Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A fiatal magyar tehetség csúcsokat döntve bizonyítja, hogy ott a helye a budapesti atlétika vb-n

Eurosport Magyarország

Frissítve 27/07/2023 - 15:40 GMT+2

Az olimpiai bajnok Németh Miklós tanítványa, Herczeg György csúcsokat döntve bizonyítja, hogy ott a helye a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Herczeg György (Fotó: Magyar Atlétika - Hungarian Athletics)

Fotó: facebook

Mestere gerelyét hajítva lett Herczeg György U20-as Európa-csúcstartó

Németh Miklós, a gerelyhajítás történetének ikonikus alakja 30 éves volt, amikor Montrealban 94.58 méteres első dobásával világcsúcsot javítva lett olimpiai bajnok.
Tanítványa, a 19. születésnapja előtt álló Herczeg György néhány napja azzal tűnt ki, hogy minden idők legfiatalabb gerelyhajító országos bajnokaként állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Nemzeti Atlétikai Központban, ám a még nagyobb szenzáció csak a szerda esti ausztriai nemzetközi versenyen következett, ahol 84.98 méteres dobásával a magyar rekordot is megjavította. Izgalmas négy nap vár az atlétatalentumra és a kéttagú edzői stábjára, ugyanis csak a július 31-i szintteljesítési határidő végeztével dől el, hogy ott lehet-e a budapesti világbajnokság TOP-versenyzőket felvonultató mezőnyében. Harminchatan kapnak majd zöld jelzést, a Herczeg-família mestere gerelyét hajító büszkesége jelenleg a 32. helyen áll.

Az olimpiai bajnok magasra állította a mércét

Herczeg György, a „kis-Herczeg”édesapja szerint élt a remény bennük, hogy a 2023-as versenyidényben nagy dolgok fognak történni, de ami most bekövetkezett, azt csak álomszerűen szépnek tudják nevezni.
„Áldom az eszemet, hogy az 1976-os olimpiai bajnok Németh Miklós segítségét kértem, amikor úgy éreztem, hogy az én tudásom és lelkesedésem talán nem elég a fiam tehetségének kibontakoztatásához – nyilatkozta az okkal büszke családfő az SzPress Hírszolgálatnak. - A magyar atlétika nagyja szerencsére igent mondott, így 2021 novembere óta minden technikai kérdésben ő dönt, nekem pedig megmaradt Gyuri futó- és erősítőedzéseinek az irányítása. Tavaly nem éppen könnyű és gondmentes évet zártunk, de amikor meghatároztuk az idei célkitűzéseinket, Németh Miki ragaszkodott ahhoz, hogy a mércét a lehető legmagasabbra állítsuk. Számára már akkor is a budapesti világbajnoki részvétel jelentette a legnagyobb kihívást, én viszont beértem volna azzal, hogy az U20-as Európa-bajnokság legyen közös versenyzőnk legnagyobb próbatétele a párizsi olimpiai játékok előtti esztendőben.
Az előrelátásban vesztésre állok, mert Gyuri, fiam azok után, hogy elképesztő hajrával és egyéni rekorddal magyar bajnok lett, szerdán az országos csúcsot is megjavította, a világbajnoki részvételre várók listáján pedig rövid idő alatt a 107. helyről rukkolt előre a 32.-re. Ez a robogás a dolgok mai állása szerint akár világbajnoki részvételt is jelenthet a számára. A számítgatásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a most következő hétvégén sorozatban rendeznek külföldön országos bajnokságokat, és bizony születhetnek Lengyelországban és Németországban is olyan eredmények, amelyek változtathatnak a jelenlegi sorrenden.
Nem azok szeretnénk lenni, de nem fogunk elkeseredni, ha a budapesti világbajnokságon csak szurkolók lehetünk, mert stabil, 80 méternél is nagyobb dobásokra képes versenyző lett, az augusztus 7-én kezdődő jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság pedig reményeink szerint dicsőséget hozhat számára.”

Érettségi után, újabb vizsgák előtt

„Gyuri már tavaly is megmutatta, hogy fejlődési pályára állt, de akkor a térdproblémái miatt egy időre megingott a hite, szerencsére nem sokáig – vette át a szót Németh Miklós, aki úgy gondolja, hogy a budapesti világbajnoki részvétel tapasztalatokkal ruházná fel az ifjú tanítványát. – Számomra is meglepő, hogy idén eddig csak nyolcan dobtak nagyobbat nála az egész világon, pedig csiszolgatni valónk még bőven akad. Arról igyekszem leszoktatni, hogy a nekifutásnál mellőzze a rögtönzéseket, meg aztán nem csak döngetni kell előre, mint a mozdony, hanem időben lefékezni is. A bajnokságon feltalálta magát, amikor a kidobásnál úgy vetődött előre, mint egykor a világcsúcsot is javító amerikai Al Cantello, de ez csak egy improvizáció volt, aminek nem szabad rögződnie benne.
Az édesapja úgy szokott fogalmazni, hogy én vagyok egyszemélyben a sportpszichológusa is, amiben annyi az igazság, hogy az önbizalmát olykor valóban én szoktam megerősíteni. Szembe dicsérni ugyan nem szoktam, de éreztetem vele, hogy jó úton halad, és ha így folytatja, még a legnagyobb világversenyekre is eljuthat. Hozzá kell tennem, hogy az év első felében az emelt színtű érettségi vizsgáira készült, kevesebbet tudott foglalkozni az edzéseivel, de amióta ezen a szellemi erőpróbán is túljutott, valósággal szárnyal, szétfeszíti a bizonyítás vágya.
Csúcsokat javít, megnyugodhat, mert felvették a Corvinus Egyetemre, az előjelek kétség kívül egyre jobbak” - hangsúlyozta Németh Miklós, aki az ifjú bajnok édesapja szerint mértani pontosággal oldja meg a technikai edzések feladatát. Egyszóval mostanság mindenki elégedett.
forrás: Szalay Péter, SzPress Hírszolgálat

Ha nem a helyszínről nézitek a budapesti atlétika vb-t, ám kíváncsiak vagytok arra, hogy mi is történik valójában, vagy csak egyszerűen nincs egy percetek, akkor tartsatok az Eurosporttal augusztus 19 és 27 között! A helyszínről Ajkler Zita, Szabó Gábor és Németh Gergely jelentkezik, az Eurosport.hu-n pedig megtekinthetitek bármelyik ügyességi szám döntőjét az elejétől a végéig. Az atlétika vb minden egyes másodperce látható tehát az Eurosport platformjain, velünk biztosan nem maradsz le semmiről!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés