Marcell Jacobs szezonja eléggé terhelt, nem lesz könnyű odatenni a vb-címet az olimpiai arany mellé.

Amikor Jacobs odatérdelt a tokiói 100-as döntő rajtjához, kevesen gondolták, hogy az fog történni, ami. Olimpiai bajnok lett úgy, hogy sokáig igazából távolugrónak készült, és főleg úgy, hogy korábban még sosem futott döntőt világversenyen.
Azt, hogy mennyire jó versenyző, jól mutatja, hogy egyéni csúcsot 9.80-at futott a döntőben, megelőzve Fred Kerleyt és a 200-as győztes Andre De Grassét.
Atlétika
Kertészkedéssel tör Usain Bolt világcsúcsára a világbajnok amerikai sprinter
23/10/2022 - 13:24
Nézzük a július 15-én kezdődő eugene-i vb 100 méterének esélyeseit a felkézülésük sikerességét, az idei formájukat figyelembe véve.

Marcell Jacobs

Az olasz számos nehézséggel küzdött az olimpia óta. Igaz, a belgrádi fedett világbajnokságon éppen jól kijött neki a lépés, és győzni tudott egy olyan mezőnyben, amelyben ott futott Christian Coleman is.
Izomsérülésekkel, emésztési problémákkal is küzdött a szezon során, több versenyt is le kellett mondania, de végül az olasz bajnokságra azért valamelyest összeszedte magát. Ötödik alkalommal győzött, ezúttal, 10.12-vel Rietiben.
Ez nem egy világrengető idő, de figyelembe véve a nehézségeit, és hogy van még ideje élesíteni a formáját, ő maga is elégedett volt a teljesítményével.

Lamont Marcell Jacobs

Fotó: AFP

Fred Kerley

Egyértelműen ő Jacobs első számú kihívója, és csak részben azért, mert ő végzett mögötte a második helyen Tokióban. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a 2019-es dohai világbajnokságon még 400 méteren szerzett bronzérmet, azt követően váltott a rövidebb távra.
Ugyanúgy 27 éves, ahogy Jacobs, tehát mindketten a legjobb sprinter korban vannak. Ennek megfelelően úgy tűnik, a formája is olyan, amilyen korábban még sosem volt. Az amerikai válogató előfutamában ugyanis 9.76-os egyéni csúcsot ért el, majd a döntőben is csak egyetlen századdal maradt el ettől, ami aranyérmet ért neki.
Ezzel az idővel egyébként a hatodik helyen áll az örökranglistán, holtversenyben két honfitársával, Colemannel és Trayvon Bromell-lel. És ezzel az idővel természetesen ő a vb egyik legnagyobb favoritja.

Fred Kerley

Fotó: Eurosport

Oblique Sevilla

Hogy léphet ki valaki a nagy legendák árnyékából? A mindössze 21 éves jamaicai tehetség néhány kiváló idei 100-as eredményével mindenesetre rálépett erre az útra.
Májusban egy hazai versenyen 9.86-ot repesztett, amivel jelezte, hogy bizony fiatal kora ellenére az esélyesek közt kell számolni vele. Az idén az övé a hatodik legjobb eredmény, és a jamaicai bajnokságban is csak egy hajszállal kapott ki Yohan Blake-től.
Van már olimpiai tapasztalata is, Tokióban ötödik lett a 4x100-as váltóval, Párizsban pedig akár már a topfavoritok egyike is lehet majd 100 méteren.

Oblique Sevilla

Fotó: AFP

Benjamin Azamati

Ghánai csúcssprinterekből nem vagyunk eleresztve, Azamati azonban rendkívül sokat fejlődött az elmúlt időszakban, az idén már övé a kilencedik legjobb idő. Tavaly márciusban egy 22 éves nemzeti csúcsot döntött meg 9.97-tel.
Egy évvel később ugyanezen a versenyen további hét századot faragott a rekordból, így most már 9.90 az egyéni csúcsa.

Trayvon Bromell

A tavalyi év komoly csalódás volt a számára, mivel amerikai bajnokként lemaradt a tokiói olimpia döntőjéről. Abban bízik, hogy az idén végre éremre tudja váltani a remek formáját.
Ez 2021-ben nem sikerült, pedig a 9.76-os egyéni vsúcsát tavaly érte el. Most 9.81 a legjobbja, ami a második legjobb eredmény idén. Kerley mögött másodikként végzett az amerikai válogatón, és egyértelműen éremért megy Eugene-ba.

Trayvon Bromell - fotó: Jewel Samad

Fotó: AFP

Ferdinand Omurwa

Ő a valaha volt leggyorsabb afrikai 100 méteren, egyszersmind a harmadik leggyorsabb ember a világon az idén egy 9.85-ös idővel.
Akani Simbinét is legyőzte június 6-án az Afrika-bajnokságon, ő tartja a kontinens csúcsát is 9.77-tel, ezt tavaly szeptemberben futotta.
Omurwa szemei előtt nemcsak a világbajnokság lebeg, szeretne ugyanis érmet nyerni két év múlva a párizsi olimpián.
via olympics.com
Atlétika
Bezsebelte az Eb-címet, majd újra kidőlt az olaszok olimpiai bajnok sprintere
23/08/2022 - 15:30
World Championships
Atlétikai vb: Minden idők harmadik legjobb ideje 3000 méteren, komoly kieső az amerikaiaknál
21/07/2022 - 07:09