Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ciprus dobott mentőövet a visszavonuláson gondolkodó 21 éves orosz tehetségnek

Marosi László

Frissítve 25/08/2023 - 18:29 GMT+2

Túl vagyunk a női magasugrás selejtezőjén a budapesti atlétikai világbajnokságon, a vasárnap esti döntőben két ukrán ugró mellett egy egykori orosz atléta is szerepel majd.

Kulichenko egyéni csúcsot ugrott a női magasugrás selejtezőjében

A budapesti atlétikai világbajnokság 7. napján a női magasugrás selejtezőjében a címvédő Eleanor Patterson és az idén a legjobb eredményt elérő (2,02 méter) Nicola Olyslagers sikerrel vette a selejtezőt.
Az ausztrálok legnagyobb kihívója, az elmúlt két vb-n egyaránt ezüstérmes Yaroslava Mahuchikh is ott lesz a döntőben, ahol egy volt orosz atlétával is versenyeznie kell majd. Pikánsnak ígérkezik.
„Orosz gyilkosoknak nincs helye a pályán” – hangzott el a tavalyi világbajnokság előtt Mahuchikh szájából, utalva arra, hogy a Eugene-ben megrendezett vb-n az orosz atléták, így Tokió olimpiai bajnoka, Mariya Lasitskene nem vehetett részt.
A nagy vihart kavart kijelentéséről tavaly itt írtunk, a helyzet pedig annak kapcsán mit sem változott, hogy orosz atlétákat a budapesti világbajnokságon sem láthatunk. Más ország színeiben induló orosz állampolgárokat ellenben igen. Az élet pedig úgy hozta, hogy a fedett pályás világbajnoknak egy egykori orosz atlétával is versenyeznie kell majd a vasárnap este megrendezésre kerülő döntőben.
A Moszkvától alig 30 kilométerre fekvő, Odintsovoban született Elena Kulichenko ugyanis élete első világbajnokságán sikeresen kvalifikálta magát a döntőre. Ciprusi színekben.
picture

Kulichenko egyéni csúcsot ugrott a női magasugrás selejtezőjében

A még mindig csak 21 éves magasugró 5 éve U18-as orosz bajnok volt, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) pedig ezüstérmet szerzett. Az orosz atlétákat érintő doppingbotrányokból kifolyólag annak érdekében, hogy versenyezhessen, semleges színekben kezdett indulni, édesapja révén pedig – aki az ottani kötvényprogram keretében kapott ciprusi útlevelet – ő is uniós útlevelet kapott.
A kinézetével is hódító orosz sportoló 2021 elején még hazájában versenyzett, utána azonban megkezdte az előkészítést az országváltásra, ezzel párhuzamosan pedig egy amerikai egyetemre is felvételt nyert.
„Sok fiatal orosz atléta, ha ilyen lehetősége lenne, hasonló döntést hozna” – mondta akkoriban. „Oroszországban semmi sem halad jobb irányba, a sportolói korszak pedig nagyon rövid”. A ciprusi színekben történő versenyzéshez szükséges várakozási időt tavaly így amerikai egyetemi versenyekkel töltötte, míg végül 2022 nyarán megkapta a nemzetközi szövetség engedélyét az országváltásra.

Azóta a fejlődése lenyűgöző.

Az évet még 187 centiméteres legjobbal kezdő atléta az Európa Játékokon már az 1,91-es magasságot is sikeresen abszolválta, júliusban pedig Ciprus történetének első utánpótlás Európa-bajnoka lett Espooban.
picture

Elena Kulichenko júliusban Ciprus történetének első utánpótlás Európa-bajnoka lett Espooban.

Fotó: Instagram

Kisebb moszkvai felkészülés után három hete az Egyetemi Világjátékokon is ezüstérmet szerzett. Az orosz médiában csak „moszkvai szépség” jelzővel illetett atléta erre a budapesti vb-n is rátett egy lapáttal, a selejtezőben egy centiméterrel megjavította az egyéni csúcsát.
Mi lett volna, ha nem hagyja el a hazáját? – érkezett a kérdés az Eb-sikere után.
Sokat tűnődtem ezen. Az biztos, hogy felhagytam volna az atlétikával. Nem láttam semmi fényt, kilátást a jövőmet illetően. Mára megbékéltem a helyzettel, az életem ilyen gyökere fordulata után viszont úgy döntöttem, hogy adok még egy utolsó esélyt a sportkarrieremnek.
A Cipruson ritkán tartózkodó atléta nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy így alakult az élete.
„Néhány ember segítsége nélkül semmi sem jöhetett volna létre. Hálás vagyok Ciprusnak a lehetőségért. És nem féltem megtenni ezt a lépést. Magam sem hiszem el, hogy pár éve lélekben elbúcsúztam a magasugrástól, most pedig komolyan az olimpián gondolkodom.”
Az Eb-győzelme után viszont nagyok sok gyűlölködő kommentet kapott a közösségi médiában.
„Még a halálomat is akarták! Néhányan úgy gondolják, hogy az állampolgárság változása nem változtat semmit, nincs jogom versenyezni. Főleg Ukrajnából és Európából érkeztek ezek az üzenetek, igazi kampány indult ellenem”.
Azt azonban még az Eb-sikere után is leszögezte:
Ciprusi sportolónak tartom magam. Ugyanakkor szeretem Oroszországot. A családom Moszkvában él, van egy házam is ott. És ostobaság lenne azt állítani, hogy a mentalitásom ciprusi vagy amerikai.
Mahuchikh ugyan ebben a témában még nem szólalt meg, így nincs információ arról, hogy vajon Kulichenkót is hasonló, a címben szereplő jelzőkkel illetné-e, az azonban már most borítékolható, nem lesz egyszerű dolga a 2002-es születésű atlétának a közösségi médiában a vb után sem. Látható azonban, sportpszichológusa alaposan felkészítette őt az előtte álló kihívásokra, a selejtező után pedig egy csupa mosoly atlétával beszélgethettünk.
„Talán összejöhet egy újabb egyéni csúcs. De a legfontosabb, hogy élvezni akarom életem első felnőtt világversenyét. A közönség pedig egyszerűen csodálatos. Köszönöm nekik a biztatást, Budapest pedig a legszebb város, amit valaha is láttam – nyilatkozta a mixed zónában nekünk a női magasugrás új üstököse.
via részben sports.ru
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés