilván a nemzetközi sportági szövetség adatbankja, amikor az üldözőversenyt olyan biatlonos nyerte, aki legalább 45 másodperccel a sprint győztesét követően vághatott csak neki a távnak. A rekordereket, egy kivétellel, a norvég csapatban kell keresnünk.
A jelenlegi olimpiai ciklusban a műfaj abszolút királynője Tiril Eckhoff, aki a 2020/2021-es szezon második kontiolahti hétvégéjén oktatta a mezőnyt. Mint ahogyan arról elmúlt heti cikkünkben is megemlékeztünk, az összetett világkupa későbbi győztese pocsékul kezdte az idényt Finnországban, a második ottani hétvége azonban már meghozta az áttörést.
Eckhoff ugyanis a nyolcadik helyet csípte meg a sprintben, egy percen kívüli hátránya (1:00:8) aligha jogosíthatta fel vérmes reményekre az üldözőverseny előtt. A norvég biatlonos azonban, rácáfolva mindenkire, talán még magára is, hibátlan lövészettel és hihetetlen futással ledolgozta tetemes hátrányát, és megnyerte a futamot.
Nem sokkal, de még az egy perces lélektani határon innen, egészen pontosan 56 másodperc volt Julia Simon hátránya 2020 márciusában, szintén Kontiolahtiban, amikor tizenegyedikként indulva nekivágott az üldözőverseny tízkilométeres távjának. A rutinos francia biatlonos ezt a tetemes hátrányt le tudta dolgozni, és két lövőhibája ellenére is behúzta a futamot.
A legkesevebbet az utolsó eset kapcsán kell kutakodnunk az emlékeinkben, a helyszín és az “elkövető” emléke is egészen friss. A 2021/2022-es szezon második östersundi hétvégéjén ugyanis ismét Marte Olsbu Røiseland volt az, aki a “boxutcából indulva” tudott üldözőversenyt nyerni. A norvég világbajnok ugyanis 47,7 másodperccel Lisa Hausert követően vághatott csak neki távnak, alig félórával később mégis ő haladhadott át elsőként a célvonalon.

Marte Olsbu Røiseland

Fotó: AFP

Røiseland számára tehát a forma fenntartása, Eckhoffnak pedig a forma megtalálása a legfontosabb feladat a mezőnyre hétvégén váró franciaországi hétvégén. Az Annecy Le Grand Bornandban rendezendő valamennyi futamot élőben közvetítjük az Eurosport csatornáin.
Hochfilzen
Christiansen nagy futással hárította el a francia rohamokat a hochfilzeni váltóban
12/12/2021 13:11
Hochfilzen
Fölényes svéd siker született a hölgyek hochfilzeni váltóversenyén
11/12/2021 15:23