Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lengyel válogatott lenne az olimpiáról hazájába vissza nem térő belorusz atlétanő

Sergő Z. András

Publikálva 19/08/2021 - 19:05 GMT+2

A humanitárius vízum után a sportállampolgárság a cél.

Krystsina Tsimanouskaya

Fotó: Eurosport

Most adott először interjút az a belorusz atlétanő, akit akarata ellenére küldött haza az olimpiáról az ország sportvezetése. Most menekültügyi okokból Lengyelországtól vár sportállampolgárságot.

A tokiói olimpia pályán kívüli történeteinek egyik legzaklatottabbja Krystsina Tsimanouskaya belorusz sprinteré, aki 100 és 200 méteren tervezett indulni. A 100 méter előfutama után derült ki számára, hogy a csapatvezetés 4x400 m-en is benevezte. Az ok egyszerű volt: nem adtak elég doppingmintát. Erről számolt be egy nyilvános Instagram bejegyzésben, ami után „felsőbb utasításra” nemcsak a váltóból vették ki, hanem a 200 m nevezését is visszavonták.
Az eset nagy nemzetközi vihart kavart, a sportolónő emberrablásnak nevezte az őt ért atrocitást, a japán hatóságok és a NOB közreműködését kérte, később az ENSZ menekültügyi szervezete is a képbe került. A lengyel nagykövetség adott végül humanitárius vízumot, Tsimanouskaya pedig azt nyilatkozta: „Nem fogok visszatérni Fehéroroszországba.”
picture

Krystsina Tsimanouskaya-Nemzetközi sajtótájékoztatón Varsóban augusztus 5-én

Fotó: Getty Images

Nemrég az orosz RBK televíziónak adott interjút, amiben azt mondta: a lengyel sportállampolgárság a cél.
„A sportállampolgárság megváltoztatásának feltétele a karantén, amely általában három évig tart, de kérni fogjuk, hogy ezt számomra csökkentsék, mert a helyzet meglehetősen kétértelmű. Nem terveztük a sportállampolgárság megváltoztatását, de a helyzet úgy alakult körülöttem, hogy ez egy kényszerű intézkedés.”

A helyzet meglehetősen kétértelmű

Szó sincs azonban politikai menekültkérelemről. A sportolónő hazaérkezése ugyan politikai szempontból kalandosra sikerült, ma már nem beszél arról, hogy ne térne vissza szülőhazájába. Az interjúban említette, hogy továbbra is otthonának tekinti Belaruszt, és hajlandó visszatérni, hogy meglátogassa családját és barátait.
„Még ha a lengyel válogatottban sportolok is, ez nem fog megakadályozni abban, hogy hazajöjjek a szüleimhez, találkozzak velük, és elmenjek Minszkben olyan helyekre, amelyeket a férjemmel együtt szerettünk meglátogatni" – tette hozzá Tsimanouskaya.
Lengyelországot fogom képviselni, de Fehéroroszország továbbra is az otthonom, oda újra és újra vissza fogok térni.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a belorusz sport kapcsolata egyébként sem felhőtlen. Jurij Mojszevics fehérorosz atlétikai vezetőedzőt és Artur Shumakot, a csapat tisztviselőjét a NOB még a játékok alatt felszólította, hogy azonnal hagyják el az olimpiai falut, majd fegyelmi bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására.
Az ügy politikai vonalát erősíti, hogy az insidethegames szerint Alexander Lukashenko fehérorosz elnök cáfolta Tsimanouskaya állításait, azt állítva, hogy „manipulálták” őt.
Mind Viktort – aki apját követte a Fehérorosz Olimpiai Bizottság elnöki székében -, mind Alexander Lukashenkót eltiltották a 2020-as tokiói olimpiától. A NOB ugyanis megállapította, hogy politikai okokból diszkriminálták a sportolókat, akik közül néhányat bebörtönöztek, mert részt vettek a tavaly nyári kormányellenes tüntetéseken.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés