Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Michael Johnson mesélt a vb legbrutálisabb versenyéről, és hogy megdől-e a szakállas NDK-s világcsúcs

Kálmán Laci

Frissítve 07/08/2023 - 11:52 GMT+2

A négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajok Michael Johnson az atlantai játékokon aranyérmet szerzett 200 és 400 méteren is, előbbit ráadásul világcsúccsal nyerte. Az amerikai mesélt a történelmi dupláról, arról, hogy melyik versenyszámot várja leginkább a budapesti világbajnokságon, de szóba került Sydney McLaughlin-Levrone, Wayde van Niekerk és Noah Lyles is.

Hall of Fame – Atlanta 1996: Michael Johnson won 2 gold medals

Fotó: Eurosport

Tudtam, hogy valami különleges dolog van készülőben.
Így fogalmazott az olimpiai és világbajnok Michael Johnson, amikor arról kérdezték, hogyan emlékszik vissza arra a 27 évvel ezelőtti atlantai napra, amikor azt a szenzációs 19.32-es világcsúcsát repesztette 200 méteren.
Azt mondta, hogy a döntő előtti órák egy kicsit homályosan vannak csak meg a fejében, ráadásul akkor az elődöntőt is ugyanazon a napon futották, mint a döntőt. Viszont onnantól, hogy pályára lépett a döntőben, kristálytisztán emlékszik mindenre.
„Tudtam, hogy nyerni fogok” – idézte fel Johnson a döntőt. „Tudtam, hogy abból kiindulva, hogy mennyire gyors vagyok, sem Ato Boldon, sem Frankie Fredericks nem fog tudni velem konkurálni. Csak végre kellett hajtanom a feladatot, nem volt szabad elrontanom a rajtot, utána pedig csak nyomnom kellett, ami a csövön kifér. Addig kellett lehozni a rekordot, amíg képes voltam rá.”
Megcsinálta. Győzött, és meglett a rekord is. Volt azonban benne egy kis aggodalom. Meghúzta ugyanis a hajlítóját, és emiatt nem lehetett tagja a 4x400-as váltónak, amely nélküle lett olimpiai bajnok.
picture

Michael Johnson 1996

Fotó: Getty Images

Johnson ezután a jelen nagy sprintereiről beszélt, köztük is kiemelt figyelmet fordított Noah Lylesra. Az egyik beszélgetőtársa felvetette, hogy benne van a pakliban, hogy Lyles talán soha nem lesz olimpiai bajnok, amire Johnson eléggé kiakadt, és a sprinter védelmére kelt.
Megőrültél? Hogy lehet, hogy Noah Lyles soha nem nyer olimpiai aranyat? Ezt komolyan mondod? Szerinted sosem lesz olimpiai bajnok?
A felvetés egyébként abból indult ki, hogy Erriyon Knighton és Letsile Tebogo olyan iszonyatos ütemben fejlődnek, hogy a jövő évi párizsi játékokon akár meg is verhetik Lylest. Kik vagyunk mi, hogy vitába szálljunk az amerikai legendával, de ebben az állításban éppen lehet valami.
Johnson azonban kijelentette, hogy Noah megérdemli, hogy favoritként tekintsünk majd rá.
„2021 táján elmondta, hogy mentális problémákkal küzdött, azóta ezeket megoldotta, és azóta dominál. Kétszeres világbajnok 200-on, és nézzük meg azt is, mit csinál 100 méteren. Nem fél, és tele van önbizalommal. Az önbizalom komoly fegyver. Amikor magabiztos vagy, nagyon nehéz téged megverni.”
A férfi sprintszámoknál is jobban várja azonban a női 100 méter döntőjét. Egészen hihetetlen csatára számít.
picture

Noah Lyles

Fotó: Getty Images

„A női 100 méter az elképesztő lesz a világbajnokságon. Ott van ugye egy nagyon komoly karakter, egy nagyon komoly személyiség, Sha’Carri Richardson. Az emberek vagy imádják, vagy gyűlölik őt. Imádják őt imádni, és imádják őt gyűlölni. Aztán ott vannak, akik imádják azokat, akik imádják gyűlölni őt… És így tovább. Fantasztikus ez az egész.”
„Ott van benne a tehetség, ott van benne a potenciál, iszonyú gyors, de még nem nyert komoly címet. Most nyerhet, ott lesz azonban Shericka Jackson, Shelly-Ann Fraser és Elaine Thompson. Ők elképesztőek, semmivel nem lehet őket sem kizökkenteni, sem megfélemlíteni.”
Megcsinálták a felkészülést, tökéletes állapotban vannak, és innentől már minden a mentális dolgokon múlik. Hogy az adott napon megvan-e a tökéletes szellemi-lelki ráhangolódás, hogy az adott napon nem hagyják magukat megzavarni semmi által, és így össze tudnak rakni egy tökéletes futást. És ők nagyon jók ebben.
picture

Shelly-Ann Fraser-Pryce, Shericka Jackson és Elaine Thompson-Herah

Fotó: Getty Images

A férfi 400 méter esélyeit két főre korlátozták Johnsonék, és a kérdés eleve úgy hangzott el, hogy Wayde van Niekerk vagy Steven Gardiner.
„Ha fogadnom kellene, akkor Stevenre fogadnék, de nem lepne meg az sem, ha Wayde nyerne. Wayde egy csodálatos atléta, és amikor a legjobbját nyújtja, egészen félelmetes.”
A legjobbjától úgy tűnik egyelőre elmarad a dél-afrikai, de a magunk részéről nagyon drukkolunk neki. Elképesztő honnan jön vissza egy banális, de nagyon durva sérülés után. Az elmúlt évek fényében már az érem is csodálatos lenne, persze az arany lenne az igazi elégtétel. Na meg az, ha jövőre Párizsban is nyerni tudna.
picture

Wayde van Niekerk

Fotó: Getty Images

Sydney McLuaghlin idén 400-at fut, nem 400 gátat, ahol ő a világcsúcstartó. 400-on talán kisebb a konkurencia, de a világcsúcs, Marita Koch 1985-ben futott 47.60-as ideje, brutálisan erős, ugyanakkor éppen itt volna már az ideje, hogy valaki megdöntse. McLaughlin tűnik erre a legalkalmasabb jelöltnek, Johnson szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását.
"Lenyűgöz a tehetsége, lenyűgöz, amilyen munkát Bob Kersee-vel végeznek. Véleményem szerint a lehetőségei ebben a számban is korlátlanok. Ha az a kérdés, hogy meg tudja-e dönteni a világcsúcsot, a válasz szerintem az, hogy igen. Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez ugyanolyan gyorsan sikerül neki, mint 400 gáton."
picture

Sydney McLaughlin

Fotó: Getty Images

részben LetsRun
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés