Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Holtversenyes megasztori helyett történelmi triplázás a világbajnokságon

Kálmán Laci

Publikálva 19/07/2022 - 11:12 GMT+2

Ezúttal nem holtversenyben, mint egy éve a tokiói olimpián, hanem egyedül, egészen elképesztő teljesítménnyel győzött Mutaz Barshim a eugene-i atlétikai világbajnokság magasugró számában. Tavaly Gianmarco Tamberi és ő együtt állhattak fel a dobogó tetejére, akkor az volt a nagy sztori. Most inkább az, hogy a katari zsinórban harmadszor lett világbajnok.

Mutaz Barshim

Fotó: AFP

Semmi megosztott első hely, Mutaz Barshim egyedül a világ legjobbja.
Csodálatos versenyzéssel lett harmadszor is világbajnok a koreai Woo Sanghyeok és az ukrán Andriy Protsenko előtt.
A katari egyedüliként vitte át a 2.37 méteres magasságot, amivel a világ idei legjobb eredményét érte el. A koreai 2.35-ig, az ukrán 2.33-ig jutott.
A tavalyi olimpia egyik legextrább története az volt, hogy Barshim és Gianmarco Tamberi holtversenyben lettek aranyérmesek. Ezúttal az olasz idei legjobbját, 2.33-at ugorva lecsúszott a dobogóról, csak a negyedik helyen végzett.
Barshim 2014-ben érte el egyéni legjobbját, 2.43-at, amely minden idők második legjobb eredménye. Azzal, hogy egymás után három vb-aranyat és közben egy olimpiai bajnoki címet is szerzett, feltétlenül a sportág legnagyobbjai közé emelkedett. De az is lehet, hogy ő a legnagyobb.
picture

Mutaz Barshim

Fotó: AFP

Tamberi a világbajnokság előtt beszélt arról, hogy bár ő és Barshim közeli barátok, az, ami Tokióban történt nyilvánvalóan nem ismétlődhet meg Eugene-ben.
„Hatalmas barátok vagyunk, tényleg, de ugyanakkor ellenfelek is” – mondta Tamberi. „Tudjuk, hogy minden alkalommal egymás ellen versenyzünk. Ez nem egy csapatsport, de a küzdelem nem befolyásolja a köztünk lévő barátságot.”
Természetesen egyikük sem bánja, ami Tokióban történt. Ott álltak egymás mellett, egymást is támogatva a dobogó tetején, legyőzve sérülést és nehéz időszakokat. Megmutatták a világnak, milyen is az igazi barátság.
Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim Tokióban
„Abban a pillanatban, ott állva egy baráttal, nem születhetett más döntés. És az emberek látták, és érezték, hogy valami valódi van e mögött az egész mögött. Ezért maradt meg mindenkiben az a pillanat, mert az egy igaz, emberi pillanat volt, és nagyon különleges volt a számunkra is.”
Barshim a verseny után értékelte a történelmi győzelmét.
Harmadszor is győzni…, nos ilyen még nem volt magasugrásban” – mondta Barshim. „Úgyhogy számomra ez egy nagyszerű statisztika.”
Mindig megkérdezem magamtól, hogy mit szeretnél, hogy akarod, hogy emlékezzenek rád? Mindig is nagy dolgokat akartam elérni, olyanokat, amelyek fennmaradnak a történelemben. Ez most sikerült, úgyhogy hihetetlenül boldog vagyok.
„Ezért dolgoztam olyan keményen, ezért voltam olyan eltökélt az elmúlt időszakban. Itt vagyok, láthatjátok, milyen vagyok most, de nem láthattatok az elmúlt nyolc hónapban.”
picture

Mutaz Barshim

Fotó: AFP

„Tudom, nem versenyeztem, de rengeteg munkát raktam a felkészülésembe. Úgyhogy ez a nap visszaigazolja a mögöttem lévő időszakot.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés