Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Botrány Semenya ügyében: félrevezető állítások miatt tiltották el az atlétanőt

Kálmán Laci

Frissítve 19/08/2021 - 11:30 GMT+2

Kiderült, hogy hibák vannak abban a tanulmányban, melyre hivatkozva a magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanők versenyzését szabályozzák.

Caster Semenya

Fotó: Getty Images

Az atléták nemzetközi szövetsége (World Athletics, WA) elismerte, hogy félrevezetőek azok a megállapítások, melyek alapján eltiltották Caster Semenyát a tokiói olimpiától.

Egy 2017-es tanulmány alapján született az a döntés, mely megtiltotta a veleszületetten magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők részvételét a 400 méter és az egy mérföld közötti távokon. Ennek a szabályozásnak esett áldozatul több atlétanő mellett Semenya, a 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka is.
Az érintettek csak abban az esetben versenyezhettek volna az említett versenyszámokban, ha vállalták volna, hogy gyógyszerek segítségével, mesterségesen tartják a férfihormon szintjüket egy bizonyos szint alatt.
A szabályozás megalkotói arra a bizonyítékként elismert eredményre alapozták a döntésüket, mely szerint a magas tesztoszteronszint versenyelőnyt biztosít azokkal szemben, akik egy meghatározott szint alatt vannak.
Azonban a szövetség által kiadott vadonatúj jelentés szerint a korábbi eredmények nem bizonyító erejűek, nem adnak elég megerősítést a kérdésben.
"Hogy egészen pontosak legyünk, nincs visszaigazoló bizonyíték, nincs ok-okozati összefüggés a két vizsgált dolog szerint. Elismerjük, hogy a 2017-es tanulmányunk felfedező, kutató jellegű volt."
"Mindezek alapján azt is elismerjük, hogy a korábbi írásunkban közölt állítások félrevezetőek lehettek oly módon, hogy azt sugallták, az eredményekből ok-okozati következtetés levonható."
A szerzők kiemelték, melyik konkrét mondat szorul helyesbítésre.
"A magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanők versenyelőnyben vannak azokkal szemben, akiknek alacsony ez a szintjük, 400 méteren, 400 gáton, 800 méteren, kalapácsvetésben és rúdugrásban." – írták 2017-ben.
"Ezt az állítást a következőképpen kell módosítani. A magas tesztoszteronszinttel rendelkező atlétanőkhöz jobb atlétikai teljesítmények voltak köthetők azokkal szemben, akiknek alacsony ez a szintjük, 400 méteren, 400 gáton, 800 méteren, kalapácsvetésben és rúdugrásban."
picture

Semenya

Fotó: Getty Images

Azok után, hogy a nemzetközi szövetség érvénybe léptette a tiltó szabályozást az érintett atlétanőkkel szemben, Semenya jogi úton próbálta meg az igazát bizonyítani, azonban a beadványait sorra elutasították.
Előbb a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hagyta helyben a nemzetközi szövetség szabályozását, majd a svájci Legfelsőbb Bíróság is megerősítette a CAS határozatát. Utolsó szalmaszálként Semenya az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol egyelőre a tárgyalás időpontjára vár.
Az atlétanő jogászai most azt kérdezik, a nemzetközi szövetség miért várt az olimpia utánig az új jelentés nyilvánosságra hozatalával.
Gregory Nott, Semenya egyik jogi képviselője az alábbi közleményt juttatta el a Telegraph Sport-hoz.
"A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ezzel tulajdonképpen beleavatkozott az éppen folyó jogi eljárásba. Reméljük, hogy mostantól ők is azt támogatják, hogy a 2018-ban bevezetett szabályozás érvénytelenítésre kerüljön."
"Több, mint meglepő, hogy a szövetség nem hozta nyilvánosságra ezt a bizonyítékot már a tokiói olimpia előtt, ami lehetővé tehette volna Semenya számára, hogy megvédje a címét 800 méteren."
picture

Christine Mboma

Fotó: AP

Semenya nem az egyetlen atlétanő, aki a szabályozás nyomán változtatásokra kényszerült. Két 18 éves namíbiai futó, Christine Mboma és Beatrice Masilingi sem indulhatott 400 méteren a magas tesztoszteronszintje miatt.
Mboma 200 méterre váltott, és ezüstérmet nyert Tokióban. Ráadásul úgy, hogy a döntőig vezető úton kétszer is U20-as világcsúcsot javított.
A nemzetközi szövetség elnöke, Seb Coe szerint Mboma teljesítménye igazolta a 400 méterrel kapcsolatban bevezetett szabályozást.
Ettől függetlenül, az új információk birtokában valószínűleg sokan érvelnek majd a tiltás megszüntetése mellett.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés