Francine Niyonsaba olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, valamint kétszeres fedett pályás világbajnok volt 800 méteren. Jött azonban egy új szabály, amely keresztülhúzta az egész karrierjét.

A burundi atléta Rióban még 800-on nyert ezüstérmet, majd másodikként zárt a 2017-es londoni világbajnokságon is. 2019 májusában azonban, ahogy Caster Semenyának, úgy neki is szertefoszlottak a versenyszámhoz fűzött további álmai. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ugyanis egy azóta is vitatott szabályozást vezetett be a természetesen magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők számára.
A döntés értelmében ezek az atléták csak akkor versenyezhetnek a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon, ha mesterségesen, gyógyszerekkel lecsökkentik a tesztoszteronszintjüket egy meghatározott szint alá. Minden más esetben távot kell váltaniuk.
Atlétika
Semenya önéletrajzi könyvön dolgozik, az elfogadásra tanítana vele
05/10/2021 15:12
Az ügyben ráadásul nemrégiben fordulat következett be, kiderült ugyanis, hogy nem bizonyító erejűek azok az állítások, melyek alapján a fönti döntést meghozták.
Mivel a gyógyszeres kezelést egyik atlétanő sem vállalta, szét kellett nézniük, vajon melyik lehet az a versenyszám, ahol megpróbálhatják magukat kvalifikálni Tokióra. Semenya jó ideig vacillált, hogy a sprint, vagy a hosszútáv felé mozduljon-e el, és bár végül az 5 ezret választotta, nem jutott ki az olimpiára.
Ellentétben Niyonsabával, aki már a második versenyén megfutotta a tokiói kvalifikációs szintet.
„Rettenetesen hosszú út van mögöttem” – mesélte Niyonsaba. „Borzasztóan hálás vagyok, hogy ott lehettem az olimpián.”
Tokióban 5 ezren kizárták, gyengébbik távján, 10 ezer méteren azonban az ötödik helyen végzett.
„Rengeteg változtatást kellett végrehajtanom, de boldog vagyok, hogy sosem adtam fel. Már a születésemtől kezdve sem volt könnyű életem, én azonban szeretem a kihívásokat. Van bennem jó adag elszántság és kitartás, ami sokat segít, hogy szembenézzek a rám váró feladatokkal.”
„A váltás 800 méterről a hosszabb távokra nem volt könnyű. Az olimpián megint újabb kihívások vártak, új tapasztalatok, de összességében boldog vagyok.”

Francine Niyonsaba, Zürich 2021

Fotó: AFP

Niyonsaba a távváltás előtt éppen új életet kezdett azzal, hogy csatlakozott a Nike csapatához, és Eugene-be, Oregonba helyezte át az edzéseit. A új szabályozás bevezetése után azonban úgy döntött, inkább Kenyában próbál meg felkészülni az olimpiára.
„Egyértelműen jó döntés volt, hogy Amerikából Kenyába költöztem. Tudtam ugyanis, hogy Kenya hosszútávfutásban a bajnokok otthona.”
„Hihetetlen dolog, hogy hatalmas versenyzőkkel találkozhattam. Reggelente például összefutottam Kipchogével, ami elképesztő motivációt jelent a számomra.”
Szeptember 8-án került sor a női 5 ezer méterre a zürichi Diamond-Legaue-döntőben, a legendás Letzigrundon. Itt Niyonsaba legyőzte a szám korábbi kétszeres világbajnokát, a kenyai Hellen Obirit, aki Tokióban ezüstöt nyert Sifan Hassan mögött.
A versenyt egyébként nem a stadionban, hanem egy 560 méter hosszú pályán rendezték a zürichi tó körül.
Niyonsaba néhány nappal korábban Brüsszelben is győzött, csakúgy, mint a magas tesztoszteronszint miatt szintén távválásra kötelezett Christine Mboma 200 méteren. Ez azt jelenti, hogy Semenyával ellentétben, ők azért nem jártak rosszul. Persze, tegyük hozzá, annyiból feltétlenül könnyebb dolguk volt, hogy mindketten fiatalabbak, mint a dél-afrikai.

Francine Niyonsaba

Fotó: AFP

A szövetség által érvénybe léptetett tesztoszteronszabály kifejezetten érdekes helyzetbe került. Egyfelől megingott, hisz kiderült, az azt alátámasztó tanulmány következtetései nem bizonyító erejűek. Másrészt azonban az, hogy a távváltásra kötelezett atléták sikeresek az új versenyszámaikban, egyeseket arra ösztönöz, hogy a szabály kiterjesztését szorgalmazzák.
Ez egy rendkívül érzékeny téma, Niyonsaba azonban határozott és bizakodó.
„Itt vagyok, és jó eredményeket érek el. Visszatértem, mert azt akarom, hogy a sport egy jobb hely legyen mindenki számára. Továbbra is inspirálni akarok másokat.”
„Nem nézek vissza. Mindig csak előre tekintek. Minden futással töltött pillanat élvezet a számomra. Továbbra is keményen edzek, és megpróbálom kihozni magamból a legjobbat.”
via AfricaNews, BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Atlétika
Az interszexuális futónők védelmében
19/09/2021 13:39
Memorial Borisa Hanžekovica
2000 méteres világcsúcs és magyar gerelydobogó Zágrábban
14/09/2021 20:08