Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A jövő megérkezett: heteken belül berobbanhatnak az NFL legújabb sztárjai

Szabó Bence

Frissítve 09/09/2021 - 14:14 GMT+2

Öt újonc irányító is lehetőséget kaphat idén, közülük pedig többen már első idényükben komoly tényezők lehetnek.

Trey Lance - San Francisco 49ers

Fotó: AFP

Régen látott módon frissülhet fel az NFL irányítók mezőnye az új szezonban, hiszen öt nagyra értékelt újonc is érkezett a ligába. Többségük már az első héten kezd majd, de a szezon végére mindannyian esélyt kaphatnak a bizonyításra. Most megnéztük, kinek mennyi esélye lehet már idén berobbanni.

Végre valahára véget ér a várakozás, magyar idő szerin péntek hajnalban elindul az új NFL szezon! Az amerikai foci rajongói minden évben alig várják a szeptembert, hiszen innentől kezdve februárig hétről-hétre élvezhetik kedvenceik meccseit. A megszokott sztárok természetesen idén is ott lesznek a pályán, visszatér a Tampa Bay Buccaneers-szel címvédésére készülő Tom Brady, ahogy Patrick Mahomes, Aaron Rodgers vagy Aaron Donald is.
Az NFL azonban épp a folyamatos változás miatt igazán érdekes liga, a csapatok erőviszonyait pedig semmi nem kavarja meg jobban, mint az újonc irányítók. Évente legalább 1-2 olyan QB-t választanak ki a drafton, akiktől a friss csapatuk drasztikus feljavítását várják. A 2021-es idényben viszont régen látott módon öt új potenciális kezdő irányító is került a ligába, és jó esély van rá, hogy idén mind lehetőséget is kapnak a pályán. Az első forduló előtt összeszedtük, melyiküknek hogyan alakult az első holtszezon, és melyikükből válhat akár már idén az NFL új sztárja.

Trevor Lawrence (Jacksonville Jaguars, 1/1)

Régen vártak játékost annyira a profi ligába, mint Trevor Lawrence-t. Az irányítót már az első egyetemi évében korszakos tehetségként tartották számon, a csapatok pedig jó előre úgy számoltak, hogy aki 2020-ban a legrosszabbként végez, az idei drafton lecsaphat rá, mint megváltóra.
Ezt a versenyt végül tavaly a Jaguars „nyerte”, a floridaiak pedig rögtön egy új főedzőt is hoztak fiatal sztárjuk mellé. Urban Meyer szintén az egyetemi foci világából érkezett, ami nem gyakori az NFL-ben, így az idei év egyik legérdekesebb kísérlete lehet a páros közös munkája. Persze a tavalyi borzasztó csapatot nem lehet egyik pillanatról a másikra bajnokesélyessé tenni, az elvárás elsősorban az lesz, hogy a QB jó formát mutasson, a Jacksonville pedig lépjen előre az idényben.
Trevor Lawrence - Jacksonville Jaguars
A fiatal QB az előszezon végére jól felvette a ritmust, egyértelműen kiharcolta magának a kezdő pozíciót (mondjuk bármekkora helyi ikon is volt elődje, a végül elcserélt Gardner Minshew, ez senkit nem ért váratlanul). Igaz, a játékostársak limitációi már barátságos meccseken is okoztak gondot Lawrence-nek, de egyáltalán nem lehet kizárni, hogy ennek ellenére rárúgja az ajtót a ligára. A csoportrivális Texans elleni meccs ehhez mindenesetre ideális kezdésnek tűnik, a houstoniak az NFL egyik leggyengébb csapata lehetnek idén, így adott az esély egy sikeres nyitányra.

Zach Wilson (New York Jets, 1/2)

Lawrence-hez hasonló felhajtás ugyan nem övezte, mégis hasonló módon tehetséges irányítónak tűnik a liga tavalyi második leggyengébb csapatánál, a Jetsnél kikötő Zach Wilson. New Yorkban nagyon bíznak benne, hogy ez a projekt jobban sül el, mint az előző nagy ígéret, Sam Darnold, akit a holtszezonban épp Wilson megszerzése miatt cseréltek el a Carolinába.
Wilson is kapott maga mellé egy újonc főedzőt, a védőspecialista Robert Saleh mellett azonban számára legalább olyan fontos lesz a fiatal és innovatív támadókoordinátor, Mike LaFleur munkája. Egy kreatív támadósor kihasználhatja a QB által már az egyetemen is mutatott nagy játékokban rejlő potenciált, de emellett fontos lesz az is, hogy a kicsit tapasztalatlanabb Wilson rendszerben gondolkodva is megtanulja hozni az egyszerűbb játékokat. Az előszezon alapján a minta ugyan kicsi, de ezzel nem lesz problémája.
Zach Wilson - New York Jets
Az újonc irányító egyértelműen kezdőként várja az első hetet, nincs valós riválisa a keretben. Így mindenképpen végigjátssza majd az idényt, ha pedig bíztató játékot mutat, a többség alighanem elégedett lesz és a keret többi részének gyengeségére fogja majd, ha a Jets nem zár sokkal jobb szezont, mint tavaly. Az első héten azért legtöbb new yorki drukker győzelmet várna, már csak azért is, mert épp a leváltott Darnold és a Carolina lesz az ellenfél.

