Michelle Gisin egy univerzális versenyző, nem véletlenül éppen kombinációban lett olimpiai bajnok Pjongcsangban. Míg azonban néhány éve inkább a gyors számok voltak az erősségei, újabban a technikai számokban jeleskedik. Ebben a szezonban már van három szlalom-dobogója, sőt, Semmeringen ebben a szakágban szerezte meg élete első világkupa-győzelmét. 


"A szlalom egy extrém dolog a számomra. Egy igazi 'gyűlölöm-szeretem kapcsolat' van közöttünk, persze a szeretet van túlsúlyban"
- mondta
Gisin
egy egy évvel ezelőtti interjúban.
"A szlalom mentálisan rendkívül igénybe vesz, de tudtam belőle profitálni a többi szakágban is."
Gisin egyik álma mindig is az volt, hogy sokoldalú versenyző váljék belőle. Hogy ez sikerült, remekül bizonyítja, hogy a 2017-es világbajnokságon ezüst-, míg a 2018-as olimpián aranyérmet nyert kombinációban. 
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13
Jött egyik szezon a másik után, de a világkupában továbbra is győzelem nélkül állt. Sokan úgy vélték, a saját esélyeit csökkenti azzal, hogy minden számban versenyez. Féltették, hogy szétforgácsolja az energiáit azzal, hogy ilyen sok fronton akar bizonyítani egyszerre. Ő azonban rendíthetetlen volt. 
"Mindegyik szakágat szeretem, és különösen érdekes számomra, ahogy az egyes számok különböznek egymástól. Oda-vissza képesek erősíteni a másikat. Az viszont logikus, hogy ha egyszerre akarsz fejlődni mindegyikben, akkor a győzelem később érkezik el a számodra."
Shiffrin visszacsúszott, Gisiné az év utolsó műlesiklása | Eurosport
Michelle Gisin pályafutása első győzelmét aratta az alpesi sízők világkupa-sorozatában: a svájci versenyző az ausztriai Semmeringben győzött műlesiklásban. A kombinációban olimpiai bajnok Gisin az első futamban a második legjobb időt érte el, de hátránya csak két századmásodperc volt az amerikai Mikaela Shiffrin mögött.
2020. december 29-én azonban megtört a jég, Gisin megszerezte első győzelmét a világkupában. Megnyerte semmeringi szlalomot, ráadásul úgy, hogy a vert mezőnyben ott volt Mikaela Shiffrin és Petra Vlhova is. A 'gyűlölöm-szeretem kapcsolatban' azóta minden bizonnyal még inkább a szeretet van túlsúlyban. 
Gisin győzelme azért is különösen értékes, mert az elmúlt 28 versenyt vagy Shiffrin vagy Vlhova nyerte szlalomban. Ráadásul közel 19 éve győzött legutóbb svájci versenyző ebben a szakágban a nők versenyében. Marlies Oester 2002. január 20-án szerezte élete első és egyetlen világkupa-győzelmét Berchtesgadenben. A svájciak Wendy Holdenertől várták a győzelmeket, akinek van ugyan 24 (!) dobogója, ám győznie egyszer sem sikerült szlalomban.
Pályafutása elején Gisin még technikai szám-specialista volt. Nem önszántából lett az, hanem egy fiatalon elszenvedett keresztszalag-szakadás terelte erre az útra. Nyolc éve mutatkozott be a világkupában, ráadásul épp a semmeringi lejtőn, ahol egy héttel ezelőtt az első győzelmét szerezte. 
2016-ban fordult a gyors számok, a Super G és a lesiklás felé, amelyekben két bátyja, Dominique és Marc is versenyzett. Ugyan nem robbant be üstökösként, de hatodik versenyén már dobogóra állhatott lesiklásban, Lake Louise-ban. Saját bevallása szerint komoly félelmekkel küzdött, de sikerült úrrá lennie rajtuk. 
Sőt, annyira megjött az önbizalma, hogy a 2020-as szezon előtt a lesikló kristálygömb megszerzését tűzte ki célul. Ehhez képest mindössze a 24. helyen zárt a szakági világkupában. Testvére, Marc 2018-ban, Val Gardenán elszenvedett szörnyű bukása mélyebb nyomott hagyott benne és a versenyzésén, mint azt korábban gondolta volna. 

Michelle Gisin

Fotó: Eurosport

2020. november 30-án Marc bejelentette visszavonulását. Végérvényesen eldőlt, hogy az a bátyja, akit hosszú ideig szuperhősként tisztelt és elpusztíthatatlannak hitt, nem fog többé visszatérni. Michelle mindössze egyszer végzett a top 5-ben testvére súlyos balesete óta. Cserébe viszont a technikai számokban elkezdtek jönni az eredmények. 
Óriásban van már két negyedik helye, szlalomban pedig a Leviben szerzett dobogója után megnyerte a meglehetősen kaotikusra sikeredett semmeringi versenyt, sőt azóta Zágrábban szerzett egy újabb harmadik helyet is. Ráadásul jelenleg a második helyen áll az összetett világkupában.
Talán a testvére súlyos balesete is kellett ahhoz, hogy rátaláljon a saját útjára, és abban a számban teljesedjen ki, melyhez korábban meglehetősen ellentmondásos kapcsolat fűzte.
nzz.ch
Courchevel
McGrath második vk-győzelmét aratta, Kristoffersen lett az idei szlalomkirály
20/03/2022 14:25
Courchevel
Kristoffersen elbírta a nyomást, övé a szlalom világkupa
20/03/2022 14:13