Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A nyáron még mononukleózissal küzdő olimpiai bajnok kezd újra formába lendülni

David Bereczky

Publikálva 04/01/2022 - 06:30 GMT+1

Michelle Gisin a nyáron még súlyos betegségével küzdött, amely nagyon megnehezítette a felkészülését és a szezonkezdését is. Az elmúlt hetekben azonban kezd visszatérni tavalyi formájához, Courchevelben és Lienzben is sikerült dobogóra állnia.

Michelle Gisin a lienzi harmadik helye után

Fotó: AFP

Michelle Gisin 2020. december 29-én ünnepelte élete első világkupa-győzelmét, szlalomban tudott nyert az ausztriai Semeringben. Pontosan egy évvel később, ugyanebben a szakágban újra dobogóra tudott állni, most harmadik lett Lienzben, műlesiklásban. A két eredmény közötti hónapok azonban elsősorban a betegségéről szóltak, a nyár folyamán kapta el a mononukleózist, és a fertőzés nagyon legyengítette szervezetét.
Gisin augusztusban még ezt nyilatkozta:
„A kanapén ülök, alig tudok valamit csinálni, mert teljesen kimerültem. Van, hogy csak elmegyek sétálni és már ettől is nagyon elfáradok. Előfordult olyan is, hogy egy 20 perces út során háromszor kellett megállnom pihenni.”
A svájci csak szeptember végén erősödött meg annyira, hogy el tudja kezdeni az edzéseket. Ez már eleve borzasztóan későinek számít, ráadásul maga a felkészülés sem ment zökkenőmentesen. Azért sikerült eljutnia arra a szintre, hogy el tudjon indulni Söldenben, a szezonnyitón.
Azt hiszem most kezdek igazán visszatérni a normális kerékvágásba
- mondta Gisin a lienzi verseny után.
Azért az energia beosztása még mindig nehéz feladat, például Killington óta csak egyetlen napot tudott edzeni, és még gyakran gyengébbnek érzi magát reggelente.
picture

(L-R) Austria's Katharina Liensberger, winner Slovakia's Petra Vlhova and Switzerland's Michelle Gisin

Fotó: Getty Images

Gisin ebben a szezonban nem sokkal karácsony előtt tudott először dobogóra állni. A második courcheveli óriás-műlesikló-versenyen lett harmadik, aztán a múlt héten Lenzben újra dobogóra állhatott, ezúttal szlalomban, amikor az összetett világkupa címvédője, Petra Vlhova és a szám világbajnoka, Katharina Liensberger mögött végzett.
Pontosan egy évvel korábban Semmeringben épp Liensbergert tudta legyőzni 11 századmásodperccel, akkor Shiffrin lett a harmadik, aki az első futam után még vezetett. Akkor nagyon kijárt már ez a győzelem Gisinnek, hiszen már évek óta ő volt a mezőny egyik legsokoldalúbb versenyzője. Ezt bizonyítják kombinációs eredményei. Gisin ebben a számban tudott olimpiai aranyérmet nyerni négy évvel ezelőtt. Akkor a versenyszám jelenlegi világbajnoka, Mikaela Shiffrin és honfitársa, Wendy Holdener végzett mögötte a dobogón.
Nagyjából ez a három versenyző tud stabilan és kiemelkedően teljesíteni kombinációban az elmúlt években is, a névsort még ki kell egészíteni Federica Brignonéval és újabban Petra Vlhovával is, de aztán tényleg nem nagyon van más. Nem véletlen, hogy ők azok, aki minden szakágban megállják a helyüket. Közülük talán Gisin és Holdener sajnálhatják a legjobban, hogy az alpesi összetett kihalóban van és az elmúlt években, már nem szerepel a világkupa programjában. Ugyanis a két svájci versenyző a többi szakágban nem tudja úgy halmozni a győzelmeket, mint Vlhova vagy Shiffrin.
picture

Michelle Gisin se impone en Semmering

Fotó: Getty Images

Talán ezért is tartott olyan sokáig Michelle Gisinnek, hogy megnyerje élete első világkupa-versenyét, mert ő mindenáron sokoldalú, all-around versenyző szeretett volna lenni, és mivel minden szakágba sok energiát fektetett, sokáig nem bírt a specialistákkal, akik csak egy-két számra koncentrálnak. Gisin még 2020-ban, első győzelme után nyilatkozott a sok számos versenyzésről:
„Mindegyik szakágat szeretem, és különösen érdekes számomra, ahogy az egyes számok különböznek egymástól. Oda-vissza képesek erősíteni a másikat. Az viszont logikus, hogy ha egyszerre akarsz fejlődni mindegyikben, akkor a győzelem később érkezik el a számodra."
Tavaly már egyértelműen sikeres volt a sok szakágra koncentrálás, hiszen a svájci élete legjobb eredményét érte el az összetett világkupában, ahol harmadik lett Petra Vlhova és Lara Gut-Behrami mögött. Gisin úgy érte el ezt a kiemelkedő eredményt, hogy egyik szakági világkupában se végzett a top 3-ban, szlalomban és óriás-műlesiklásban negyedik lett. De a két gyors számban is az első 15-ben végzett.
picture

Michelle Gisin az olimpiai aranyérmével, 2018 Pjongcsang

Fotó: AFP

Az olimpia arany még kombinációban is nagyobb presztízzsel bír, mint egy összetett harmadik hely a világkupában, de sportszakmailag talán utóbbi a nagyobb teljesítmény. Gisin pedig ezt a teljesítményt pont a sokoldalúságával és a kiegyensúlyozottságával érte el.
A tavalyi szezonban a svájci hatszor állhatott dobogóra, idén eddig kettőnél jár, tehát időarányosan nincs sokkal lemaradva. Az összetett világkupában pedig a hetedik helyen áll, ami szintén nem rossz, főleg, ha figyelembe vesszük a körülményeket, egy nagy hajrával pedig akár újra odaérhet a top 3 közelébe a szezon végén.
Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy ha a világkupában nem is szerepel már a kombináció, az olimpiai programnak Pekingben ez is része lesz. Gisin pedig most is odaérhet a dobogóra. A címvédésre azért kevesebb az esély, nagyon nehéz lesz megállítani ebben a számban Mikaela Shiffrint, igaz, 2018-ban sem a svájci volt az esélyes.
részben nzz.ch
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés