Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sorozatban negyedszer lehet világbajnok Budapesten a magasugró, aki nem tartja magát példaképnek, pedig nagyon is az

Gecsei Dina

Frissítve 19/08/2023 - 17:06 GMT+2

Sokszor megkapjuk a kérdést, hogy kit érdemes figyelni, vagy épp kinek lehet szurkolni az atlétikai vb-n. Természetesen magyarként első körben a magyar atlétákat javasolnánk, de a versenyzők között bőven akadnak olyanok, akiket örömmel mutatunk be a nézőinknek, olvasóinknak. Az egyik ilyen Mutaz Essa Barshim, a magasugrás címvédője, akivel volt szerencsénk személyesen is találkozni a vb előtt.

Történelmi holtverseny férfi magasugrásban

Ezerrel berobbant az atlétikai világbajnokság, csak úgy kapkodjuk a fejünket a versenyszámok és a hírek között. Néhány nappal a rajt előtt azonban még bőven volt idő ismerkedni a Budapestre érkező atlétákkal, sőt, alkalmunk is nyílt beszélgetni néhányukkal. A PUMA sportszergyártó cég egészen stílusos módon mutatta be a velük szerződésben álló sportolókat a sajtó képviselőinek: egy félnapos rendezvényt hoztak össze, ahova a világ minden tájáról érkeztek érdeklődők, és ahol kötetlenül lehetett beszélgetni olyan sztárokkal, mint Marcell Jacobs, Karsten Warholm, Pia Skrzyszowska, Shericka Jackson vagy épp – és most ő lesz a főszereplőnk – Mutaz Essa Barshim.
Mutaz Essa Barshim 1991-ben született Dohában, Katarban. A 32 éves magasugró egyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok, de van két ezüstérme is olimpiákról, emellett egy sor ázsiai rekordot tart, nyert 22 Diamond League-versenyt, 2,43 méteres egyéni csúcsával pedig mindössze két centivel marad el a világrekordot jelentő 2,45-ös eredménytől, amit a kubai Javier Sotomayor állított fel 1993-ban.
Sokan emlékezhetnek a tokiói olimpiai egyik legextrább sztorijára, amikor a férfiaknál magasugrásban holtversenyben lett aranyérmes a katari Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi: 2,37 méterig minden magasságot elsőre vittek, de a 2,39 méterrel már egyikük sem bírt, így kénytelenek voltak osztozkodni az aranyérmen.
Bár bőven túlzás azt állítani, hogy kényszer volt ez, a két sportoló ugyanúgy örült a megosztott aranynak, mintha valamelyikük egyedül vette volna át, amikor pedig egymás nyakába ugrottak örömükben, egy olyan jelenet volt, ami biztosan sokunknak örökre az emlékezetébe égett.
picture

Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim Tokióban

Fotó: Getty Images

Barshim és Tamberi egyébként a pályán kívül is barátok már több mint tíz éve, ott voltak egymás esküvőjén is, az évek során pedig folyamatosan támogatták egymást. A döntés az olimpián ezért is volt olyan őszinte és elemi erejű, mert nem színjáték volt.
„Abban a pillanatban, ott állva egy baráttal, nem születhetett más döntés. És az emberek látták, és érezték, hogy valami valódi van e mögött az egész mögött. Ezért maradt meg mindenkiben az a pillanat, mert az egy igaz, emberi pillanat volt, és nagyon különleges volt a számunkra is” – mesélte még tavaly Tamberi az esetről.
„Ez túlmutat a sporton” – mondta az esetről Barshim. „Ez az üzenet, amit átadunk a fiatal generációnak.”
Tokió óta azonban sok víz lefolyt már a Dunán, Barshim azóta Eugene-ben ismét világbajnok lett tavaly, ami zsinórban a harmadik győzelme volt már, most pedig a negyedikre hajt Budapesten. Egy dolog viszont nem változott: a katari magasugró továbbra is egy borzasztóan őszinte és intelligens sportoló, akire érdemes figyelni, amikor megszólal.
„Meg kellett szoknom, hogy példakép vagyok, mert én nem tartom magam annak, viszont tudom, hogy sok gyerek miattam kezdett el atletizálni" – mesélte Barshim, aki szerényen válaszolt a kérdéseinkre.
„Ha azt gondolja bárki, hogy a három vb-arany után könnyebb eljönni egy világbajnokságra, téved. Sokkal nehezebb, amikor téged akar mindenki megverni, de semmi gond nincs ezzel, készen állok a versenyre” – tette hozzá.
picture

