Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hihetetlen véletlen miatt úszta meg a karantént az olimpiai bajnoki címre törő svéd rúdugró

Nánási Antal

Frissítve 03/08/2021 - 09:40 GMT+2

A férfi rúdugrás tokiói versenye az egész olimpia egyik legjobban várt eseménye lehetett volna, párharc helyett azonban minden emberi számítás szerint one man show-vá szelidül.

Armand Duplantis és barátnője Desire Inglander

Fotó: Imago

Habár a kedd még csak az ötödik versenynap a tokiói olimpia atlétika programjában, szenzációkat és meglepő eredményeket már így is bőven hozott.

Elegendő csak a vasárnapi férfi magasugró verseny történelmi döntetlen eredményére vagy a férfi 100 méteren született olasz aranyéremre gondolni.
A férfi rúdugrást az elmúlt években a svéd Armand Duplantis, valamint az amerikai Sam Kendricks uralta. A két sportoló a versenypályán egymás nemes ellenfele, azon kívül azonban személyes, tiszteletteljes baráti viszony is köti őket egymáshoz. Nem véletlen tehát, hogy a világcsúcstartó svéd lesújtva nyilatkozott azt követően, hogy amerikai barát-ellenfeléről már Tokióban derült ki, hogy egy pozitív COVID-teszt miatt nem indulhat el az olimpián.
„Nagyon szomorú, ami Sammel történt. Jó formában volt, és általában mindig jókat ugrik a nagy versenyeken. Az ő kiesésével felszabadult egy potenciális hely a dobogón.” – reagált Armand Duplantis riválisa helyzetére.
picture

Sam Kendricks at the 2020 U.S. Olympic Track & Field Team Trials at Hayward Field, Eugene, Oregon, June 21, 2021

Fotó: Getty Images

Kendricks távollétében óriási szenzációnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy ne Duplantis legyen a szám tokiói aranyérmese, semleges szurkolókként akár azon is kesereghetnénk, hogy jó eséllyel az igazi verseny így elmarad a magyar idő szerint kedd délutáni fináléban (Élő közvetítés: 12:00, Eurosport 1).
Más kérdés, hogy nem sok híja volt annak, hogy Duplantis is egy karantén hotelszobába váltsa meg a jegyét az elkövetkező napokra. Ahogyan arról írásában a BBC beszámol, a svéd klasszis eredetileg találkozott volna amerikai kollégájával az olimpiai faluban, egy egészen hétköznapi apropó miatt azonban végül a találkozóra nem került sor.
„Úgy volt, hogy találkozunk az olimpiai faluban és megiszunk egy kávét. Gondoltam, előtte beszélek a barátnőmmel, viszont annyira elhúzódott a telefon beszélgetésünk, hogy végül elmaradt a találkozóm Sammel.”
picture

Armand Duplantis à Tokyo

Fotó: Getty Images

Mint utóbb kiderült, Duplantis áldhatja a sorsot a párválasztás kapcsán, hiszen a barátnő szűnni nem akaró mondanivalója akadályozta meg abban, hogy a pár órával később pozitív COVID-tesztet produkáló Kendricks-szel találkozzon. Nem nehéz kitalálni, hogy ha létrejön a kávézás, akkor a kontaktkutatás során könnyen előkapták volna Duplantis-t is, aki most, ahelyett, hogy azon gondolkodna, kell-e hat méter fölötti ugrás az olimpiai aranyhoz, a szállodai karantén vendégszeretét élvezhetné. Nem leminősítve a tokiói körülményeket, atlétaként azért az utóbbi verzió minimum egy komfort fokozattal lejjebb van a versenyzésnél.
A még mindig csak huszonegy éves Duplantis toronymagas favoritnak számít az olimpiai rúdugró versenyen. A szombati kvalifikációt csoportjában a harmadik helyen fejezte be, négy ugrása közül csupán az elsőt rontotta el, a selejtezőt pedig végül 5.75 méteres magasságon fejezte be. Amíg azonban a mezőny többi tagjának nem sokkal ezen eredmény fölött húzódik a lélektani, valamint sokszor fizikális határ, a svéd ott kezd csak el igazán élni.
picture

Armand Duplantis

Fotó: Getty Images

A döntőbe jutott tizennégy ugró közül Duplantison kívül két másik atléta jutott már idén hat méter fölé (Renaud Lavillenie és KC Lightfoot), 6.10-es eredményével azonban közülük is a svéd vezeti az idei ranglistát. Egyéni csúcsok tekintetében sem sokan konkurálhatnak vele, a háromszoros Európa-bajnok, Rióban ezüstérmes Lavillenie azonban ebben a mutatóban meccsben van vele. A francia azonban már kifelé megy a pályfutásából, 34 esztendősen nem valószínű, hogy az ezüst- vagy a bronzéremnél merészebb álmokat szövögethet, Kendricks távoléllétében azonban egy érem feltétlenül kinéz neki.
A tokiói olimpia atlétika versenyeit már hajnali órákban közvetítjük, 12:00-tól pedig a helyi esti program kerül műsorra, benne a rúdugrás mellett a női kalapácsvetés, valamint a 800 és a 200 méteres síkfutás döntőivel. Utóbbi versenyszámban duplázásra készül a hétvégén a 100 métert már megnyerő jamaicai Elaine Thompson.
Forrás: bbc.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés