Caster Semenyát a 800 méter korábbi világ- és olimpiai bajnokát otthon, Dél-Afrikában kapták el gyorshajtásért.

Az eset még múlt hét csütörtökön történt. A hatóságok akkor annak és rendje és módja szerint bevitték őt, majd 35 dollár óvadék ellenében kiengedték, közölte az ügyészség.
Ezt követően pénteken Semenya megjelent a bíróságon, Pretoriában, és beismerte bűnösségét. Augusztusban lesz majd egy újabb meghallgatás is az ügyében, akkor a hatóságok beszámolnak majd arról, hogy az atléta teljesítette-e a rá kiszabott 50 órás közösségi szolgálatot vagy sem.
Atlétika
„Megölik a sportot, az emberek extra teljesítményeket akarnak”
27/04/2021 12:48
A 30 éves Semenya kétszeres olimpia és háromszoros világbajnok 800 méteren, azonban a pályafutása most komoly veszélyben van. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ugyanis hozott egy határozatot, mely szerint a természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők nem versenyezhetnek a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon.
Illetve versenyezhetnek, de csak úgy, ha gyógyszerek segítségével, mesterségesen lecsökkentik a tesztoszteronszintjüket egy meghatározott küszöbérték alá. A szövetség szerint ugyanis, ha ezt nem tennék, tisztességtelen előnyhöz jutnának a többi atlétanővel szemben.
Semenya nem fogadja el ezt a szabályozást, ezért előbb a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, majd a Svájci Legfelsőbb Bírósághoz fordult. Beadványát mindkét testület elutasította.
Az ügyvédei februárban bejelentették, hogy Semenya folytatja a jogi harcot az igazáért, ő ugyanis diszkriminatívnak tartja a szövetség rendelkezését. Utolsó esélye az Emberi Jogok Európai Bírósága, ahol azonban várhatóan nem születik döntés az olimpiáig.
Ez azt jelenti, hogy Semenya szinte biztos, hogy nem védheti meg címét 800 méteren. Ezen a távon egyébként két éve nem versenyzik már, legalábbis a világ legjobbjai ellen biztosan nem.

Caster Semenya

Fotó: Eurosport

Némi meglepetésre a hosszabb távok felé fordult. A dél-afrikai bajnokságon 5000 méteren állt rajthoz, a versenyt meg is nyerte, azonban alaposan elmaradt a tokiói részvételt érő kvalifikációs szinttől. Azt mondja, mindenképpen megpróbálja megfutni a szintidőt, de ha nem sikerül, az sem a világ vége.
Néhány hete írtunk arról, hogy Semenya szerint a sportág vezetése megöli a női 800 métert, sőt, úgy általában véve megöli a sportot. Az atlétanő azóta a Time magazinnak adott interjújában arról is beszélt, miért nem sétál el, miért nem hagyja rá az egészet.
„Mert úgy érzem, megakadályozzák, hogy a legnagyobb lehessek” – fogalmazott Semenya. „Valaki úgy döntött, hogy megállít engem, mert az illető úgy látta, én lehetek a legnagyobb. Ráadásul fiatal vagyok, friss vagyok, miért sétálnék el?”
Annak ellenére, hogy bő egy évtizede a figyelem középpontjában van és különféle bántások célpontja, összességében jól érzi magát a bőrében.

Caster Semenya

Fotó: SID

„Jól vagyok, én egy boldog lélek vagyok. Jó dolog aktivistának lenni. Jó dolog más emberekért harcolni, ez a sztori ugyanis nem csak rólam szól. Nagyon sok lány küzd hasonló problémával az atlétikában.”
Amikor arról kérdezték, milyen örökséget szeretne maga után hagyni, egy kissé elbizonytalanodott.
„Azért nem tudom, mert egyelőre nem tervezem, hogy abbahagyom a futást. Utána pedig lehet, hogy belekóstolok a politikába. Az az ember akarok lenni, aki mindig ott van, ha szükség van rá.”
via ESPN, Time
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
16/04/2021 11:09
Olympic Games
Usain Bolt trónját akarja, ő lenne az új sprintkirály
19 ÓRÁJA