Caster Semenya több fórumon is pert vesztett, azonban ő tovább harcol az igazáért, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Az olimpiai és világbajnok 800-as már szinte biztos, hogy nem védheti meg Londonban és Rióban megszerzett címeit. A bíróság döntésére vár, ami aligha fog megszületni a tokiói játékok kezdetéig.
A testületnek egyébként sincs döntéshozó joga, mindössze javaslatot tehet a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (WA), amely 2018-ban úgy döntött, csak tesztoszteroncsökkentőkkel versenyezhet a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon.
Atlétika
Semenya még mindig túl gyors – letartóztatták gyorshajtásért
19 ÓRA
Min ismeretes, Semenya veleszületetten magasabb férfihormon szinttel rendelkezik, mely a nemzetközi szövetség szerint tisztességtelen előnyt biztosít a számára a fentebb említett távokon.
„A gyógyszerezés kivenné a lelkemet. Azt akarják, hogy szedjem szét, romboljam le a saját szervezetem. Nem vagyok beteg, nincs szükségem gyógyszerekre. Soha nem fogom beszedni ezeket.
- mondta Semenya.
Még ha a bíróság számára kedvező döntést is hozna, nehéz elképzelni, hogy Sebastian Coe, a WA elnöke felülbírálná saját korábbi álláspontját.
„Az üzenet végtelenül egyszerű. Férfiként bele kellene néznie a felesége szemébe és azt mondania: ’Gyerekeket adtam neked. Ha valaki így bánna a gyerekeinkkel, te mégis hogyan reagálnál?’ Emberként kellene gondolkodnia, nem pedig egy szervezet elnökeként.”
Korábban írtunk arról, hogy Semenya a számára nyitva maradt távok közül némiképp meglepő módon mégsem a 200, hanem az 5000 méter felé kacsingat. Igaz, a kvalifikációs szintet egyelőre még nem sikerült teljesítenie.
„Most 30 vagyok, és akár 40 éves koromig is futhatok. 5000-en a reális cél számomra a 2023-as világbajnokság lehet.”
https://i.eurosport.com/2019/06/20/2622555.jpg
Azt mondja, ha végleg le kell mondania a 800-ról, a szemét akkor is rajta tartja majd kedvenc számán, bár egy kicsit kétkedve. Látni akarja, hogy a többi lány képes lesz-e megfutni azt, amit ő tud vagy tudna.
A várakozás, a vádaskodások, a stigmatizálás sokak kedvét elvette volna attól a sportágtól, ahol mindezt elszenvedte. Ő azonban higgadt és nem bán semmit.
„Rabszolgaként edzettem, hogy a legnagyobb lehessek. Néztem, ahogy Usain Bolt edzett. Brutális melót végzett el, ahogy én is. A magas tesztoszteronszintem olyan valami, ami velem született. Ez egy rendellenesség. De ettől önmagában még nem lehetnék a legjobb. Itt jön be a képbe a kőkemény munka.”
https://i.eurosport.com/2018/10/16/2441522.jpg
Michael Phelps karjai elég szélesek voltak ahhoz, hogy azt tegyen velük, amit csak akar. A kosarasok, mint például LeBron James hihetetlenül magasak. Ha az összes magas játékos eltiltanák a játéktól, a kosárlabda vajon ugyanaz a játék volna? Usainnek elképesztő izomrostjai vannak, őt is meg kellett volna állítani? Az én szerveim talán mások, és talán mély hangom van, de nő vagyok.”
Semenya úgy véli, az ő öröksége egyre erősebb és erősebb lesz azáltal, hogy a döntéshozók sorra nemet mondanak rá és az adottságaira. Azt mondja, a jövő Caster Semenyáiért harcol, azokért, akiknek nincs hangjuk, nincs felületük erre.
A futás mellett nagyon szívesen foglalkozik gyerekekkel Pretoriában, és van egy alapítványa is a feleségével közösen, mely elsősorban a fiatalok oktatására összpontosít.
„Nagyon egyszerű. El kell fogadnod magad, értékelned kell magad, és mindezt meg kell mutatnod a világnak. Reményre van szükség és pozitív életszemléletre.”
A majdani visszavonulás nem riasztja meg, igaz, nagyrészt azért is döntött az 5000 méter mellett a 200 ellenében, mert így hosszabb pályafutás állhat még előtte.
„Elértem a céljaimat. Olimpiai bajnok vagyok, világbajnok vagyok, rengeteg címem van. Úgyhogy most a jövő nemzedékeiért is küzdök, megölik ugyanis a női 800 métert.
„Megölik a sportot. Az emberek az extra teljesítményekre kíváncsiak, és ha én vezető volnék, megadnám nekik, amit akarnak. Seb Coe nem ezt teszi. Neki valamennyi atléta érdekében kell cselekednie, de ő be akar minket kategorizálni. Az ő dolga nem az, hogy megállítsa a tehetséges fiatalokat, hanem, hogy harcoljon a korrupció ellen.”
Bárhogyan is alakuljon a karrierje, Semenya mindig harcolni fog az előítéletek és az igazságtalanság ellen.
„Találkoztam olyan fiatalokkal, akik öngyilkosságot kíséreltek meg. Néhányan közel álltak ahhoz, hogy ez sikerüljön, de túlélték. A probléma az, hogy nem tudják elfogadni magukat. Amikor egy gyerek megszületik, nem lehet tudni, milyen út vár rá. Az élet nem ilyen.”
Semenya azt mondja, a nemzetközi szövetség a sikerei láttán betámadta őt. Tisztességtelen vádaskodások indultak el vele szemben. „Sok minden van ebben. Fiatal fekete afrikai vagyok. Tudom, honnan jöttem.”
https://i.eurosport.com/2019/03/21/2548810.jpg
A nemzetközi szövetség visszautasítja, hogy az általuk hozott rendelkezéseknek köze volna bármiféle faji vagy gender-előítélethez.
„A szabályozások nem egy konkrét atléta ellen irányulnak, hanem azt a célt szolgálják, hogy megőrizzük a sport női kategóriájának épségét, integritását. Az elmúlt bő egy évtizedes kutatásunkból látjuk, hogy a profi női atléták 0,7 százaléka küzd ezzel a rendellenességgel.”
Semenya nemrégiben lett anyuka. Azt mondja, nem lesz egyszerű dolga, amikor majd egyszer el kell magyaráznia a kislányának, mi is történt az ő pályafutásával.
„Nehéz lesz. Kicsit meg lesz zavarodva, nem fogja érteni, hogy akarhatja bárki megrövidíteni valakinek a karrierjét.”
Ő egyértelműen úgy érzi, hogy ezt az ő esetében sokan, sokszor megpróbálták. Ezért úgy döntött, kiáll magáért és nem marad csendben. Miért is tenné?
Forrás: theguardian.com
Atlétika
Nem várt fordulat jöhet Semenya pályafutásában
16/04/2021 11:09
Atlétika
Csirkelábnak csúfolták, idén meglehet a tizedik olimpiai érme
12/05/2021 12:46