Mac Jones (New England Patriots, 1/15)

Még egy elsőéves QB van, aki kezdőként várja majd az első fordulót, ő azonban némi meglepetésre nem a harmadiknak kiválasztott tehetség, hanem az első körben utolsó irányítóként csapatot találó Mac Jones lesz.
Ahhoz, hogy Jones kezdeni tudjon az első héten a New England Patriotsban, egy nagyon érdekes holtszezon vezetett. Sokáig olyan hírek jöttek, a csapat a tavalyi is itt játszó, de gyengén teljesítő Cam Newtonnak szavaz majd bizalmat, ezen pedig az sem változtatott, hogy az újonc lényegében hiba nélkül hozta le a felkészülési meccseket. Ezek után óriási meglepetés volt, hogy Newtont nem hogy padra ültette, de el is küldte a csapat, így megkérdőjelezhetetlenné vált Jones pozíciója. A döntést nem lehet nem váratlannak nevezni, de ha valaki, Bill Belichick főedző már tett le annyit az asztalra, hogy kiérdemelje a szurkolók bizalmát.
Mac Jones - New England Patriots
Már csak azért is, mert a csapat látható célja, hogy az új idényben visszatérjen a rájátszásba, amiről tavaly Brady távozása után évek óta először maradtak le. Ennek érdekében alaposan megerősítették a keretet, nagyrészt tehát Joneson múlhat, meddig vezeti idén a Patset. Az első jelek mindenesetre bíztatóak voltak, így New Englandben joggal reménykednek, hogy újabb korszakos tehetséggel ismét évekre bebiztosíthatják helyüket az elitben.

Justin Fields (Chicago Bears, 1/11)

Mint azt írtuk, a szezon elején csak három újonc fog kezdőként pályára lépni, az NFL-társadalom nagy része azonban egyetért abban, hogy legalább négynek kellene. Ennek oka Justin Fields, aki a drafton úgy került a némi meglepetésre az érte felcserélő Chicago Bearshez, hogy végre hosszútávon megoldhatja a csapat irányítógondjait.
Ennek ellenére (vagy talán épp a túlságosan hosszútávú gondolkodás miatt) a Bears úgy döntött az idényt még a holtszezonban szerződtetett veteránnal, Andy Daltonnal kezdik el. Lehet persze érvelni azzal, hogy a gyengének tűnő támadósorban Fields úgyis csak szenvedne, ahogy tette ezt nagyrészt az előszezonban is, azonban nehéz látni, hogy legalább mozgékonyságával ne tudna olyat nyújtani a csapatnak, amit Dalton nem.
Az első héten tehát nem láthatjuk még Fieldset, de nehéz elképzelni, hogy az idény közben valamikor ne kapná meg a lehetőséget. Ha csapat gyengén szerepel, a megváltóként várt újonc inkább előbb, mint utóbb kezdő kerül majd, onnantól pedig a semleges drukkerek is jóval nagyobb érdeklődéssel követik majd a Bears meccseit.
Fields mozgékonysága új színt vihet a Chicago támadójátékába  - Justin Fields - Chicago Bears

Trey Lance (San Francisco 49ers, 1/3)

Nehéz megfoghatatlanabb irányítót találni idén az NFL-ben – és nem csak az újoncok között – mint a San Francisco 49ers által harmadik helyen kiválasztott Trey Lance. Könnyen lehet, hogy a rendkívül rutintalan QB idén egyáltalán nem is lép pályára, ha viszont lehetőséget kap, a teljes felsüléstől a káprázatos teljesítményig bármi benne van a játékában.
Lance egyetlen teljes egyetemi szezonnal a háta mögött érkezik a profik közé, ami már önmagában kiszámíthatatlanná teszi, erre pedig az irányító stílusa is rátesz egy lapáttal. Sose lehet tudni, hogy legközelebb épp egy hatvan yardos tűpontos bombát, egy atletikusságát kihasználó nagy megiramodást, vagy egy csúnyán mellédobott egyszerű passzt fogunk látni tőle.
A 49ers-nél értelemszerűen abban bíznak, hogy idővel csak az előbbi kettő lesz majd jellemző, Lance pedig ebben az esetben kérdés nélkül a liga egyik sztárja lehet. Idén azonban egyelőre nem akarnak kockáztatni, a biztosabb választást pedig a keretet egyszer már Super Bowlig vezető Jimmy Garoppoloban látják. A veterán helye viszont egyáltalán nincs kőbe vésve, ha az idény eleje nem a vártaknak megfelelően alakul a csapatnak, akkor gyorsan jöhet a váltás. Az izgalmas kérdés, hogy mi jön ezután.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés