Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A szervezők mindent megtettek, hogy biztonságos legyen” – a brit legenda szerint képmutatás lenne lemondani az olimpiát

Szabó Bence

Frissítve 20/07/2021 - 10:18 GMT+2

Az egykori távolugró bajnok nem fosztaná meg a sportolókat karrierjük legnagyobb lehetőségétől.

Greg Rutherford

Fotó: Getty Images

Hiába az egyre több vészjósló hír Tokióból, a britek egykori bajnoka szerint a játékok jórészt biztonságban végigmehetnek, így nem kéne megfosztani magunkat az olimpia élményétől.

„Nem számít, melyik sport szerelmese vagy, az olimpia számodra is a legnagyobb show a világon. Nagyobb, mint bármi a fociban. Nagyobb, mint bármi a sportban.”
Kezdi írását a Guardian cikkében Greg Rutherford, a britek távolugró olimpiai bajnok legendája. Ahogy lassan már csak napok választanak el minket a tokiói megnyitóünnepségtől, sorra érkeznek a negatív hírek – a nézők kizárása az eseményről, az olimpiai faluban feltűnő koronavírus fertőzés - a japán fővárosból, és egyre többen látják úgy, hogy felelőtlenség megtartani a játékokat. Rutherford azonban nem ért egyet a kétkedőkkel.
A karrierje során három olimpián résztvevő atléta véleményét elsősorban azzal indokolja, hogy a Tokióba utazó sportolók nagyobb része pályafutása során egyetlen lehetőséget kap, hogy induljon a játékokon. Sokaknak már az egy év halasztás is komoly kárt okozott, végleg elvenni tőlük az esélyt, hogy a legnagyobb színpadon bizonyíthassanak és egy jó helyezéssel lendítsék tovább pályafutásukat pedig nagy igazságtalanság lenne.
Emellett Rutherford úgy látja, az oltásokkal és a meghozott védelmi intézkedésekkel az olimpia megtartása közel sem akkora kockázat, mint sokan gondolják:
„Tudom, hogy van benne kockázat. Az életben mindennek van kockázata. De ennyi beoltott résztvevővel és ennyi óvintézkedés mellett a legtöbb szakértő szerint kicsi az esélye, hogy az olimpia szuperterjesztő esemény legyen. Őszintén hiszem, hogy a szervezők olyan biztonságossá tették az eseményt, amennyire lehet. Persze egy rendszer sem tökéletes.
picture

Az élet az olimpiai faluban nagyon más lesz, mint a megszokott.

Fotó: Eurosport

„Mindezt észben tartva, nem lenne igazságtalan és képmutató hagyni a teljes sportvilágot utazni és szurkolók előtt játszani, mint a foci Eb-n, de az olimpikonokat megakadályozni ugyanebben?
A korábbi bajnok távolugró persze tudja, hogy sokak számára rémálom lehet a tokiói szereplés. A brit atléták egy csoportja például máris izolációba került, miután a Japánba tartó repülőn érintkeztek koronavírusos személlyel. Rutherford visszaemlékezett, hogy annak idején Londonban nekik még egy másik országba is volt lehetőségük elutazni a játékok elején, hogy elkerüljék az otthoni nyomást. Ehhez képest most a körülmények óriási feszültséget helyeznek a sportolókra.
A korlátozások miatt az élet az olimpiai faluban sem lesz a megszokott, ez pedig Rutherford szerint sok versenyzőnek a jó szereplésébe is kerülhet:
„Amikor én versenyeztem, szerettem járni a faluban, kávézni egyet a más országokból érkező barátaimmal, vagy órákat töltve az étkezőben kiereszteni a gőzt. Most a sportolók elkerülhetetlenül többet lesznek a szobájukban. Az ilyen elterelések nélkül az olimpia súlya rájuk tud nehezedni. Biztosan tudom, hogy lesznek, akik emiatt lebeszélik magukat a jó teljesítményről.”
picture

Britain's Greg Rutherford holds the Union Flag after winning the gold in the men's long jump final at the London 2012 Olympic Games at the Olympic Stadium (Reuters)

Fotó: Reuters

A brit bajnok kitért a nézők hiányára is. Szerinte, míg a korábbi játékokon többeknek a túl nagy közönség okozott gondot, most a szurkolók nélküli lelátók vehetik el mások kedvét, vagy tehetnek rájuk túl nagy nyomást. Ezen nem segít majd az sem, hogy például az atlétikai stadionban profi DJ keveri majd a virtuális nézők hangját, előző olimpiák szurkolói zaját vegyítve.
Végsősoron Rutherford úgy látja, a tokiói olimpia nagyon más lesz, mint amit megszokhattunk. Ez azonban szerinte nem jelenti, hogy erről a különleges élményről le kellene mondanunk:
„Ettől függetlenül alig várom… hogy minden nap leessen az állam egy újabb inspiráló teljesítményt látva. Mindezek ellenére Tokió egy különleges olimpia lesz. A sportolók azzá teszik.”
Forrás: Guardian
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés