Buday Zoltánt, az PFF szenior elemzőjét kérdeztük az NFL (egyik) ügyeletes balhéjáról, a Cleveland Browns és sztárelkapója, Odell Beckham Jr. között kialakult faramuci helyzetről.

Úgy tűnik, hogy ha éppen nem a Cavaliers, akkor a Browns körül zajlik az élet Clevelandben. Ezúttal a felemelkedőben lévő, ám története során megannyi buktatót megélt Browns szolgáltat beszédtémát, ugyanis sztárelkapója, az igazán jó játékkal érkezése óta adós Odell Beckham Jr. elvágyódik az ohiói városból. Ezzel még talán nem is lenne akkora gond, viszont a cirkusz, amely kialakult OBJ körül enyhén szólva kiverte a biztosítékot a vezetőség háza táján. A Browns front office viszont ezúttal bekeményített, nem engedi el csak úgy Beckham Jr-t, még annak ellenére sem, hogy a papa, sőt még a Clevelandben istenként tisztelt LeBron James is felszólalt az érdekében.
A „Free Odell” kampányt a papa indította el, majd LeBron James is hangot adott annak, hogy Beckham Jr-t el kell engedni a csapattól. Az ügy hátterében az áll, hogy a sztárjátékos egyáltalán nem találja az összhangot a csapat irányítójával, Baker Mayfielddel. A szakértők egyöntetű véleménye, hogy a két játékos nem is igazán passzol egymáshoz, van aki úgy gondolja, hogy Mayfieldet egyenesen feszélyezi Beckham Jr. személye, egyszerűen nem tudja legjobbját nyújtani, mert annyira görcsösen igyekszik kiszolgálni csapattársát. Az ügy addig fajult, hogy OBJ-t a csapat felmentette az edzéslátogatás alól, miután annak édesapja egy olyan videót osztott meg a világhálón, amelyben kis túlzással kikockázta azokat a szituációkat, amikor – a papa szerint – Mayfield figyelmen kívül hagyta, hogy társa szabadon áll és nem passzolt neki.
NFL
Az évi 64 millió dollár és ami mögötte van
03/11/2021 10:25

Odell Beckham Jr.

Fotó: AFP

Beckham Jr-nak így most nem kell edzésre járnia, amíg a csapat vezetősége egyeztet a sportoló képviselőivel. Mindenesetre Beckham Jr. fizetéséből még 8 millió dollár van hátra, ezt az ablakon nyilván nem szeretné kihajítani a Browns, ugyanakkor OBJ-ért sem állnak hosszú tömött sorokban a kérők a székház előtt.
Az ügyről az Eurosport Hosszabbítás c. podcastjének állandó NFL-szakértőjét, Buday Zoltánt, a PFF sportanalitikai cég szenior elemzőjét kérdeztük:
„A pályán nem tudta megközelíteni korábbi önmagát Odell Beckham Jr., és míg ezt az első évben lehetett az edzői munkára fogni, addig amióta már jobban teljesít a Cleveland támadósor, már nincs nagyon kifogása Beckhamnek. Kevin Stefanskival a támadósor egy nagyon precíz rendszert kezdett el alkalmazni, amihez fegyelmezett elkapókra van szükség és könnyen lehet, hogy ez hiányzott OBJ-nél. Már ez egy probléma volt, de ezek után arról is pletykáltak, hogy - feltehetőleg a frusztrációja miatt - a pályán kívül is adódtak problémák és nem volt a legjobb csapattárs.
Az utolsó csepp a pohárban pedig az volt, amikor más embereken (az édesapján és LeBron Jamesen) keresztül üzengetett a Cleveland vezetőségének kifejezve elégedetlenségét. Bár az, hogy ide jutott a kapcsolat, a régi Brownst idézi, az viszont, hogy nem engedték, hogy a játékos a csapat fölé kerekedjen, már inkább az elmúlt évek tudatosabban építkező Clevelandjére vall.
A pályán kijelenthetjük, hogy túl sokat nem fog veszíteni OBJ távozásával a Browns és még az is lehet, hogy Baker Mayfield irányítóról is lekerül ezzel egy kis nyomás. Odell Beckham Jr.-on viszont annál nagyobb lesz a nyomás, mert most már minél előbb be kellene bizonyítania, hogy ő egy kiváló elkapó, ahhoz, hogy megmaradjon a sztár státusza az NFL-ben, hiszen az elmúlt pár évben nem mutatott kiemelkedőt a pályán. Személyes véleményem, hogy sajnos már nem is fog és inkább egy elherdált tehetségről beszélhetünk majd az esetében, akárhol is köt majd ki ezután.”

FRISSÍTÉS

A Cleveland Browns pár órával ezelőtt hivatalosan is megvált Odell Beckham Jr-tól. A klub sajtónyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban:
"Alapos mérlegelés, belső tárgyalássorozat, valamint Odell-lel és a képviseletével folytatott beszélgetések után úgy döntöttünk, hogy minden érintett félnek az a legjobb érdeke, hogy Odell a továbbiakban ne játsszon a Cleveland Brownsnál" - mondta Andrew Berry, a csapat általános igazgatója a klub pénteki közleményében.
"Nagyra értékeljük Odell clevelandi erőfeszítését és hozzájárulását, de eljutottunk egy olyan pontra, ahol az tűnik a legjobb megoldásnak, ha Odell nélkül lépünk tovább csapatként" - tette hozzá Berry. "Az elkövetkezendő napokban véglegesítjük a folyamatot és sok sikert kívánunk Odellnek".
NFL
Legyőzhetetlen a legenda, vagy végre eljött a korszakváltás ideje az NFL-ben?
12/09/2021 10:22
NFL
Farewell, Big Ben!
2 ÓRÁJA