Mo Farah, az öt- és a tízezer méter kétszeres olimpiai címvédője tíz év után kikapott a hosszabbik távon, igaz, 2017 óta már inkább a maratonra koncentrált.

Meghiúsulni látszik Mo Farah álma, hogy ott lehessen tízezer méteren Tokióban. Egy Birminghamben rendezett Európa-kupa versenyen ugyanis 27:50.54-et futott, amivel csak nyolcadikként zárt. Ráadásul 22 másodperccel elmaradt az olimpiai részvételhez szükséges szintidőtől.
A brit legenda a verseny után elmondta, hogy a bal bokája nincs teljesen rendben.
Olympic Games
Nem jött össze a szintidő, lemarad Tokióról a négyszeres olimpiai bajnok
26/06/2021 11:10
„Csalódott vagyok az eredménnyel” – mondta Farah. „Az elmúlt tíz nap nem alakult túl jól a számomra, de úgy voltam vele, nem számít, milyen eredményt érek el, fontos, hogy megmutassam magam a válogatón. Pedig könnyű lett volna a visszalépést választanom.”
„Borzasztóan kellett küzdenem, és 15 körrel a vége előtt az arcomon is látszott szerintem, hogy mennyire szenvedtem. Nagyon mélyre kellett nyúlnom magamban, hogy teljesítsem a távot. Mi, élsportolók attól vagyunk nagyok, hogy ilyen helyzetekben is képesek vagyunk kihívás elé állítani magunkat és bizonyítani. Az elkövetkező időszakban nekem is pont ezt kell tennem.”
Farah-nak június 27-ig kellene megfutnia a 27 perc 28 másodperces tokiói szintidőt.
Afféle B-tervként választhatná az ötezer métert is, amelyben egyébként szintén kétszeres olimpiai bajnok. Ebben a versenyszámban a brit bajnokságot június 26-án rendezik majd. Valószínűbb azonban, hogy Farah pályára történő visszatérése az eredeti terveivel ellentétben még Tokió előtt lezárul.
Az elmúlt három és fél évet azzal töltötte, hogy a pályán elért eredményeit megpróbálja maratonra is átvinni, azonban nem járt a korábbiakhoz fogható sikerrel. Nyilván ezért is fordult meg a fejében a tízezres visszatérés.

Mo Farah a célba érkezést követően.

Fotó: Eurosport

Ezen a távon azonban egy kicsit elment már mellette a világ, amit ez a birminghami verseny is bizonyított. Az ugandai Joshua Cheptegei, aki 2017-ben még második volt mögötte a világbajnokságon, tavaly októberben megdöntötte Kenenisa Bekele 15 éves világcsúcsát. Ráadásul egy olyan idővel, ami 35 másodperccel gyorsabb annál, amit Farah a fénykorában tudott.
Birminghamben Marc Scott lett a legjobb brit, hét tizeddel verve a négyszeres olimpiai bajnokot. Plusz megvan neki a tokiói szintidő még februárból, így ő már biztos olimpiai indulónak számít tízezer méteren.
A versenyt egyébként a francia Morhad Amdouni nyerte 27:23.39-cel.
A női versenyt Eilish McColgan nyerte az izraeli Selamawit Teferit lesprintelve az utolsó 50 méteren, megerősítve ezzel az olimpiai részvételét.
A legboldogabb azonban valószínűleg a harmadik helyre beérkező Jess Judd volt, aki olyan idővel ért célba, amivel életében először kiharcolta a tokiói részvételt. Judd nemrég kezdett csak el tízezren versenyezni, korábban rövidebb távokon indult.
„Hihetetlenül boldog vagyok, a fellegekben járok” – mondta Judd. „Sosem hittem volna, hogy ez megtörténhet.”
via BBC

Az előző nap legfontosabb sporthíreit és legizgalmasabb cikkeit megkaphatod minden reggel a postaládádba. Annyi csak a dolgod, hogy ezen a linken feliratkozol a hírlevelünkre.
Atlétika
A csúcson kell abbahagyni? És akkor Federer meg Cseh Laci?
09/06/2021 08:02
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
10 ÓRÁJA