Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az egész világ nézte végig élő adásban, ahogy meghalt, de azt mondja, még nincs vége a történetének

Eurosport Magyarország

Frissítve 19/04/2023 - 21:36 GMT+2

Damar Hamlin, a Buffalo Bills safety-je mindössze négy hónappal azután, hogy összeesett a pályán és szívrohamot kapott, megkapta az engedélyt, hogy újra amerikai focizhasson. „Ez még nem a történetem vége” – mondta a csapata sajtótájékoztatóján.

Damar Hamlin

Fotó: AFP

Az akkor 24 éves Damar Hamlin volt a főszereplője az NFL történetének egyik legijesztőbb jelenetének, ami minden bizonnyal még sokáig élénken élni fog a szurkolók emlékezetében.
Januárban éppen a Cincinnati Bengals ellen játszott a Buffalo Bills, amikor 7-3-as Bengals vezetésénél az első negyedben egy ütközést követően Hamlin összeesett a pályán és szívrohamot kapott. Tee Higgins sisakja olyan erővel csapódott Hamlin mellkasához, hogy már akkor látszott, komoly a baj.
Hamlint többször újraélesztették, és bár pulzusa visszatért, nem tudott magától lélegezni, így intubálták, és kritikus állapotban a helyi kórházba szállították. Később az életjelei visszaálltak normálisra, de altatásban tartották és lélegeztetőgépre tették. Beszámolók szerint még három-négy nappal később is kritikus volt az állapota.

A Monday Night Football, ami örökre bevésődött Hamlin emlékezetébe

Az a hétfői, Bengals elleni meccs, amikor tévénézők milliói drukkoltak annak, hogy jó végre hírek érkezzenek Hamlinről, minden egyes nap eszébe jut az amerikai focistának. Még most, négy hónappal később is, amikor úgy néz ki, végre terítékre került a visszatérése.
„Nem akarok közhelyeket puffogtatni, de basszus, az egy igazi 'wow-pillanat' minden nap, hogy fel tudok ébredni, hogy vehetek egy mély levegőt, és teljes békességben élhetek" – mondta Hamlin az esetről és arról, milyen érzés volt elindulni a visszatérés felé vezető úton.

Meghalni az országos televízióban…

Hamlin arról is beszélt, mennyire fontos volt számára, hogy az esetnél, és utána, a felépülése alatt végig ott volt mellette a családja.
„Majdnem elveszítettek. Az országos televízióban haltam meg az egész világ szeme láttára. Értitek, mire gondolok, ugye? Egyébként ez a legnagyobb áldás az egészben, hogy még mindig itt vannak körülöttem a szeretteim, és hogy a szeretteimnek még mindig itt vagyok én is."
picture

Damar Hamlin

Fotó: Eurosport

Hamlin arról is beszélt, hogy a szíve, ami néhány percre cserben hagyta, még mindig a játéké, hogy bármi történt is, imádja az amerikai futballt.
A Buffalo Bills oldalán közzétett sajtótájékoztatón elárulta, hogy mielőbb vissza szeretne térni az NFL-be, és mindent megtesz azért, hogy ez megtörténhessen.
„Ez az esemény megváltoztatta az életemet, de ez még nem a történetem vége. Azért vagyok itt, hogy bejelentsem, hogy tervezem a visszatérésemet az NFL-be" – mondta.
A Bills orvosai megadták neki az engedélyt a visszatérésre, Hamlin pedig már részt is vett a csapat holtszezonbeli első edzésén, ami hétfő reggel kezdődött.
„Teljes mértékben készen áll" – mondta Brandon Beane, a Bills vezérigazgatója. „Nagyszerű állapotban van ahhoz, hogy visszatérhessen."
A helyi média munkatársainak Buffalóban, a szívroham óta először mesélt Hamlin a diagnózisáról. Elmondta, hogy az orvosok hivatalosan Commotio Cordisnak minősítették az esetet.

Az American Heart Association a Commotio Cordist úgy írja le, hogy „a szívet ért tompa erőbehatás ritka következménye, amely a szívritmus rossz időpontjában következik be, és ami a szív dobogásának leállását okozza".
„Damar látott néhány specialistát itt Buffalóban, azóta pedig további három specialistánál járt, legutóbb pénteken. És mindannyian egyetértenek" – mondta Beane. „Megerősítették, hogy újra teljes értékű edzésmunkát végezhet, ugyanúgy, mint bárki más, aki sérülésből tér vissza".
„Fizikailag fel kell építenem magam nulláról százra, de ez a kedvenc részem a játékban. Szeretem a folyamatot. Szeretem a semmiből kezdeni és szeretek felépíteni valamit" – mondta Hamlin, amikor szóba került, milyen hosszú és nehéz út vár még rá, mielőtt újra kifut a pályára.
Forrás: Marca, BuffaloBills.com, MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés