Haile Gebrselassie szerint az új csodacipőknek köszönhetően robbanásszerű fejlődés következik majd be a hosszútávfutásban.
A 49 éves Gebre még ma is minden nap fut 10 kilométert, és úgy véli, a futás mindenki életének részét kellene, hogy képezze. 1995 óta a pályafutása során keresett pénzt elkezdte különböző cégekbe fektetni, ma egy 2500 alkalmazottat foglalkoztató vállalat, a Haile-Alem feje.
Ami a futómúltját illeti, az eredménysora annyira gazdag, hogy még végigsorolni is nehéz. Négyszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok, plusz van még négy aranya fedettpályás vb-kről is.
Atlétika
„Természetesen én vagyok a legjobb” – Bekele zárójelbe tette Kipchoge berlini világcsúcsát
04/10/2022 - 07:24
Gebre úgy gondolja, a maraton világcsúcsa hamarosan bemegy két órán belülre, főleg miután Eliud Kipchoge néhány héttel ezelőtt Berlinben leszedett laza fél percet a korábbi rekordjából. Ráadásul, mivel szerinte a futócipő-technológia elképesztő ütemben fejlődik, az 1 (!) órán belüli maraton is csak idő kérdése.
„Eliud egy fantasztikus atléta” – mondta Gebrselassie. „Rendkívül fegyelmezett és mindent tökéletesen hajt végre. A hasonlítgatásnak semmi értelme. A cipő, a táplálkozás, az edzésmódszerek, minden teljesen más, sokkal jobb, mint az én időmben volt. Elég megnézni, mi történt nemrég. Kis híján két órán belül futotta a maratont. Biztos vagyok benne, hogy a két órán belüli idő is hamarosan elérhető lesz versenykörülmények között is.”
„Amióta én elkezdtem futni, rengeteget fejlődött a technológia a cipők terén. Ma, a saját futásaimhoz, én is azokat a cipőket használom, amit a mostani legjobbak. El is szoktam tűnődni, hogy bárcsak annak idején is ilyen cipőben futhattam volna.”

Haile Gebrselassie

Fotó: Getty Images

Sok szó esett mostanság a Nike Vaporfly cipőkről, amely állítólag 4 százalékkal növeli a futók hatékonyságát. Gebre szerint ez a szám akár ennél jóval magasabb is lehet.
„Nem csak 4 százalék, több annál. Tudom, mert sokféle cipőt kipróbálok magam is. Minden a technológiáról szól, úgy, mint mondjuk az autóknál. Az a kérdés csak, hogy mi lesz az újabb fejlesztés. Egy napon talán repülni is fogunk, ki tudja” – mondta nevetve.
„A maraton is lehetséges lesz egy órán belül. A kérdés csak az, hány év kell hozzá.
Gebre beszélt még két fontos dologról, a doppingról és a hiperandrogenizmusról. Előbbit röviden elintézte annyival, hogy a dopping a sport gyilkosa, pont. Semenyáékkal kapcsolatban viszont szerinte másként is lehetne kezelni a dolgokat.
„A dopping egy dolog, Caster Semenyáék ügye pedig egy másik. Ha én lennék a nemzetközi szövetség feje, sok mindent másképp csinálnék. A legfontosabb fairnek és tisztességesnek lenni. Ahogy most csinálják, az nem működik. Amikor sportról beszélünk, amikor futásról beszélünk, akkor mindenkiről beszélünk, és fontos, hogy az ártatlan sportolók tiszták is maradjanak.”
via news9live.com
World Championships
Kiskapu az 5000 méter, vagy egy hatalmas botrány kezdete? Semenya indulhat a vb-n
09/07/2022 - 14:30
Atlétika
Semenya: „Azt hitték péniszem van, ezért gondoltam, megmutatom a vaginám”
27/05/2022 - 10:11