Mutaz Essa Barshim

Fotó: Getty Images

Tény, hogy Barshim vezeti a világranglistát, de idén csak három eredménye volt, a legjobb ezek közül egy 2,36-os Chorzówból, Lengyelországból. Ezen a Diamond League-versenyen egyébként ismét Tamberivel csatázott óriásit, és itt épp ő jött ki belőle győztesen, a másik két versenyén viszont csak egy második és egy harmadik helyet tudott megszerezni. Legutóbb Londonban az amerikai JuVaughn Harrison verte meg a 2,35-ös ugrásával (Barshimnak 2,33 méter lett a legjobbja). A budapesti rendezvényen rá is kérdeztek, hogy a korábbi hátsérülése miatt van-e ez, és hogy mit gondol, befolyásolja-e majd ezt a vb-s szereplését.
„Őszintén szólva jól érzem magam, tény, hogy nem versenyeztem sokat ebben a szezonban, de az a helyzet, hogy már egy más magasugró vagyok, mint korábban. Már tudja a testem, hogy mire van szüksége, mikor, mennyit kell beletenni, hogy a legjobb formában legyek, és néha elég, ha csak rendesen edzésben vagyok, és nem is versenyzem.
Állandóan dolgozom, mindig jobb akarok lenni, mint tegnap voltam, kellenek a kihívások az életembe. Szerintem ez a sport része, tudnod kell, hogy mik a határaid, és meddig tudod fejleszteni magad akár versenyzéssel, akár anélkül. De most nagyon örülök, hogy itt vagyok, és a legjobbamat fogom nyújtani.
Illetve nem is a legjobbamat, 95%-ot, mert mindig kell hagyni egy kis részt a fejlődésre. Srácok, mindig van hova fejlődni, az élet minden területén, nyomjátok mindig tovább" tette hozzá mosolyogva.
Na, és épp ez a mosoly az, ami miatt nem lehet elmenni Barshim mellett csak úgy. Kétség kívül egy világsztárról beszélünk, aki ugyanolyan mosollyal az arcán adta az első interjúját is, mint a tizenhetediket, miközben mégiscsak egy vb-re készül, és valljuk be, nem a legkellemesebb dolog válaszolgatni ugyanazokra a kérdésekre ezredjére is. Őt viszont ez nem zavarta, kedvesen és szerényen mondta el, hogy szereti az embereket, és úgy akarja nevelni a gyermekeit, sőt, úgy akarja inspriálni hazájában is a fiatalokat, hogy mindig jó példát mutat.
A teljes interjút az Eurosport tv-adásában láthatjátok majd a világbajnokság ideje alatt.
picture

Az Eurosport műsorvezetője, Radzi Chinyanganya és Mutaz Barshim a Puma House-ban

Fotó: Eurosport

A férfi magasugrók selejtezőit a budapesti atlétikai világbajnokságon vasárnap a délelőtti programban, várhatóan 10:35-től rendezik, a döntőre pedig a kedd esti programban, 19:55-től kerül sor. Aki nem a helyszínről követi a vb eseményeit, tartson az Eurosporttal, minden döntőt és a legfontosabb híreket elhozzuk a nézőinknek a tv-ben és az eurosport.hu-n is.

Elindult az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornája! Kövessetek minket a legfrissebb sporthírekért és a legmenőbb cikkekért, sőt, készülünk interaktív játékokkal, szavazásokkal is! Feliratkozni ezen a linken lehet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés