Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Alpesisí-történelem: Rekordmagasan, majd 4000 méteren a rajt az Alpok tán legszebb csúcsán

Kálmán Laci

Frissítve 10/11/2023 - 17:38 GMT+1

Tavaly nem jött össze, az idén remélhetőleg sor kerül a régóta tervezett lesiklóversenyekre Zermatt-Cerviniában. Ha nem szólnak közbe az égiek, szombaton és vasárnap is rendeznek itt egy-egy lesiklást a férfiak számára. A dolog különlegessége, hogy ezek lennének az első határokon átívelő versenyek a világkupában. A sízők ugyanis Svájcból indulnak majd, és Olaszországban érnek célba.

Itt az új rekord: Odermatt megdöntötte Hermann Maier csúcsát

A 4478 méter magas Matterhorn az Alpok hetedik legmagasabb, egyszersmind a legtöbbet fényképezett hegycsúcsa, amely a hétvégén az alpesisí történelmébe is beírhatja magát.
A határokon átívelő verseny ötlete 2019-ben vetődött fel először, amikor a helyi síközpont vezetői egy új sílift megépítéséről tárgyaltak. A folyamat lépésről-lépésre haladt, a lesiklópálya tervezésével a szakág 2010-es olimpiai bajnokát, Didier Defagót bízták meg.
A Gran Becca névre hallgató pálya rajtja 3720 méter magasan van, Zermattban, Svájcban, a cél pedig 2835 méteren az olaszországi Cerviniában. Ennek a versenynek a legnagyobb a tengerszint feletti magassága a világkupába. A három ugratóval tarkított pálya nagyjából 3700 méter hosszú, az elérhető maximális sebesség várhatóan 135 km/h környékén lesz. A versenyzők számos kihívással szembesülnek majd, melyek közül Defago szerint az egyik a természetes és a műhó váltakozása lesz.
Mivel a pálya kétharmada olasz területen halad végig, a döntéshozók számára nem volt kérdés, hogy olasz nevet adjanak neki. Végül azért lett Gran Becca, mert a Matterhornt a helyiek gyakran így nevezik, jelentése Nagy Csúcs.
A győztesek a hegycsúcs kicsinyített mását kapják majd egy trófea formájában. Ami pedig a versenyt illeti, a terv természetesen az, hogy minden évben megrendezésre kerüljön, és ahogy ők mondják, ez legyen a szezonnyitó a gyors számok specialistái számára.
Beat Feuz, minden idők tán legnagyobb lesiklója, világ- és olimpiai bajnok, négyszeres szakági világkupagyőztes tavaly visszavonult, és az idén már a svájci tévé szakkommentátoraként követi a világkupa eseményeit. Amikor arról kérdezték, ebben az új minőségében, mi a célja a szezonban, mosolyogva válaszolt.
„Szeretném tovább csinálni ezt a melót, mint Marc Giraldelli.”
picture

Beat Feuz

Fotó: Eurosport

A svájci arra utalt viccesen, hogy a korábbi ötszörös összetett világkupagyőztes luxemburgi legenda, annak idején, a 2017-2018-as szezonban három hónap után kiszállt a buliból.
Természetesen a sajtó arra is kíváncsi volt, hogyan készült az új szerepkörre, és konkrétan az első versenyre, amelyet kommentálni fog. A humor ebből a válaszból sem hiányzott.
„A felkészülésem az a 16 év volt, amit eltöltöttem ebben a sportágban. A legtöbb versenyzőt személyesen ismerem, úgyhogy szinte minden fontos infó ott van a fejemben.”
A lejtőről és a tervezett versenyről Feuz már 2021-ben eléggé határozottan elmondta a véleményét.
„Szerintem majd’ 4000 méter magasságban kevés esély lesz arra, hogy a tervezett időpontban kiegyensúlyozott időjárási körülmények legyenek. Ebben a magasságban a szél akkor is komoly szerepet játszik, ha egyébként szép az idő. Ráadásul a hó nagyon nehézkes a lejtőn, ami eléggé lassúvá teszi a pályát.”
Sajnos valóban lehet aggódni az időjárást illetően. A szerdai edzést még meg tudták tartani, azt Otmar Striedinger nyerte, Marco Odermatt a 16., Aleksander Aamodt Kilde a 25. helyen zárt, igaz, ezeknek az eredményeknek nincs különösebb jelentősége.
Ezt követően a csütörtöki edzést törölni kellett a rossz időjárási körülmények miatt, majd jött a péntek, amikor sajnos szintén nem lehetett edzést tartani. A hétvégére sem túl jók a kilátások, friss hó és erős szél is várható.
„Egyelőre nehéz, még mindannyian csak tanuljuk a pályát” – mondta Dominik Paris, aki háromszor is megnyerte már a kitzbüheli lesiklást. „Az első edzés rendben volt, van néhány jó kis ugrató. A fölső részen hideg a hó és elég lassú, és úgy összességében is eléggé lassú a pálya."
„Ha hibázol, tuti, hogy sok időt veszítesz. Vigyázni kell, mert a pálya középső részén vannak puklik, úgyhogy könnyű rontani. A pálya alsó része viszonylag lapos, az ugratók nagyobbak is lehetnének. Ami hiányzik, az egy olyan rész, ami igazán próbára teszi az embert, de összeségében úgy jó ez, ahogy van.”
picture

Dominik Paris

Fotó: OAsport

Aleksander Aamodt Kildének tetszik nagyon a környezet, ahol síelhetnek, a pálya nehézségét illetően pedig egyetértett Parisszal.
„Óriási ez az egyedülálló panoráma, egészen különleges. Domborzat szempontjából nem tartogat különösebb nehézségeket a pálya, de nehéz lesz itt nyerni bárkinek is, ugyanis a legkisebb hiba is megbosszulja magát.”
Marc Odermatt, az összetett világkupa címvédője, a lesiklás világbajnoka azt mondja, pozitívan csalódott a pályában.
„Arra számítottam, hogy a friss hó miatt lágyabb, rosszabb lesz a lejtő, de az első ugrató után már éreztem, hogy a pálya nagyon jó állapotban van.”
Egy másik svájci, Niels Hintermann az első ugratót illetően élt egy kis kritikával.
„A Matterhorn ugrató túl magas, így az érkezés nem igazán tesz jót a térdeknek.”
A versenyek a tervek szerint szombaton és vasárnap is 11.30-kor kezdődnek, amelyeket egy felvezetőműsor után élőben közvetítünk az Eurosport 1-en, valamint természetesen a digitális felületeinken is.
Az alpesisí világupa 2023/24-es szezonjával kapcsolatban EZEN A LINKEN minden fontos tudnivalót megtalálsz.
picture

Aleksander Aamodt Kilde

Fotó: Eurosport

via eurosport.de, eurosport.fr, eurosport.it, blick.ch

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés