Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Épül az új dinasztia? Brady utódjával hasít a Patriots

Szabó Bence

Publikálva 28/11/2021 - 15:29 GMT+1

A New England Patriots jelenleg az NFL legjobb formában lévő csapata. Úgy tűnik, már meg is találták legendás irányítójuk utódját és minden adott, hogy egy év kihagyás után ismét harcban legyenek a bajnoki címért.

Mac Jones

Fotó: AFP

Ha a csapat ilyen formában folytatja, akkor a biztos rájátszás mellett újra elkezdhetnek nagyobbat is álmodni a szurkolók.

Meg tudja-e bárki állítani a New England Patriotsot?
Ha a 2000-es évek elején tesszük fel ezt a kérdést, amikor a franchise négy éven belül három Super Bowlt nyert, senki nem húzza fel a szemöldökét. Akkor sem, ha a 2007-es, közel veretlen szezon során feszegetjük ezt a témát, vagy igazából onnantól kezdve bármikor, egészen Tom Brady 2020-as csapatváltásáig. A legendás irányító távozásával viszont talán azt hihettük, a Patsre legalább pár gyengébb év vár, amíg alapjaiban húznak fel egy új csapatot. Úgy tűnik, tévedtünk.
A Patriots rövid formahanyatlása a 7-9-es mérleggel befejezett előző szezonra korlátozódott, idén a csapat újra hasít: 7-4-es győzelmi mutatóval ismét vezetik a csoportjukat, öt meccse nem találtak legyőzőre, ha pedig vasárnap este legyőzik az AFC élén álló Tennessee Titanst, akkor a főcsoport megnyerése sem elérhetetlen.
"Ők jelenleg a legforróbb csapat a ligában. Megtalálták magukban a muníciót. Nem tudom, hogy a Dallas vagy a Tampa Bay elleni vereség adta meg az ehhez szükséges szikrát, de hatot nyertek az előző hét meccsükből, a támadósoruk pedig új lendületet kapott a kezdeti szenvedés után.” – mondta róluk Chris Simms korábbi NFL-irányító.
picture

Mac Jones

Fotó: AFP

A feltámadásában megkerülhetetlen az újonc QB, Mac Jones szerepe. A fiatal irányító egy év kihagyással vette át Brady szerepét, és azt ugyan túlzás lenne állítani, hogy ő nyeri a meccseket a csapatnak (statisztikailag a Pats támadósora a liga középmezőnyében van), de ritkán hibázik nagyot és jól alkalmazkodik az edzői stáb által tökéletesen rászabott játéktervhez. Épp úgy, mint annak idején Brady, 2001-ben pedig ez a teljesítmény elég volt ahhoz, hogy a csapat bajnoki címet nyerjen.
"Olyan, mintha a történelem ismételné önmagát. Újra a 2001-es Patriotsot látjuk. Ez ugyanaz a történet. Egy újabb dinasztia kezdett el épülni. Erős, fizikális védelem, jól edzett secondary. A támadósor képes futtatni a labdát, kontrollálni az órát és egy olyan irányítójuk van, aki meccsenként egy-két nagy dobásra is képes.” – állítja Simms.
Brady ugyan annak idején nem újonc volt, hanem másodévesen, Drew Bledsoe sérülése miatt került be a csapatba, és nem is az első, hanem a hatodik körben került New Englandbe, de kettejük között tényleg sok a párhuzam. Hasonlóan a legendához, Jonest is lenézte a liga nagyrésze, négy irányítót is kiválasztottak előtte, de a Patriots QB-ja jelenleg több győzelemre vezette csapatát, mint a másik négy újonc együttvéve (7-5 az arány).
Pedig a szezon Jones számára is rögösen indult, az első hat meccsén épp ennyiszer el is adta a labdát, azóta viszont összesen két interceptiont dobott csak, cserébe hét touchdown-passzt is kiosztott. Emellett hét meccsen is 70% feletti pontossággal passzolt eddig, ennél többször egy teljes szezon során is csak a Cowboys irányítója, Dak Prescott tudott többet (9), még 2016-ban.
"Nem csinál hibákat. A Browns ellen összesen négy rontott passza volt, három interception mellett. Ez azért nem rossz arány. Emlékszem, hogy az Alabama egyetemen is ezt csinálta, de ott még mindenki azt mondta, hogy ez csak azért van, mert mindenkinél jobbak.” – mondta róla Brian Baldinger szakértő.
picture

Josh McDaniels

Fotó: AFP

Persze a sikerben a csapat stábjának érdeme is elévülhetetlen. Bill Belichick vezetőedző nem csak a védelmet szedte rendbe, hanem a holtszezonban egy sor új igazolással biztosította a fegyvereket is a fiatal irányítónak. Ezekből a játékosokból aztán Josh McDaniels támadókoordinátor tökéletesen működő gépezetet rakott össze.
"Megszerezték Kendrick Bourne-t, Hunter Henryt, Jonnu Smithet és Nelson Agholort, hogy lökést adjanak ennek a támadósornak. Jones érzi a ritmust ezekkel az elkapókkal és eljuttatja a labdát a legjobb játékosokhoz.”
Bourne tökéletes fegyver lett a trükkös játékokhoz, Henry pedig remek célpont a támadások befejezéshez, a tight end már hét TD-t is szerzett. Rajtuk kívül ráadásul a csapat futószekciója is kitesz magáért, a másodéves Damien Harris már három meccsen is 100 yard fölé jutott, az újonc Rhamondre Stevenson pedig a hiányában hozott hasonló teljesítményt.
Ha a csapat ilyen ütemben termeli tovább a győzelmeket, akkor a playoff szereplés garantáltnak tűnik, de ennél vadabb álmok sem elérhetetlenek. A következő ellenfél, a Titans jelenleg ezer sebből vérzik, a hátralévő fordulókban pedig még kétszer játszanak a legnagyobb csoportrivális Buffalo Bills-szel, akik ellen bebiztosíthatják, hogy egy év szünetet követően ismét felérjenek a divízió trónjára.
A rájátszásban aztán – ha közhelyesek akarunk lenni - már bármi megtörténhet, de a valóság az utóbbi években azt mutatta, nem érdemes a Patriots ellen fogadni. Kaptunk egy év szünetet, de könnyen lehet, hogy idén az új new englandi generáció folytatja ezt a tradíciót.
Forrás: Skysports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés