Caster Semenya nem védheti meg a címét 800 méteren Tokióban, de megtesz minden tőle telhetőt, hogy ott lehessen az olimpián.

A kétszeres olimpiai bajnok 15:52.28-cal nyerte a dél-afrikai bajnokság aranyérmét 5000 méteren. Ez ugyan elmarad a 15:10-es kvalifikációs szinttől, ám Semenyának június 29-ig van még ideje, hogy megfussa az olimpiai részvételt érő időt.
Bár a lemaradása jelentősnek tűnhet, fontos kiemelni, hogy ez a futása 22 másodperccel gyorsabb volt, mint amikor legutóbb próbálkozott 5000 méteren.
Atlétika
Az interszexuális futónők védelmében
19/09/2021 13:39
Semenya indulása a hazai bajnokság előtt egy nappal került megerősítésre, és kifejezetten érdekes, hogy ezt a hosszabb távot választotta, nem pedig a korábban tervezett 200 métert.
„Meg kellett nézni és végig kellett gondolni, mire lehetek képes 200-on a következő öt évben – mondta a 30 éves Semenya. „Egyre idősebb vagyok, éppen ezért félek egy esetleges izomszakadástól. Le kellett ülni, és végiggondolni, minek van inkább értelme. Rájöttünk, hogy a hosszabb távnak van értelme.
Semenya a Nemzetközi Atlétikai Szövetség ún. tesztoszteronszabálya miatt nem versenyezhet a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon. Illetve versenyezhet, de csak tesztoszteroncsökkentők használatával. A szabályozást ő unfairnek és diszkriminatívnak minősítette.
Jelen állás szerint a 100 és a 200 méter valamint a hosszabb távok nyitottak előtte, ezek mind olyan versenyszámok, melyekben korábban még sosem versenyzett.
Semenya ugyanakkor nem adta fel a szabályok visszavonására irányuló törekvéseit. A futónő úgy döntött, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul jogorvoslatért. Mindezt azok után hogy korábban pert vesztett a szövetséggel szemben a nemzetközi Sportdöntőbíróságon és a Svájci Legfelsőbb Bíróságon is. A legújabb meghallgatásnak nincs még kitűzött időpontja, de nem túl valószínű, hogy sor kerül rá a július 23-án kezdődő tokiói játékok előtt.
https://i.eurosport.com/2019/05/21/2592473.jpg
Semenya pályafutását folyamatos viták övezik azóta, hogy 2009-ben feltűnt és még tinédzserként világbajnok lett 800 méteren. Elmondása szerint a világversenyeken többször is a nemét vizsgáló teszteket hajtottak végre rajta, és az egész karrierjét átitatják a legkülönfélébb gender-kérdésekkel kapcsolatos viták.
Születésekor nőneműként határozták meg és ő maga is egész élete során nőnek vallotta magát. A nemzetközi szövetség azonban a bíróságon azt állította, hogy ő biológiailag tulajdonképpen férfi, mivel XY kromoszóma mintázattal rendelkezik, és mivel a tesztoszteronszintje magasabb tartományba esik, mint a nőké általában. Ez pedig tisztességtelen előnyhöz juttatja őt a többi atlétanővel szemben, érvelt a szövetség.

Caster Semenya

Fotó: SID

Ennek szellemében hozták azt a döntést, hogy csak akkor versenyezhet a nők között a föntebb már említett távokon, ha mesterségesen, gyógyszerek segítségével lecsökkenti a tesztoszteronszintjét.
Semenya ennek a szabályozásnak nem hajlandó eleget tenni, mondván, hogy ő nő, és hogy a magas tesztoszteronszint pusztán genetikai ajándék.
via ESPN
Atlétika
A tesztoszteronszabály tönkretehette volna, ő azonban új motivációt talált és visszatért
11/09/2021 11:10
Olympic Games
Botrány Semenya ügyében: félrevezető állítások miatt tiltották el az atlétanőt
19/08/2021 08:26