Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fogadási botrány az NFL-ben, komoly eltiltásokat osztottak ki

Szabó Bence

Publikálva 22/04/2023 - 11:49 GMT+2

Péntek este öt amerikai futball játékost tiltott el az NFL, köztük négyen a Detroit Lions keretének tagjai, hárman pedig ugyanazon a poszton szerepelnek. A játékosok a szabályszegés súlyosságától függően különböző hosszúágú eltiltásokat kaptak, ketten hat meccset hagynak majd ki, hárman viszont legalább egy évet nem játszhatnak. Az események e közelgő draftra is hatással lehetnek.

Jameson Williams - Detroit Lions

Fotó: Getty Images

Detroitban hirtelen született egy komoly hiányposzt a keretben.
A vártnál előbb felpörögtek az események az NFL-ben. Az amerikai futball világában már mindenki az április végi draftra készül, egy héttel a nagy esemény előtt viszont olyan hírek jöttek, amik akár jelentősen befolyásolhatják az ottani történéseket. Kitört ugyanis egy fogadási botrány, a liga komoly eltiltásokat osztott ki, az egyik csapat játékosai pedig nagy létszámban érintettek a történtekben.
Magyar idő szerint péntek este derült ki, hogy az NFL öt játékost tilt el a liga fogadási szabályainak megszegése miatt. Az öt játékos közül négyen - Jameson Williams, Quintez Cephus, Stanley Berryhill és C.J. Moore - a Detroit Lions csapatának tagjai, míg Shaka Toney a Washington Commanders játékosa.
Az eltiltott játékosok nem mindannyian ugyanakkora büntetést kaptak. Williams és Berryhill nem NFL-meccsekre fogadtak, csak a liga szabályzatával ellentétes módon a csapatuk létesítményeiből adtak le fogadást más (egyetemi) sporteseményekre, az ő eltiltásuk így egyaránt 6 meccs lesz. A másik három játékos ellenben NFL-mérkőzésekre is tett pénzt, így ők határozatlan idejű eltiltást kaptak, ami ellen legkorábban egy év múlva lebbezhetnek fel.
A Lions general managere, Brad Holmes este közleményben jelezte, hogy értesült az NFL döntéséről, a két súlyosabb eltiltást kapó játékosukat pedig egyből menesztették is.
"Az NFL vizsgálata nyomán tudtunkra jutott, hogy négy játékosunk megszegte a liga fogadási szabályzatát. A játékosaink által hozott döntések nem felelnek meg a szervezeti értékeinknek és a liga szabályainak. Quintez (Cephustól) és C.J.(Moore-tól) azonnal megváltunk.”
picture

Detroit Lions

Fotó: AFP

A Lionsnál leszögezték azt is, hogy a két másik játékos esetében is aktívan törekednek majd arra, hogy azok megértésék tetteik súlyosságát. Ennek ellenére az események nem vetnek jó fényt a csapatra, a csoportos szabálysértés mellett már csak azért sem, mert állítólag egy hónappal a vizsgálatok befejezése előtt már tudtak a történtekről.
Az eltiltások ráadásul a csapatépítésben is nehézségeket okozhatnak Detroitban. A négy eltiltott játékos közül hárman elkapó poszton játszanak, köztük az a Williams, akire tavaly újoncként egy elsőkörös választást áldozott a csapat. Ezután a szezon nagy részét ugyan sérülés miatt kihagyta, de idén egyértelműen helyet szántak neki a kezdőben. Az előző években Cephus és Berryhill sem voltak kulcsjátékosok, de a mélységet biztosították a poszton.
Kérdés, hogy ennek fényében az eltiltások mennyiben szablyák át a Lions stratégiáját a jövő heti draft előtt. A Detroit egy korábbi cserének köszönhetően ismét magasan, a hatodik helyen választ, és eddig sem tűnt elképzelhetetlen forgatókönyvnek, hogy a draft legjobb elkapóját, Jaxon Smith-Njigbát viszik el. Ez viszont egy hátracserélés után is opció lehetne, ami alaposan felforgathatja az események menetét.
Érdekes egyébként, hogy a liga utolsó fogadási ügye szintén egy elkapó játékost érintett. Calvin Ridleyt tavaly tavasszal tiltotta el az NFL, Moore-ékhoz hasonlóan határozatlan időre, miután kiderült, hogy több meccsre is fogadott, köztük a saját akkori csapata, az Atlanta Falcons találkozójára. Az eltiltása ellenére ősszel cserélt érte a Jacksonville Jaguars, a liga pedig az idény végén visszaállította az elkapó játékjogát, így jövőre újra láthatjuk majd a pályán.
Ez minden bizonnyal Williams esetében is így lesz, a többiek karrierjének viszont simán lehet, hogy a végét jelenti ez a botrány.
Forrás: NFL.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés