Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ghánából az olimpiára: 43 év kellett az alpesi sízőnek, hogy megvalósítása az álmát

Szabó Bence

Publikálva 05/02/2022 - 16:31 GMT+1

Carlos Maeder már gyerekként kénytelen volt elhagyni a szülőhazáját, így viszont fiatalon megtanult síelni és egy hosszú kihagyás után elhatározta, hogy indul az olimpián. Pekingben nem csak hazája egyetlen képviselője, de a legidősebb alpesi síző is lesz, ennek ellenére nem csak célba érni szeretne, és még a preferált győztese is megvan.

Carlos Maeder

Fotó: AFP

Az afrikai ország nem termeli tucatszámra a téli sportolókat, idei egyetlen indulójuk is különleges úton jutott el Pekingbe.
Minden téli olimpia üde színfoltjai azoknak az országoknak a versenyzői, akiknél a téli sportoknak – főleg földrajzi okokból – nincs túl nagy hagyománya. Ki ne hallott volna már a tündérmesének induló, mára viszont nagyobb ambícióval rendelkező jamaicai bobcsapatról? Ki ne olvadna el Eddie a Sas történetétől? Hasonlóan szívderítő sztori az idei játékokon az egyetlen ghánai induló, Carlos Maeder története is.
Maeder, aki alpesi síben indul, az afrikai ország egyetlen képviselője Pekingben. Igaz, nem az egyetlen, aki az országban született, rövidpályás gyorskorcsoláyban Maame Biney már a második olimpiáján szerepel idén amerikai színekben. Azok közül viszont, akik ghánai zászló alatt versenyeznek, mindössze ő a harmadik sportoló valaha, a legendás „hóleopárd” Kwame Nkrumah-Acheampong és a négy éve szánkóban induló Akwasi Frimpong után. Emellett 43 évesen sportágának legidősebb indulója is lesz a 2022-es olimpián.
A ghánai sportoló útja nem csak hosszú, hanem akadályokkal teli is volt élete első olimpiájára. A nehézségek már születésétől kezdve kísérték.
„Mivel édesanyám egyedül volt és nem tudott etetni, fel kellett ajánlania örökbefogadásra. Így adoptált egy svájci család, ott nőttem fel. Nekik köszönhetően viszont kapcsolatban maradtam édesanyámmal és a ghánai kultúrával is egész életemben. Annyit utazom haza, amennyit csak lehet, hogy lássam az ottani családomat.”
A svájci életnek hála Maeder már háromévesen megtanult síelni. Aztán viszont inkább focizni kezdett, versenyszerűen pedig csak jóval később, 2017-ben kezdett bele a sportba. Célja egyből az olimpiai részvétel volt.
Ki szerettem volna jutni Phjongcshangba, de nem tudtam, hogy a kvalifikációs időszak két év, így az elsőt kihagytam.
Az első alkalom tehát nem jött össze Maedernek. Időközben elmúlt negyven, de sem ez, sem a kitörő világjárvány nem tántorította el a céljától.
"Két éve bekerültem egy olimpiai támogatási programba, ami csodás volt, de még azzal a költségvetéssel sem volt könnyű dolgom. Egy év kiesett (a járvány miatt), utána pedig sérült voltam és nem volt sok időm. Egyszemélyes csapatként dolgozom. Még egy edzőt sem engedhetek meg magamnak.”
Ennek ellenére végül összejött a kvalifikáció, ha pedig már ott van, a 43 éves síző nem csak egy egyszerű örömsíelésre készül.
Nagyon komolyan veszem az olimpiát. Különben nem fektettem volna annyit az utazásba és a munkába. Persze, az első, hogy élvezzem, de figyelem majd a különbséget a győzteshez képest, aki remélhetőleg Marco Odermatt lesz.
– mondta Maeder, nyilván elfogultan az őt befogadó ország felé.
Ettől persze az elsődleges kapocs Ghánához köti, és azt reméli, hogy története az ottani fiatalokat is inspirálja majd.
“Tényleg nagyon különleges dolog afrikaiként egy afrikai országot képviselni egy téli sportban. Számomra a sport többet jelent, mint a győzelem. Meg akarom mutatni a fiataloknak Ghánában és Svájcban is, hogy kellő akarattal és beletett munkával bármit elérhetnek. Nincs leküzdhetetlen akadály!”
Maeder óriás-műlesiklásban szerzett kvótát, vagyis majd február 13-án, ghánai idő szerint az éjszaka közepén áll rajthoz. Sokakat alighanem ez sem gátol majd meg, hogy élőben nézzék hazájuk újabb úttörőjét a téli olimpiákon.
Forrás: Olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés