Mikaela Shiffrin hatalmas hullámhegyeken és völgyeken van túl, de a szezont sikerült mosollyal az arcán befejeznie.
Shiffrin nemrégiben arról beszélt, hogy valamit nagyon meg kellett tanulnia az elmúlt időszakban. Régen, még a nagy sikereinek pillanatiban is, első dolga volt a versenyek után, hogy visszament a szállodába, és elemzésbe kezdett. Órákon át tanulmányozta a saját és ellenfelei csúszásait is. Minden menetből újabb századokat és ezredeket próbált meg kisajtolni, melyekkel igyekezett még gyorsabbá válni.
Csütörtökön, a szezon utolsó super-G-versenye közben ezt a régi beidegződést tudata legmélyére száműzte, az elemző attitűd nem volt sehol. Amikor Petra Vlhova, az utolsó ellenfele az összetett világkupáért folyó harcban, a 17. helyre jött be, könnyek jelentek meg a szemében, melyek még a szemüvege tükröződése ellenére is tisztán látszódtak.
Courchevel
Shiffrin visszaesett, Brignone győzött óriásban, Worley-é a kis kristálygömb
20/03/2022 12:54
Ebben a pillanatban vált ugyanis biztossá, hogy ismét, immáron negyedszer is övé lett a nagy kristálygömb. Az, hogy ez összejön neki, elkerülhetetlennek tűnt, abból kiindulva, hogy milyen iszonyatosan tehetséges, az azonban, hogy végül ebben a szezonban sikerült neki, hatalmas versenyzői képességekről is árulkodik.
A Courchevelben/Méribelben megrendezett világkupa-döntőre ő is, és Vlhova is súlyos batyuval a hátán érkezett. A szlovák címvédő rettenetesen fáradt volt már ahhoz, hogy komolyan veszélyeztesse Shiffrin negyedik összetett győzelmét. Pekingben mindent kiadott magából, és el is érte, amit akart, hisz megnyerte a szlalomot, amivel megszerezte Szlovákia első aranyérmét a téli olimpiák történetében.
Shiffrin pedig soha olyan nyíltan nem beszélt még a sebezhetőségéről, a küzdelmeiről, mint most. Ahogy fogalmazott, „egy rendkívül különös szezon” van mögötte.
Rengeteg nagy pillanat volt az elmúlt időszakban, ugyanakkor soha olyan mélyen nem voltam a pályafutásom során, mint néhányszor mostanában. Úgy éreztem, hatalmas nyomás van rajtam, és én összeomlottam a teher alatt.

Az idény korábbi eredményeit tekintve váratlan győzelmet aratott az amerikai Mikaela Shiffrin

Elég csak arra gondolnunk, ami Pekingben történt vele. Döbbenten nézhettük a hátborzongató kudarcszériát, amelyről, és a lehetséges következményekről Horváth Mariann írt hosszabban egy rendkívül érzékeny és erős írásában.
Az a színtiszta művészet, amely minden idők egyik, ha nem a legnagyobb sízőjének csúszásait jellemezni szokta, Pekingben nem volt sehol. Óriás-műlesiklásban, második legjobb számában, kiesett az ötödik kapunál. Ez szinte soha nem fordul elő vele, így aztán nem csoda, hogy a hibát rettenetesen a szívére vette, és képtelen volt megemészteni.
Két nap múlva jött a szlalom, ahol megint kiesett, megint az ötödik kapunál. Ezután valamelyest összeszedte magát super G-ben és lesiklásban, de aztán a kombináció szlalom-futamát megint nem tudta végigcsinálni.
Nem szerzett még érmet sem az olimpián. Az a Shiffrin, aki átlagban minden harmadik versenyét megnyeri.
Ezután minden egyes interjúban próbálta megmagyarázni azt, amire egész egyszerűen nincs magyarázat. Azt, hogy hogyan lett túl nagy a teher a vállán, hogy hogyan lett túl sok az elvárásokból, a versenyzésből, mindenből és mindenkiből. És, hogy miért vett mindent annyira a szívére.
Ezután elkezdett megnyílni, ami egy borzasztóan fontos lépés volt a számára. Elkezdett beszélni arról, mennyi bizonytalanság és kétség van abban, hogy a tehetségét újra és újra meg kell mutatnia a világ előtt. Mert a világ újra és újra látni akarja, mennyire könnyedén, erőkifejtés nélkül siklik a kapuk között.

Mikaela Shiffrin

Fotó: Getty Images

Őszintén beszélt a sebezhetőségéről. Arról, mennyi ideig tartott feldolgoznia édesapja két évvel ezelőtti halálát, és hogy milyen pokoli nehezen nyerte vissza az önbizalmát. Arról is beszélt, hogyan találkozott és jött össze Aleksander Aamodt Kildével, napjaink legjobb gyors sízőjével. Édesanyja, Eileen úgy látja, a norvégnak rendkívül fontos szerepe volt abban, hogy Shiffrin ismét magára talált. Szerinte ő volt az, aki újra megtanította a lányát nevetni.
„Menetközben minden olyan reménytelennek tűnt” – mondta Shiffrin. „De a körülöttem lévők újra és újra pályára tettek engem.”
27 éves, de már most a legnagyobb legendák közt tartják számon. Negyedik összetett világkupa-címével beérte Lindsey Vonnt az örökranglistán, és a nők között már csak Annemarie Moser-Pröll van előtte a maga hat nagy kristálygömbjével.
Már most elmondhatja magáról, hogy egyetlen alpesi sízőnek sincs egy versenyszámban annyi győzelme, mint neki. Konkrétan 47, szlalomban. És elérhető közelségben van Ingemar Stenmark abszolút rekordja, mely 86 világkupa-győzelmet számlál. Ő 74-nél tart azóta, hogy szerdán megnyerte a lesiklást.
Az olimpia után benne volt a pakliban, hogy soha többet nem látjuk őt nyerni. Annyira mélyen volt. Igaz, már akkor is posztolt olyasmit, hogy „Ellenálló és akaratos vagyok, mint az állat.”
https://i.eurosport.com/2022/03/17/3339527.jpg
Ezt mondjuk egyértelműen bizonyította. Néhány hét alatt összerakta magát annyira, hogy újra képes legyen versenyt nyerni, és megszerezte a legfontosabbat, a nagy kristálygömböt is.
Ezzel jelezte azt is, készen áll arra, hogy minden idők legnagyobb sízőjeként fejezze be a pályafutását.
via Süddeutsche Zeitung
Alpesi Sí
Nem várt siker női műlesiklásban
19/03/2022 14:05
Courchevel
Shiffrin negyedszer nyerte meg az összetettet
17/03/2022 10:49