Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem is akart gátfutó lenni, aztán világcsúccsal vb-t nyert

Kálmán Laci

Publikálva 27/07/2022 - 12:21 GMT+2

Tobi Amusan hosszú utat járt be addig, míg végre világbajnok lett Eugene-ban 100 gáton, ráadásul világcsúccsal. A dolog onnan indul, hogy nem is akart gátas lenni, azonban az élet, a sors valamiért ezt a versenyszámot jelölte ki neki. Ezután pedig jöttek a majdnemek. Épphogy lecsúszott az éremről Dohában, aztán az olimpián is, hogy aztán Eugene végre meghozza neki a megérdemelt sikert.

Tobi Amusan

Fotó: Getty Images

Véletlenül lett gátas, vasárnap óta világbajnok, és övé a világcsúcs.

Az, hogy Tobi Amusanból gátas lett, csak a sorsnak köszönhető. A Nagyfőnök, vagy ki miben hisz, ugyanis elég határozottan ebbe az irányba terelte őt, holott neki más tervei voltak.
Talán neki is sokszor eszébe jutott John Lennon híres mondása: „Life is what happens, while you are making other plans”. Ez nagyjából annyit tesz, hogy „Az élet az, ami velünk történik, miközben nekünk más terveink vannak.”
Amusan fiatalon 100-as sprinternek és távolugrónak készült otthon, Nigériában.
Egyszer 13 évesen részt akart venni egy helyi atlétikai versenyen, de közben kiderült, hogy gátfutásban tudott már csak nevezni. Az edzője biztatta, hogy azért induljon, ő megtette, és meg is nyerte a versenyt.
A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.
A váltás vasárnap busásan megtérült a számára. A 100 gát elődöntőjében 12.12-t futott, amivel nyolc századot faragott Kendra Harrison, még 2016-ban felállított világcsúcsából.
Nem egész két óra múlva visszatért a stadionba, a döntőre, és megszerezte első aranyérmét komoly világversenyről, ami egyszersmind Nigéria első világbajnoki győzelme is.
A döntőben ráadásul 12.06-ot futott, ami egy újabb bődületes világcsúcs lett volna, ám ezt végül a túl erős, 2,5-ös hátszél miatt nem hitelesítették.
Negyedik volt 2019-ben a dohai vb-n, aztán Tokióban szintén negyedikként zárt. Most azonban végre dobogóra állhatott, ráadásul annak is a legmagasabb fokára.
„Én voltam a majdnem-lány. Negyedik, negyedik, negyedik… De most végül megcsináltam.
A világcsúcs pedig csak ráadás volt.
„A cél az aranyérem volt. Az meglett. Őszintén szólva, hiszek a képességeimben, de világcsúcsot, azt nem vártam magamtól. Az ember mindig győzni akar, és azt érezni, hogy kihozta magából a legtöbbet. Szóval a világcsúcs az extra. Tudtam, hogy bennem van, de nem hittem a szememnek, amikor megláttam a kijelzőn.”
Visszatekintve arra, hogyan jutott el idáig, Amusan azt mondta: „Hosszú utat jártam be.”
Nyugat-Nigériában született Ijebu Ode városában, ahol tizenévesen fokozatosan fordult a gátfutás felé. Folytatta a sprint- és távolugró edzéseket, de hetente egyszer gátazott is. Mivel azonban nem voltak gátak a városban, kúpokból és gumiabroncsokból épített akadályokat, és azokkal gyakorolt.
Aztán amikor 2014-ben nem került be az Afrikai Ifjúsági Játékokra készülő 4x100-as nigériai váltóba, úgy érezte, nincs vesztenivalója és gátfutásban indult. Hazája bajnokságát megnyerte, a játékokon pedig ezüstérmet szerzett.
2015-ben már U20-as bajnok volt Afrikában, nem sokkal később pedig már ő volt a kontinens legjobbja.
„Ez a győzelem mérföldkő volt a számomra. Ez a siker alapozta meg azt, ahol most tartok.”
Ettől kezdve már nem nézett vissza. Gátas lett, ízig-vérig gátas.
picture

Tobi Amusan savoure son sacre lors du 100m haies dames lors des Mondiaux 2022 d'athlétisme à Eugene

Fotó: Getty Images

2016-ban ösztöndíjjal a Texasi Egyetemre került, ahol a keménye edzéseknek köszönhetően az egyéni csúcsát levitte 13.10-ről 12.83-ra.
Persze az útja innen még messze nem volt sima. A 2016-os lengyelországi U20-as vb-n nem állt össze a mozgása, gondja volt a gátvételekkel, és végül az ötödik helyen zárt. Ezt akkora kudarcként élte meg, hogy abba akarta hagyni az egészet.
Aztán kijött a gödörből, folytatta, és elődöntőt futott a riói olimpián. 2017-ben veretlen volt az amerikai főiskolás versenyeken, és meg is nyerte az egyetemi bajnokságot 12.57-tel.
A londoni vb-re a szezon negyedik leggyorsabb gátasaként utazott, azonban a hideg idő miatt görcsölt, és nem jutott döntőbe.
„London után azért már tudtam, hogy ott lehetek az esélyesek között. Még csak 20 éves voltam, és egyre magabiztosabb. Tudtam, hogy ha jó lesz a technikám és a sebességem, és egy kicsit erősebb leszek, akkor minden rendben lesz.”
Így is lett.
picture

Tobi Amusan lief neuen Weltrekord über 100 m Hürden

Fotó: SID

2018-ban megnyerte a Nemzetközösségi Játékokat, és behúzta az Afrika-bajnokságot is. 2019-ben két századdal maradt le a dohai vb bronzérméről, Tokióban pedig öt század hiányzott az olimpiai dobogóhoz.
„Szerintem nincs még egy olyan szám az atlétikában, amelyik olyan szinten alázatra nevel, mint a gátfutás."
"Lehetsz te a leggyorsabb a mezőnyben, de egy apró hiba, és annyi a versenyednek. Nem lehet öntelten, arrogánsan odaállni versenyezni. Meg kell tanulnod szerénynek és alázatosnak lenni.”
Most azért talán megengedheti magának, hogy egy kicsit kevésbé legyen szerény. Végül is ő az uralkodó világbajnok, és minden idők leggyorsabb gátfutónője.
Azért ez nem rossz egy olyan valakitől, aki véletlenül lett gátas.
via részben World Athletics
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés