Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Atlétikai vb maraton nélkül? - A klímaváltozás felülírhatja a hagyományokat

Nánási Antal

Publikálva 24/07/2022 - 12:50 GMT+2

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szempontjából is érdekes felvetéssel állt elő a minap Lord Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlékai Szövetség brit elnöke. A sportvezető a vasárnap véget érő eugene-i világbajnokságon is megtapasztahatta, hogy a klímaváltozás az atlétikát is cselekvésre sarkallhatja.

Atlétikai vb maraton nélkül? - A klímaváltozás felülírhatja a hagyományokat

Fotó: AFP

Képzeljük el, hogy egy atlétikai világbajnokságon nem rendeznek maratoni versenyt.
Cikkünk megjelenésének napján ér véget Eugene-ben a 2022-es atlétikai világbajnokság, amelyet egy év múlva szorosan követ a következő világesemény, amelyet Budapest rendezhet meg. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség hazánkba egyébként visszajáró vendége, Lord Sebastian Coe a helyszínen értékelve az idei eseményt, jókora terhet rakott a magyar szervezőkre, a folytonosság elvét követve ugyanis kijelentette, a magyar főváros által rendezendő világbajnokság az addigiak közül a legjobb kell, hogy legyen.
Egy sikeres rendezéshez, akár ezt is gondolhatnánk, elég egy atlétikai pályával rendelkező impozáns stadion és máris beállhatunk abba a kígyózó sorba, ahol a dicséreteket osztogatják. Lord Coe azonban, ugyancsak Eugene-ben tartózkodva, új, eddig is ismert, ám talán kevésbé figyelembe vett rendezési kihívásokat is emlegetett, ami a magyar rendezés kapcsán is mindenképpen megfontolandó.
picture

A férfiak 10 000 méteres száma az eugene-i vb-n

Fotó: AFP

Ez a szempont pedig a globális felmelegedés, amelynek szó szerint égető jelenlétét különösen ezekben a forró napokban mi magunk is a saját bőrünkön érezzük. Az idei atlétikai világbajnokság helyszínén is bőven 30 fok fölötti átlaghőmérsékletet hozott minden egyes versenynap, ez pedig különösen a hosszútávfutók dolgát nehezítette meg.
Nem javított jelentősen a helyzeten az sem, hogy mindkét maratoni versenyt nagyon korán, már reggel 06:00-kor ellőttek, az extrém páratartalom és a meleg így is kikészítette a versenyzőket. Emlékezetes, hogy az egy évvel ezelőtti olimpián is küzdöttek a szervezők ezzel a kérdéssel, akkor nemcsak a maratoni verseny startját hozták nagyon korai órára, hanem egyenesen elköltöztették a versenyt egy papíron kevésbé forró helyre. Szapporóban sem volt különösebben jobb a helyzet, a reggel 6 órai start ellenére is embertpróbáló volt teljesíteni a távot.
picture

Maraton az olimpián

Fotó: AFP

Ugyancsak a felmelegedés egyik produktuma, hogy a 2022-es labdarúgó világbajnokságot nem a szokásos június-júliusi időpontban rendezi meg a FIFA, hanem november-decemberben, egész egyszerűen azért, mert a rendező országban, Katarban az európai korai tél időszakában talán levegőhöz jutnak majd a futballisták. Nyáron ez lehetetlen vállalkozás lenne.
A hosszú távú atlékai számok tekintetében ezért Lord Coe is kilátásba helyezett egy jelentősebb lebonyolítási változtatást:
“El kell gondolkodnunk azon, hogy a hosszútávfutó és a gyalogló számainkat leválasztjuk a világbajnokságokról és egy, a versenyzők számára kedvezőbb idősávba emeljük át.Nem a mi sportágunk az egyetlen, amelynek foglalkoznia kell a kérdéssel, és a dolog nem is helyhez kötött, hiszen ha most Londonban lennénk, ugyanilen körüményeket találnánk.”
picture

Sebastian Coe

Fotó: AFP

A világbajnokság helyszínéül szolgáló Oregon államban azért is volt különösen időszerű erről a kérdésről beszélni, mert a 2021-es amerikai olimpiai válogatót, amelyet ugyancsak Eugene-ben rendeztek, egy ponton félbe is kellett szakítani az időjárási körülmények miatti tömeges rosszullétek következtében.
Megszólalásában Sebastian Coe kritikával illette a szerinte sok esetben felelőtlen kormányzati vállalásokat klmaváltozás ügyben, amelyek inkább szolgálnak politikai célokat, semmint valós, megvalósítható cselekvések sorát.
“A klímaváltozás velünk van és nem fog egyik napról a másikra eltűnni. Még a teljesíthetőnek tűnő kormányzati intézkedések sem fogják meghozni a kívánt hatást. El kell gondolkodnunk olyan módszereken, amelyek segítségével saját hatáskörben tehetünk a sportolóink időjárással szembeni védelméért.” – jelentette ki Coe.
Az IAAF elnöke felvetette, elképzelhető, hogy akár a teljes világbajnokság, akár az arról leválasztott utcai versenyek számára jó időpont lehet az őszi időszak, még akkor is, ha ez esetben jó eséllyel ütköznének valamelyik nagyvárosi maratonnal.
2022-ben a hat nagy maraton közül négyet is ősszel tartanak meg, sorendben Berlin (szeptember 25), London (október 2), Chicago (október 9) és New York (November 6) rendezésében, míg a tokiói és a bostoni maratont már az év elején, márciusban és áprilisban megrendezték.
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés