Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sírt a döntő előtt a csodatévő olasz, mert érezte, hogy nyerni fognak

Kálmán Laci

Frissítve 07/08/2021 - 21:08 GMT+2

Csalódott volt az egyéni 100 után, de a váltó mindenért kárpótolta.

Filippo Tortu

Fotó: AFP

Filippo Tortu embertelenül nagyot futott a 4x100-as olasz váltó befejező embereként, ami végül aranyérmet ért a számukra.

Nem is olyan régen még ő volt a leggyorsabb olasz. Az elmúlt két évben azonban alaposan megpróbálta az élet, úgyhogy volt honnan visszajönnie. Átesett a koronavíruson, komoly kétségek gyötörték, ő azonban olyan futással reagált minderre, amit sosem fog feledni, aki látta.
Egyéni 100-on az elődöntő jelentette számára a végállomást. Csalódott volt, de beleszámítva, hogy milyen megpróbáltatásokon esett át a szezon során, 10-ből 6-ra értékelte a szereplését.
Ez volt a diplomatikus válasz, de Pippo nem jó színész. Még a mixed zónában is szövegelt ugyanis honfitársának, Marcell Jacobsnak, aki vele ellentétben, teljesen érthető módon a fellegekben járt. Naná, hisz 9.84-es új Európa-csúcsot futva bekerült a döntőbe.
Ott volt két olasz, az egyik végtelenül szomorúan gyászolta a kiesését, miközben a másikat teljesen magával ragadta a felhőtlen boldogság. Az egyik néhány pillanat alatt mindent elvesztett, míg a másik történelmet írt. És ekkor még csak az elődöntőknél jártak, és nem is sejtették, mi következik néhány óra múlva.
picture

Marcell Jacobs, Filippo Tortu, Lorenzo Patta, Eseosa Desalu conquistano la finale dei 4x100 a Tokyo

Fotó: Getty Images

Tortu a pokolba kívánta Tokiót. Legszívesebben azonnal Brianzában lett volna, ahol elkezdett futni abban a reményben, hogy egyszer a Juventus csatára lesz majd belőle.
„Azt a hat pontot megelőlegeztem, mert ott van még a váltó. Bele fogok adni mindent” – tette hozzá Tortu kicsit később, miután túljutott az egyéni 100-as kiesés sokkján.
Aztán jött a váltó, ami az iszonyú mélyen lévő Tourtut hihetetlen magasságokba emelte. Elképesztő futással nyomta le a britek utolsó emberét, amivel magát és az egész olasz csapatot azonnal a mennybe röpítette. Az élet már csak ilyen: az egyik pillanatban elvesz, a másikban ad.
„Lassuk be, ez nem az ő évük” – viccelődött Tortu a döntő után. „Mi nyertük az Eurovíziót, mi nyertük a foci Eb-t, és most miénk a 4x100 aranyérme is.”
Centiméterről centiméterre jött közelebb az utolsó ötven méteren, miközben egy belső hang azt súgta neki odabenn, hogy „meg tudod csinálni, igenis meg tudod csinálni”. És nem görcsölte el a végét, kitartott, és még a mellbedobást is tökéletesen időzítette.
picture

Lorenzo Patta, Marcell Jacobs, Fausto Eseosa Desalu, Filippo Tortu

Fotó: Eurosport

Teljes katarzis volt számára ez a 100 méter. Revansot vett az életen mindazért, amin keresztülment. Egy bajnok, egy valóságos nemzeti hős született a célba érkezés pillanatában. Az addigi sötétséget pedig az aranyérem fénye váltotta föl.
A milánói születésű, de édesapja, Salvino Tortu révén szardíniai származású olasz két-három évvel ezelőtt Olaszország legnagyobb reménysége volt. Ő volt a leggyorsabb, a villámlábú, kedves arcú srác, aki 2018-ban első olaszként ment be 10 másodperc alá, amikor 9.99-et futott Madridban. Pietro Mennea, akkor már 39 éve fennálló 10.01-es rekordját sikerült megjavítania.
Aztán a dohai világbajnokságon már ott volt a döntőben, és második legjobb európaiként a hetedik helyen végzett. Egy brit akkor, ott még megelőzte őt. Pierfrancesco Pavoni után 32 évvel futhatott újra döntőt olaszként.
Úgy tűnt, innen már csak felfelé vezethet az út számára. Azt gondolhatta, a balsorsot letudta a 2014-es ifjúsági olimpián, amikor úgy dobta magát a 200 méter elődöntőjének végén, hogy célba ért ugyan, de elesett, és mindkét kezét eltörte. Aminek következtében nem futhatott a döntőben.
2019-ben azonban valamiért megállt a fejlődés, hiába próbálkoztak az édesapjával, valahogy nem sikerült előrelépniük. 2020-ban Pippo aztán a koronavírust is elkapta, ami alaposan legyengítette őt. Új helyen kezdtek edzeni, de az sem segített, és továbbra is csak árnyéka volt korábbi önmagának.
Közben ráadásul Jacobs elvette az országos csúcsát is, amikor 9.95-öt futott Savonában. Aztán jött Tokió, ahol ő 10.16-tal kihullott az elődöntőben, Jacobs pedig 9.80-as új Európa-csúcsot futva aranyérmet szerzett. Úgy tűnt, Pippo eltűnik a süllyesztőben, ha nem is végleg, de erre az olimpiára mindenképpen.
picture

Óriási futás: Olaszország nyerte a 4x100-as váltót

Aztán jött a feltámadás. Akkor és úgy, amikor és ahogy arra senki sem számított. A váltó utolsó embereként. Aranyat szerezve.
Sírtam örömömben. Ez pedig elég ritkán fordul elő velem. De sírtam a döntő előtt is, amikor melegítettünk. Valahogy tudtam, hogy nyerni fogunk, és arannyal a nyakunkban távozunk. Most meg alig hiszem el. Őszintén szólva a világomról nem tudok
„Hogy most hány pontot adnék az olimpiára? A maximumot nyilván.”
via Gazzetta
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés