Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A nap, amikor Amerika összeül, pulykát eszik és idén még jó meccseket is lát – Hálaadás az NFL-ben

Szabó Bence

Frissítve 22/11/2023 - 20:32 GMT+1

A Hálaadás ünnepe az évtizedek során összeforrt az amerikai futballal az Egyesült Államokban. Napjaink hárommeccses dömpingje annak idején egyetlen promóciós találkozóval indult, később pedig teljes hagyomány épült ki köré. Az NFL az állandó szereplőkkel az utóbbi időben rendre lábon lőtte magát, idén viszont erős csapatok tehetik igazán emlékezetessé az ünnepi focit.

A nap, amikor Amerika összeül, pulykát eszik és idén még jó meccseket is lát – Hálaadás az NFL-ben

Fotó: AFP

Ez a csütörtök este kicsit az európai nézőket is közelebb viszi az amerikai ünnep átéléshez.
A globális világban egyre több idegen eredetű ünnep terjed el változatos helyeken, ebből pedig Magyarország sem marad ki. Bár sokan minden ilyen újításra fújnak - főleg a Halloween szokta megkapni a magáét – az angolszász ünnepek és ünnepi szokások itthon is egyre népszerűbbek.
Örök kivétel lesz viszont a Hálaadás, ami hiába az Egyesült Államok talán legfontosabb ünnepe, kulturálisan annyira amerikai, hogy európai szemmel sose fogjuk érteni, élvezni vagy pláne átvenni a szokásait. Egyetlen kivétellel, amihez az utóbbi évtizedekben egyre jobban kezd el kötődni a magyar közönség is: ez a Hálaadás napi foci.
Az USA-ban ugyanis a nemzeti sportnak számító amerikai futball ugyanúgy része az ünnepnek, mint a pulykaevés vagy a családi összejövetelek, az NFL nemzetközi terjedésével pedig ez a része a hagyománynak lassan Európába is átterjed. Ahhoz viszont, hogy teljesen átélhessük ezeknek a meccseknek a jelentőségét, érdemes megismerni, hogy honnan is ered és miből áll ez a nem mindennapi sportszokás.
Mióta az amerikai futball igazán népszerű Magyarországon, a rajongók azt szokhatták meg, hogy Hálaadás csütörtökén három meccset rendeznek. Ez azonban a meccsek történelméhez viszonyítva egyáltalán nem régóta van így, az egész hagyomány pedig csupán egyetlen csapathoz vezethető vissza, a Detroit Lions-höz.
picture

A Detroit Lions állandó szereplője a Hálaadás napi focinak.

Fotó: AFP

1934-ben a franchise akkori tulajdonosa G.A. Richards elköltöztette a csapatát Detroitba és átnevezte azt Lionsra. Hogy az új helyszínen felhajtást generáljon, kitalálta a Hálaadás napi meccs ötletét, amire az akkor kétszeres bajnoki címvédő Chicago Bearst szervezte le ellenfélnek. A Lions ugyan 19-16-ra (a kor focijához képest pontokban gazdag meccsen) kikapott, a meccsből viszont hagyomány lett, a Lions pedig a háborús éveket leszámítva azóta is minden évben játszott az ünnepen.
1966-ig, tehát még mindig az Super Bowl-éra előtti időkre kell visszaugrani, hogy kettőre bővüljön a meccsek száma. Ekkor a Dallas Cowboys general managere, Tex Schramm gondolta úgy, hogy a franchise-ra ráfér a felhajtás, ezért az ünnepre szervezte a hazai meccsüket. A liga ugyan kételkedett, de a meccs óriási siker lett, így két évet leszámítva, amikor az NFL inkább a St. Louis Cardinalst erőltette be az ünnepre, a Cowboys is állandó résztvevője lett a Hálaadásnak.
Ezek a meccsek rendre helyi idő szerint délután zajlottak. Innentől újabb negyven év telt el, mire a liga úgy döntött, hogy kihasználja az ünnep estéjét is, 2006-tól kezdődően így megjelent a harmadik meccs a programban, ezt pedig már nem kötötték állandó szereplőkhöz. Az elmúlt években így az egyetlen Jacksonville Jaguars kivételével már az NFL összes csapata szerepelt Hálaadás napi mérkőzésen.
A legtöbb meccs miatt persze a legtöbb legendás pillanat a Lions vagy a Cowboys játékosaihoz köthető. 1974-ban például a Dallas csereirányítóval fordított 16-3-ról 24-23-ra a Washington ellen, míg 1997-es ünnepet a Lions futója, Barry Sanders tette örökké emlékezetessé 167 yardjával és 3 TD-jével. A karrier rekordokon is a két csapat játékosai osztoznak, a legtöbb passzolt yard például a korábbi Lions-QB Matthew Stafford nevéhez köthető, aki 10 meccsen hozott össze kereken 3000-et.
picture

Mattew Stafford a Hálaadás napi meccsek egyik csúcstartója.

Fotó: AFP

Kivételek persze vannak, Peyton Manning például 2004-ben az Indianapolis Colts játékosaként dobott rekordot jelentő 6 TD-t, míg Mark Sanchez 2011-ben a New York Jets színeiben hozta össze a legendás „Butt Fumble-t”.
Mivel állandó szereplői az ünnepnek, a meccsek a Lions és a Cowboys játékosainak Hálaadását is átalakítják. A két csapat tagjai jellemzően nem csütörtökön ünnepelnek a családjukkal, hanem pénteken, és ekkor eszik a hagyományos pulykavacsorát is. A játékosok viszont ezt ritkán bánják, mivel így a vasárnap játszó társaikkal ellentétben az egész hétvégén szabadon élvezhetik az ünnepet.
A híres „Butt Fumble”:
Ami nézőket illeti, nekik a többségük hazaér a családi vacsorára, de akik nem, azok sem maradnak ki semmiből. A stadionokban ilyenkor tonnaszámra fogy a pulyka ér a köret, a Dallasnál például idénre több mint 6000 kiló szárnyassal készülnek.
Ami pedig a semleges szurkolók számára lehet jó hír, hogy idén végre kifejezetten jónak ígérkezik a program.
Az NFL a hagyományok miatt a Lions és a Cowboys – általában valamilyen csoportrangadón való - szerepeltetésével valamennyire minden évben korlátozza magát, előbbi csapat évtizedes gyengélkedése és utóbbi gyenge csoportellenfelei miatt pedig rendre két gyengébb meccset kapunk. De nem idén, amikor a Lions 8-2-es mérleggel a liga egyik legjobb csapataként fogadja az ősi rivális Green Bay Packerst, míg az esti Seattle Seahawks-San Francisco 49ers akár a csoportelsőségről is dönthet.
Ráadás, hogy az NFL tovább terjeszkedik, így idén először Black Friday meccset is rendeznek majd magyar idő szerint péntek este, bár a Jets és a Miami Dolphins mérkőzését csak jó nagy kedvezménnyel lehet majd eladni a nézőknek.
Csütörtök este viszont tényleg jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hogy üljön le a tévé elé és tegyen egy próbát a focival. Pulyka és családi összejövetelek hiányában így juthatunk a legközelebb ahhoz, hogy megértsük, mit jelent az amerikaiak számára a Hálaadás.
Forrás: részben ESPN

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása