Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A szív és a mentális erő 17 év után újra világbajnoki döntőt ért a magyar női pólósoknak

Takács Márton

Publikálva 01/07/2022 - 06:40 GMT+2

A magyar női vízilabda-válogatott 2005 óta először játszhat világbajnoki finálét, miután Bíró Attila csapata 13-12-re legyőzte a hollandokat a vb-elődöntőben. Helyszíni tudósításunk a Margitszigetről Keszthelyi Rita, Garda Krisztina, Leimeter Dóra, Magyari Alda és Bíró Attila nyilatkozatával.

Magyari Alda nagyon megdicsérte Hajdú Katát a Világliga-játékáért - © Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

A címvédő amerikaiak ellen a világbajnoki aranyérem lesz a tét a magyar női vízilabda-válogatott számára.
Pazar reklámot csinált a női vízilabdának a két csütörtöki világbajnoki elődöntő. Az elsőn azt láthattuk, hogy a sportágat egy évtizede uraló amerikaiak hogyan tudják dominálni végig a meccsüket óriási védekezéssel és látványos támadójátékkal. Maggie Steffensék 14-6 arányban gázoltak át az olaszokon.
Aztán este a magyar-holland meccs az utolsó másodpercekig kiélezett csatát hozott, amelyen az volt a kérdés, melyik fél tudja túllőni a másikat. Nos, Bíró Attila csapata nevethetett a végén.
Ezen a partin nem a védekezés döntött, hanem a szív és a mentális erő. Na meg, hogy például Keszthelyi Rita egészen elképesztő munkát végzett mezőnyben. Harcolt ki emberelőnyt centerben, szerzett labdát, aztán a kapunk előtt harcolt ki szabaddobást, amiből megúszott a kenguru figura után, bejátszotta az egész medencét, plusz dobott két fontos gólt.
Leimeter Dóra a hollandokkal vívott olimpiai negyeddöntő után ezen a vb-elődöntőn is hintett egy négyest. Garda Krisztina egymás után lőtt két olyan nagy gólt, amit már nagyon vártunk tőle. Magyari Alda pedig hatalmasakat védett a kapuban, a legnagyobb bravúrját az utolsó másodpercekben mutatta be, amikor a hét a hatban támadó hollandoktól Vivian Sevenich lövését a kapu fölé tolta. Vb-döntőt érő védés volt, pont, mint Tokióban az oroszok elleni bronzmeccsen.
Legutóbb 2005-ben, Montrealban jutott világbajnoki fináléba a magyar női vízilabda-válogatott. Faragó Tamás csapata a napokban általunk megszólaltatott Stieber Mercedes vezérletével akkor aranyérmes lett. Az Egyesült Államokat legyőzve.
picture

Keszthelyi Rita (szemben) a modern vízilabdázó egyik prototípusa - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

A szenzációsan játszó Keszthelyi Rita összegzett először a vegyes zónában:
"Megléptünk egy újabb lépcsőfokot, és megtanultunk elődöntőt is nyerni, ennek nagyon örülök. Be tudtuk építeni a játékunkba azokat a tapasztalatokat, amelyet az eddig elveszített elődöntők során szereztünk. Bízom benne, hogy nem ez lesz az egyetlen finálé, amit játszhat majd ez a csapat.
Az eggyel több lőtt gól volt a meccs kulcsa, okosat nem tudok most mondani. Alda a legjobbkor hatalmasat védett.
Rajtunk nem fog múlni, mindent meg fogunk tenni a döntőben, nem fogunk félni, mi vagyunk itthon. Ismerjük az amerikaiakat, gyakoroltunk ellenük, azt is tudjuk kamatoztatni, hogy az olimpián hogyan vertük meg őket. Náluk azóta a fél csapat kicserélődött, most sokkal több mozgással játszanak, és ebből rengeteg ítéletet szereznek. Erre jól kell reagálnunk, a védekezésen fog múlni, mert elöl mindig találunk egy gólt."
picture

Garda Krisztina és Magyari Alda öröme - Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI

A dunaújvárosi Garda Krisztina is sokat tett hozzá a meccshez:
"Nagyon akartuk ezt a győzelmet, azt beszéltük a meccs előtt, hogy mindent meg kell tennünk, hogy ez most sikerüljön. Sajnos a védekezésünk nem úgy muzsikált, mint az elmúlt két meccsen, de nagyon örülök neki, hogy a szív kivédekezte az utolsó perceket.
Biztos, hogy kőkemény meccs lesz a döntő, de nem szabad terhet raknunk magunkra, hiszen ott is majd csak vízilabdázni kell, mint bármelyik másik meccsen. Aztán a mérkőzés után kiderül, hogy ezért mit kapunk. Azt kell játszanunk, amit megbeszélünk a videózáson, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég."
A négyet hintő Leimeter Dórának nagyon megy a hollandok ellen:
"A védekezésünk most szétcsúszott, viszont elöl jobban tudtunk gazdálkodni a helyzetekkel. Nagyon kemény meccs volt, nem biztos, hogy a legjobbunkat nyújtottuk, viszont mindenki óriási akarattal és küzdéssel állt a meccshez, így is vittük végig az egészet. Ez egy nagyon nagy győzelem lesz.
Meg kell találnunk az egyensúlyt, hogy ne kapjunk megint 12 gólt, mert ez sok, ezt most túl tudtuk lőni, de ez nem lesz mindig így.
A döntőben felszabadult játékot kell kiadnunk magunkból, semmi veszítenivalónk nincsen most már. Jól ismerjük az amerikaiakat, sokat kétkapuztunk velük tavaly és idén is."
picture

Magyar öröm - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

A Benedek Tibor-díjat kiérdemlő Magyari Aldára vártunk a legtöbbet, megérte:
"Az utolsó három percben csak annyi mantráztam, hogy ’egy védés, egy védés’. És ha megvan az az egy védés, akkor bejutunk a döntőbe. Szerencsére bevált. Hiába én kaptam meg az MVP-címet, 1-től 13-ig, plusz a stábtagok és az összes néző megérdemelte, mert ezt együtt csináltuk meg.
Ha így megy a támadás szombaton is, akkor biztos, hogy nem lesz gond, a védekezésen kell még csiszolni. Még mindig van bennünk, és bár nagyon jó az amerikai csapat, nem tökéletes, meg lehet találni azokat a részeket, amik náluk hiányosságok lehetnek."
picture

Bíró Attila vb-döntőbe juttatta a magyar válogatottat - Fotó: Illyés Tibor

Fotó: MTI

Bíró Attila 2016-ban Eb-aranyig kormányozta a válogatottat, most jöhet a vb-döntő:
"Hatékonyabbak voltunk támadásban, mint az ausztrálok ellen, picivel jobban feküdt nekünk a hollandok védekezése, azért lőttünk ilyen sok gólt. Úgy gondolom, hogy mentálisan voltunk a legerősebbek ezen a mérkőzésen.
A cél, hogy egy szoros meccset játsszunk az amerikaiakkal, aztán majd meglátjuk, hogy alakul. Kibírtuk a mentális terhet, amit a negyeddöntő és az elődöntő megnyerése jelent, nagyon komoly fegyvertény, hogy mindegyiket egy gól különbséggel tudtuk megnyerni. Le a kalappal a lányok előtt! Elődöntőt is meg kell tanulni nyerni. Tavaly ez sikerült az olimpiai selejtezőn és a Világligában is. A mentális erő döntött a javunkra."
19. FINA világbajnokság, vízilabda
Budapest, nők, elődöntő
Magyarország-Hollandia 13-12 (2-3, 4-3, 5-4, 2-2)
Magyarország: Magyari - Szilágyi, Vályi 1, Gurisatti 2, Máté 1, Parkes 1, Keszthelyi-Nagy 2. Csere: Mahieu, Leimeter 4, Rybanska, Faragó, Garda 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Hollandia: Aarts - Wolves 1, Sleeking 1, van der Sloot, van de Kraats 5, Sevenich 1, Koolhaas. Csere: Moolhuijzen, Rogge 2, Joustra, Schapp 1, ten Broek 1. Szövetségi kapitány: Evangelos Doudesis

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés