Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Öngyilkossági kísérlet, sérült Achilles, majd ezüstérem Budapesten

Minich Réka

Publikálva 25/08/2023 - 17:10 GMT+2

A brit Matt Hudson-Smith ezüstérmet szerzett Budapesten a 400 méteres síkfutásban. Az elmúlt években a poklot is megjárta, idén volt, hogy tolókocsiban hagyta el a rekortánt, de most mégsem teljesen elégedett. Az aranyat most az utolsó 30 méteren bukta el, de jövőre – végre egészségesen – Párizsban már nem érné be az ezüsttel.

21 évesen a világ tetején: jamaikai siker férfi 400 méteren

Matt Hudson-Smith 9 századdal maradt le az aranyról Budapesten, de az elmúlt éveit nézve ez is remek eredmény számára.
Már az elődöntőben látszott, hogy a brit futó remek formában érkezett meg a budapesti világbajnokságra, hiszen Európa-rekorddal került a döntőbe. Végül a döntőben is sokáig vezetett, de aztán a célegyenesben, az utolsó 30 méteren lehajrázta őt a jamaikai Antonio Watson.
Hudson-Smith nem is volt elégedett, de próbál már a párizsi olimpiára koncentrálni, ahol már nem érné be egy ezüstéremmel.
„Aranyat nyerni jöttem Budapestre. Mindig többet akarok, sosem vagyok elégedett, hálás vagyok az ezüstért, de tudom, hogy többre is képes vagyok.
Jövőre nagy terveim vannak, csak egészségesnek kell maradnom. Az egész karrierem erről a küzdelemről szól, de lassan odaérünk. Tavaly bronzérmes lettem, idén ezüst, talán jövőre összejön az arany is.”
Az idei szezonban átélt küzdelem után ez is nagy eredmény Hudson-Smith számára, aki egy hónappal ezelőtt még tolókocsiban fejezte be a londoni Gyémánt Liga-versenyt. Az Achillese gyulladt be, amivel egész évben küzdött, elmondása szerint néha lépni sem bírt a fájdalomtól. Ez a sérülés viszont remélhetőleg már az utolsó állomása volt az elmúlt évek szenvedéseinek.
Hudson-Smith a mélyponton még öngyilkossági kísérletet is elkövetett. A sérülések miatt nem volt esélye kijutni a tokiói olimpiára, de ekkor már a folyamatos orvosi kezelések miatt komoly adósságokba verte magát. A versenyeken nem tudott elindulni, ezért a szponzorai is elhagyták, ráadásul a Covid-járvány idején otthonától távol, az Egyesült Államokban élt.
A nehézségekről csak említés szintjén beszélt a brit futó.
„Igazán kemény hullámvasút volt az elmúlt év. Az Achillesem folyton be van gyulladva, ezért nehezemre esett a versenyzés, ezért láthattatok tolókocsiban is. Néha járni se bírtam, nagyon rossz állapotban van a lábam. Fejben nagyon nehéz volt ezzel megbirkózni.
Aranyért jöttem, 370 méterig vezettem, de az adott körülmények között nincs okom panaszra. Próbáltam még találni valami tartalékot magamban, de ez van, ha kevés versenyed volt az évben.”
Hudson-Smith élete 2014-ben változott meg, amikor még egy szupermarketben dolgozott az atlétika mellett. Az utolsó percben meghívták a glasgow-i Gyémánt Liga-versenyre, ahol először tudott 45 másodpercen belüli időt futni. Azóta összejött neki egy Eb-ezüst – mindössze 19 évesen – és két arany is a kontinensbajnokságon.
A brit atléta következő célja, hogy 43 másodperc alá kerüljön. A BBC szakkomentátoraként dolgozó Colin Jackson csak dicsérni tudta a brit futót.
„Matt bízott a képességeiben. Azt mondta, hogy az utolsó egyenesben már csak a szíve vitte előre, de tényleg mindent megpróbált. Nem kéne csalódottnak lennie.”
Denise Lewis egytértett kommentátortársával és kiemelte, hogy egy ilyen komoly sérüléssel küszködve minden tiszteletet megérdemel Hudson-Smith.
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés