Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nyomorból, bandaháborúk közül indulva nyerhet aranyérmet Tokióban

Kálmán Laci

Frissítve 17/07/2021 - 15:21 GMT+2

Fontos számára az arany, de az inspiráció, a példamutatás még annál is fontosabb.

Trayvon Bromell lors du meeting de Gateshead

Fotó: Getty Images

Usain Bolt favoritja, Trayvon Bromell nem akármilyen utat járt be a tokiói olimpiáig. Most ott tart, hogy ő a 100 méter legnagyobb esélyese.

Bromell egy floridai kisváros elmaradott negyedében nőtt fel, ahol a szegénység, és a bandaháborúk uralták a mindennapokat. Édesanyja este héttől reggel hétig dolgozott azért, hogy megélhetést biztosítson a családnak és valahogy megtartsa a fedelet a fejük fölött. A legjobb barátja pedig börtönben végezte.
Mindezek mellé jött, hogy gyerekkorában mindkét térdét és a csípőjét is eltörte, ám ennek ellenére bronzérmet nyert a 2015-ös pekingi világbajnokságon, 100 méteren. Pedig ekkor még mindössze csak 20 éves volt. Ahelyett azonban, hogy beindult volna a karrierje, a következő években sérülés sérülést követett.
Így aztán, amikor a most 26 éves Bromellt arról kérdezték, mekkora kihívás lesz, hogy üres stadionban kell majd versenyezniük, ő ezt az ún. problémát rögtön más megvilágításba helyezte.
„Számomra nem lesz kihívás” – mondta Bromell. „Úgy nőttel föl, hogy senki sem figyelt rám. Az emberek nem ismerik a küzdelmeimet. Nem látták, amikor anyu és én alig tudtuk befizetni a számláinkat. Ahogy azt sem, amikor azon aggódtunk, vajon lesz-e tető a fejünk fölött. Úgyhogy engem nem érdekel, hogy néznek-e futás közben. Ugyanaz a 100 méter lesz.”
Bromellnek üzleti tanulmányokból van diplomája és nagyon érdekli a fotózás is. Néhány hete futott egy 9.77-et, amivel a történelem hetedik leggyorsabb embere lett, és egyszersmind a tokiói olimpia legnagyobb esélyese. Azonban őt elsősorban nem a győzelem motiválja.
„Fontos számomra ez az olimpia, de nem azért, amiért a legtöbb sportolónak. A legtöbben az aranyérmet akarják. Senki ne értsen félre, én sem mondom, hogy nem akarom. De számomra a legfontosabb, hogy inspiráljak, változást generáljak, reményt adjak. Azt akarom, hogy a kissrácok, akik majd látnak futni, azt mondják, ezt ők is meg tudják csinálni.”
„Semmi kétség, az aranyérem hatalmas teljesítmény volna. De az igazi aranyérem az a változás lenne, amit maga után vonna. Hogy az emberek látnák, hogy valaki, aki padlón volt, nem adta fel, nyomta tovább és újra visszakerült a legjobbak közé. Meg akarom mutatni, hogy bár tűnhet úgy, hogy minden ellened van, sosem szabad feladnod a harcot.”
picture

USA's Trayvon Bromell celebrates after the final of the men's 100 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 23, 2015.

Fotó: AFP

Ez lesz Bromell második olimpiája. Rióban sarokcsontkinövéssel küzdött és csak nyolcadikként zárt a százas döntőben. Aztán a helyzet tovább romlott, amikor elszakította az Achillesét a váltóban, és kerekesszékben kellett őt levinni a pályáról.
És ez még csak a kezdet volt. A 2017-es szezon legnagyobb részét ki kellett hagynia egy operáció miatt, 2018-ban pedig egyáltalán nem is versenyzett, és egy újabb műtéten kellett átesnie. 2019-ben pedig jött egy súlyos csípősérülés. A legtöbben itt már feladták volna, de nem Bromell, aki szerint a hite sokat segített abban, hogy innen is vissza tudott jönni.
„Itt voltak a törött csontok, a súlyos sérülések, melyekből a legtöbben nem jöttek volna vissza. Rengeteg orvossal találkoztam, akik mind azt mondták, hogy többé már nem fogok tudni gyorsan futni. De ezt én már nyolcadikos korom óta hallgatom, akkor törtem el először a térdem.”
Aztán visszatértem, és gyors voltam. Eltörtem a másik térdem, majd visszatértem és ismét csak gyors voltam. Eltörtem a csípőmet, és még utána is gyors voltam. Jött két Achilles-műtét és … egy 9.77.
Bromell azt mondja, a sérülések megmutatták neki, hogy mennyire profin oda kell figyelnie az étkezésére.
picture

Trayvon Bromell

Fotó: Getty Images

„A fősulin az edzőm mindig azt mondta, hogy első osztályú járművek vagyunk, nem tölthetünk olcsó üzemanyagot egy Ferrariba vagy egy Lamborghinibe. Tehát nem tömhetjük magunkat szar kajával. Nem eszek már például disznóhúst. De nem eszek tengeri herkentyűket sem. Ezek a jószágok a vizeink alján lakmároznak, hogy tisztítsák azokat. Ilyet nem rakok a testembe.”
„Látta valaki, hogy hogy néz ki egy homár, amikor kiveszik a vízből? Gusztustalan, úgyhogy biztos, hogy nem kerül be a testembe.”
Bromell együttérez ugyan Sha’Carri Richardsonnal, aki marihuána használat miatt nem lehet ott Tokióban, ugyanakkor azt mondja, a szabály az szabály.
„Mindenki imádta, amilyen gyorsan fut, és szívás, hogy olyan valamivel bukott le, ami nem növeli a teljesítményt. Viszont rajta van a doppinglistán, nekünk pedig be kell tartanunk a szabályokat. A dolog jó oldala, hogy el lehet rajta gondolkodni, hogy ennek a szernek tényleg rajta kell-e lennie azon a listán.”
picture

Sha'Carri Richardson in Eugene, Oregon

Fotó: Getty Images

Nyilván kihagyhatatlan kérdés, hogy mit szól ahhoz, hogy Bolt szerint ő az olimpia legnagyobb esélyese 100 méteren.
„Minden tiszteletem az övé, de én nem hagyom, hogy ilyesmi belemásszon a fejembe. Éhes vagyok a sikerre, de tisztelem a többiek tehetségét is. 2016-ban mindent magamnak akartam, győzni mentem Rióba. Én akartam lenni a következő nagy kutya, a következő legnagyobb. Az azóta történtek azonba megértették velem, mi az én igazi célom.”

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés