Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Több állásra volt szüksége, hogy finanszírozni tudja sportkarrierjét, az utolsó esélyt megragadva olimpiai bajnok lett

Wojciechowski Patricia

Frissítve 10/08/2021 - 11:33 GMT+2

Mindössze harmadik alkalommal indult el 50 km-es gyaloglásban, és csak másodszor fejezte be a távot, a lengyel Dawid Tomala nagy meglepetésre mégis olimpiai bajnokként távozott Tokióból.

Dawid Tomala

Fotó: Getty Images

Az 50 km-es gyaloglás olimpiai bajnoka, Dawid Tomala anyagi nehézségei miatt korábban elfordult a sportágtól, majd utolsó próbaként kísérelte meg a tokiói olimpiát. Mindez nagyon megérte, hiszen aranyérmet gyűjtött be.

A jelenlegi állás szerint a lengyel Dawid Tomala az 50 km-es gyaloglás utolsó olimpiai bajnoka, miután a számot Tokió után leveszik az ötkarikás játékok programjából, s az elmúlt időszak tendenciái alapján, nehezen elképzelhető, hogy belátható időn belül változtatnak a döntésen, és a táv ismételten helyet kap a programban. Tomala győzelme eléggé váratlan volt, hiszen mindössze harmadik alkalommal indult el ezen a távon, ez volt a második olyan versenye 50 km-en, amit be is fejezett, korábban inkább a 20 km-et favorizálta. A lengyel versenyző számára az elmúlt években komoly nehézséget jelentett biztosítania megélhetését a sport mellett, de még egy lehetőséget akart adni a gyaloglásnak. Olyannyira megérte neki ez a döntés, hogy a jövőben nem kell aggódnia azon, miként finanszírozza sportolói pályafutását, utolsó sikeres próbálkozása egyben pályafutása meghosszabbítását is jelenti.
Tomala úgy utazott el az olimpiára, hogy mindent egy lapra tett fel, és benne volt, hogy az ötkarikás játékokat követően végleg felhagy a gyaloglással. Hogy miként lett ebből aranyérem? Arra maga sem tudja a választ.
„Fogalmam sincs, mi történt, az edzőtársaim nem győznek álmélkodni. Mindent megtettem, elégedett vagyok. Voltak olyan pillanatok, mikor akkora volt a tempó, mint 20 km-en”- idézi a sport.pl az olimpiai bajnokot.
A lengyel versenyző számára aranyérme leginkább abból a szempontból lesz fontos változás, hogy ezentúl nem lesznek anyagi gondjai, és több energiát tud az edzésekre fordítani. Az elmúlt években nagyban megnehezítette dolgát, hogy nem kapott megfelelő támogatást.
„Sokat aggódtam a pénz miatt. Féltem, hogy nem lesz lehetőségem normális életet élni. Nagyon nehéz volt. Munkát és segítséget kellett találnom. Mostantól olyan nagy nyugalmam lesz, mint még egész életemben soha. Mindig minden egyes lépésért meg kellett küzdenem, ez nagyon nehéz és fárasztó volt. Higgyétek el, mikor elutaztam Tokióba, mindent egy lapra tettem fel. Ha itt sem jön össze, befejezem. Most viszont valami új kezdődik számomra.”
picture

Dawid Tomala wysłuchał Mazurka Dąbrowskiego

Fotó: Eurosport

Tomala három évvel ezelőtt, nem sokkal azután, hogy lengyel bajnok lett gyaloglásban, egyszer már eltávolodott a sportágtól financiális problémái miatt. Munkát keresett, és fél évig egyáltalán nem edzett, csak minimális energiát tett bele erőnléte megőrzésébe. Fizetését felhasználva végül jobb körülmények között tudott élni, és tett egy újabb kísérletet a gyaloglással.
Az edzéseket persze munka mellett végezte: építkezéseken, fitnesz stúdióban, általános iskolai testnevelő tanárként, masszőrként és erőnléti edzőként is dolgozott.
Volt olyan nap, hogy 12 órát lehúztam, és már nem voltam olyan állapotban, hogy elvégezzem az edzésmunkát. A fizikai és a mentális egészségem szempontjából is sokba került ez nekem. Például, amikor masszőrként napi 8 órán keresztül dolgoztam, folyamatos hátfájdalmaim voltak. Az építkezésen is nehéz volt, a súlyok cipelése nagyon fárasztó. De nem gondolok vissza rossz szájízzel, olyan tapasztalatokat szereztem, amelyek motiváltak, hogy még jobban harcoljak. Tudom, mibe került nekem, hogy eljussak odáig, ahol most vagyok.
2020 decemberében Tomala végül abbahagyta a munkát, és összegyűjtött fizetését felhasználva ismételten kizárólag az edzésekbe fektette minden energiáját.
picture

Dawid Tomala aus Polen

Fotó: Getty Images

„Volt egy pillanat, mikor rájöttem, hogy szeretnék a legmagasabb szintre eljutni. Nem úgy akartam odamenni az újságírókhoz az olimpia alatt, hogy azt mondom, tudtam volna jobbat is. Tudom, hogy ha nem nyertem volna érmet, akkor sem tudtam volna ennél jobban csinálni.”
Tomala nem tudja, mit hoz számára a jövő, sikere annyira váratlanul érte, hogy még nagyon ideje sem volt gondolkozni ezen. Mindenesetre úgy érzi, teljesen új fejezet kezdődik pályafutásában, és ezentúl nem kell olyan dolgok miatt aggódnia, ami éveken át nehézségeket, és kis híján pályafutása végét okozta számára.
Forrás: sport.pl
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés