Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Karanténveszély és bizonytalanság- az ismeretlenbe mennek az alpesi sízők a pekingi olimpián

David Bereczky

Frissítve 28/12/2021 - 14:29 GMT+1

A koronavírus járvány számos ponton megnehezíti a felkészülést az olimpiára, nemcsak a versenyzőknél, de a nemzeti szövetségeknél is nagy a bizonytalanság.

Nemzeti Alpesi sí Központ- Yanqing, a 2022-es pekingi olimpia egyik helyszíne (sport.orf.at)

Fotó: Other Agency

Az idei olimpia a koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt sokkal nagyobb nehézségeket okoz a különböző országok sportági szakszövetségeinek, mint az eddigiek. A szövetségek mindent megtesznek, hogy a versenyzőiknek könnyebb dolguk legyen a versenyeken.

Az Osztrák Síszövetség (ÖSV) alpesi ágazatot irányító vezetője, Patrick Riml igyekszik megfelelő körülmények teremteni az olimpia helyszínén.
„Ez egy kihívás A-tól Z-ig”- mondta a sportvezető.
A korábbiakhoz képest a legfőbb problémát az okozza, hogy eddig nem volt lehetőség Yanqingba utazni.
A 2022-es pekingi olimpián a bob, szánkó és szkeleton versenyek mellett az alpesi sít is a Yanqing kerületben, azon belül is Zhangshanyingban rendezik. Yanqing nagyjából 75 kilométerre északnyugatra található Pekingtől, és itt alakították ki az olimpiai falut is, ami a sportolók szállásául szolgál majd.
picture

Logo de los Juegos Olímpicos de Invierno de Pekín 2022

Fotó: Getty Images

„Az egész koronavírus probléma nehezebb, mint az előző szezonban volt, aminek az alapját az adja, hogy nem volt lehetőségünk Kínába repülni. Ami kevés információnk van az is a szánkósoktól és a síkrosszosoktól származik.”- mondta Riml.
„ A 2018-as pjongcsangi olimpia előtt öt alkalommal voltam a helyszínen, mielőtt elkezdődtek volna a játékok. Előre ismertem mindent és tudtam, hogy hová kell menni. 2020-ban a férfiaknak, 2021-ben pedig a nőknek kellett volna világkupaversenyt rendezni Yanqingban, de ezeket a járvány miatt törölni kellett.”
A kitzbüheli versenyhétvége (január 21-23.) után a sportvezető Kínába szeretne repülni, hogy megtekintse a szállásokat és felmérje a távolságokat. A csapat a tervek szerint január 28-án vagy 29-én utazik Kínába. Addig is az ÖSV csak az Osztrák Olimpiai Bizottságra tud támaszkodni, a két szervezet igyekszik hatékonyan együttműködni. Így az ÖSV is igyekszik közölni kívánságait és aggályait az Osztrák Olimpiai Bizottsággal.
Ott tartunk tehát, hogy ismeretlenek a távolságok, a körülmények, és ami a legfontosabb, a lejtők is. Ezek komoly problémát okoznak a kiszolgáló személyzetnek a felkészülésben, ráadásul az olimpia kezdetéig még sok minden változhat.
„Az a tervünk, hogy legyen saját vendéglátócsapatunk, például vigyünk magunkkal saját szakácsot”- mondta Ridl.
Ez nem biztos, hogy megvalósítható, persze lehetséges, hogy hazai szakács nélkül is minden összejön, ám mégiscsak komoly kérdés a megfelelő élelmiszerek elérhetősége. Ezenkívül fenyegethet az összezártság miatt fellépő feszültség, hiszen mindenkinek az egész ott-tartózkodás alatt buborékban kell majd maradni, márpedig egy igencsak szűk szobában lennének ketten. Arra nincs lehetőség, hogy mindenkinek külön szobája legyen.
A legnagyobb félelem azonban mégsem ez, hanem a karanténba kerülés. Ez ráadásul most növekvővő veszélynek látszik, hiszen az omikron variáns fertőzőbbnek tűnik, mint az eddigiek, és a kínai állam járványügyi rendelkezései nagyon szigorúak.
„Ez a veszély mindenkinél fennáll”- mondta Patrick Riml- ”Pozitívnak kell maradnunk odarepülünk és reménykedünk a legjobbakban. Lehet panaszkodni, de semmi értelme”
A karanténba kerülés veszélye egy-egy versenyzőnél, nem csak az olimpiai szereplését, de a szezon további részét is érintheti. Így, ha mondjuk egy olyan versenyző járna szerencsétlenül, aki harcban van a nagy kristálygömbért, akkor a szigorú kínai karanténszabályok az összetett világkupát is befolyásolhatják. Ez persze a legrosszabb forgatókönyv, de az NHL-nek pont a hosszútávon Kínában ragadás lehetősége volt az egyik legfőbb érve, amikor a múlt héten bejelentette, hogy nem engedi el a játékosait az olimpiára.
via ORF
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés