Az ötödik forduló évtizedes mélypontot hozott a rúgók sikerességében, de a számok azt mutatják, összességében nem érdemes bosszankodnia a rajongóknak.
Ha az előző hétvégén NFL-rajongóként leültünk a képernyő elé, hogy focinézéssel töltsük a vasárnap estét, jó eséllyel legalább egy olyan mérkőzésbe ütköztünk, ahol főszerepet kaptak a rugójátékosok. A mezőnygólokat és extra pontokat értékesítő kickereket gyakran az amerikai futball legkevésbé fontos játékosaiként tartják számon, erre azonban jócskán rácáfoltak az előző fordulóban. Sajnos nem a pozitív értelemben…
Az 5. fordulóban a rugók 14 mezőnygólt és 13 extra pontot hibáztak el, összességében többet, mint bármikor 1987 óta. Ezekből ráadásul 11 kulcsfontosságú hiba volt, ahol egy sikeres kísérlet a meccs megnyerését vagy döntetlent jelentett volna egy csapat számára. Különösen látványos volt a Green Bay Packers és a Cincinnati Bengals meccse, ahol a kickerek öt meccsnyerőt hagytak ki, mire a hosszabbításban Mason Crosby végre beszenvedte a győztes rúgást. De tényleg ennyire tragikus volt a helyzet?
NFL
Épül az új dinasztia? Brady utódjával hasít a Patriots
28/11/2021 14:29
Ha megnézzük a tágabb kontextust, a kép valójában sokkal árnyaltabb. A 34 éves rekord megdöntése rosszul hangzik, de ebben jóval nagyobb szerepet játszottak az extra pontok, mint a kihagyott mezőnykísérletek. Előbbiből a 13 mellélőtt rúgás tényleg kirívóan magas, ha viszont csak a mezőnygólokat nézzük, az elmúlt pár évből is bőven találunk nagyobb számot.
Jó, de papíron az extra pont a könnyebb rúgás, nem? Akkor ez mégsem festhet túl jó képet. A helyzet itt sem ennyire egyértelmű, hiszen 2015 óta a pluszpontokat már nem a kétyardos vonalról, hanem a 15-ösről próbálhatják meg a rúgók, ami jelentősen gyakoribbá tette a hibákat. A sikerességi mutató így is 95% körül van, amihez képest ugyan az előző forduló mutatója valóban látványosan gyengébb volt, az öt hét összesítése viszont teljesen átlagos.
Hasonló a helyzet a mezőnygólokkal is. Az elmúlt öt szezon átlaga ebben a tekintetben 83,6%-on áll, ehhez képest az idei 82,7% valóban elmarad kicsit, de azért nem annyival, hogy botrányt kellene kiáltanunk.

Rodrigo Blankenship

Fotó: AFP

Pláne, mivel a gyengébb teljesítményt be lehet tudni egy látványos változásnak. A csapatok idén a megszokottnál jóval többször, összesen 61 alkalommal küldték fel a rúgóikat 50 yardnál messzebbi kísérletekre. Ezek nagyjából 60%-ából született három pont, ami abból a távolságból már egyáltalán nem számít rossznak, mégis értelemszerűen lefelé viszi az összes rúgás átlagát.
Az edzők persze nem jókedvükben hozzák ilyen helyzetbe a rugóikat, a több távoli mezőnygól kísérlet a minden eddiginél több szoros mérkőzés eredménye. Öt forduló során összesen 21 meccs dőlt el három ponton belül, nyolc pedig egyenesen hosszabbításban, mindkettő közelít a ligarekordhoz. Ilyen körülmények között született 17 kihagyott meccsnyerő, ami soknak hangzik, de a sikerességi mutató ezeknél a rúgásoknál valójában szintén 80% fölötti és megközelíti az elmúlt évek átlagát.
A pillanatnyi érzések azonban gyakran torzítják az összképet, így jelenleg alighanem a legtöbb szurkoló úgy érzi, csapata rúgóján meccsek mennek el. Valójában, bár hibátlan teljesítményt eddig idén csak öten nyújtottak, koránt sem ez a helyzet: tízen 90% fölött vannak, 16-an, vagyis a rúgók fele pedig nem hibázott extra pontot az idényben. És akkor az olyan klasszis teljesítményekről, mint Justin Tucker NFL-rekordot jelentő 66 yardos meccsnyerője a Detroit Lions ellen, még nem is beszéltünk.
Messze túlzás lenne tehát azt állítani, hogy a rúgók idén rosszabbak lennének a nagyévi átlagnál. Az előző forduló inkább csak egy anomália lehetett a rendszerben, a hétvégén pedig jó eséllyel visszaáll a világ megszokott rendje. Hibák mindig lesznek, ha pedig ezen megy el kedvenceink meccse, a statisztikák senkit sem vigasztalnak, de nem érdemes ezekből az esetekből túl gyorsan drasztikus következtetést levonni.
Forrás: ESPN
NFL
Hosszabbításos Hálaadás Dallasban, gálázott a Buffalo New Orleansban
26/11/2021 09:08
Amerikai Foci
A hazug, a lecsukott és a hisztiző sztár: botrányos heteken van túl az NFL
12/11/2021 12:28