Japánban a spanyolokkal készül majd együtt a magyar válogatott.

(Märcz Tamást a válogatott kedd délelőtti edzése után a Nemzeti Sport két újságírójával, Lakner Gáborral és Szűcs Andrással kérdeztük.)
Először arról érdeklődtünk a szövetségi kapitánynál, hogy a BENU-kupa óta eltelt bő egy hétben milyen munkát végeztek a srácok, mire helyezte a hangsúlyt a stáb a felkészülésben?
Tokyo 2020
Idegállapotba lehet kerülni a japánok stílusától, de csak legyűrték őket férfi pólósaink
9 ÓRÁJA
"A BENU-kupa után az orosz csapat néhány napig még Magyarországon tartózkodott, így két edzést is bonyolítottunk velük, amelyek nagyon hasznosak voltak. Jó, hogy egyből a torna után tudunk javítani a játékunkon. Sok minden tetszett, de azért voltak olyan tényezők, amelyeken volt javítanivaló. Annak ellenére, hogy tendenciózusan elég sok gól esik mostanában a vízilabda-mérkőzéseken, azért szerettem volna csökkenteni a gólszámot. Ezt jól elvégeztük, az edzőmérkőzések alatt már jóval kevesebb gólt kaptunk az oroszoktól.
Amikor már nem voltak itt az oroszok, akkor a tornatermi és a vízi edzések is elég húzósak lettek. A múlt héten jelentősen elfáradtak a játékosok, így jól jött, hogy még kaphattak egy hosszú hétvégét az elutazásunk előtt. Fontos, hogy egyszer még fel tudtak töltődni mentálisan. Ettől a héttől kezdve viszont újra gőzerővel dolgozunk. Egyre komolyabb a dinamikája a csapatnak, egyre pörgősebbek az edzések. Szinte egyik edzésről sem hiányzik a taktikai felkészítés, minden ponton - támadás, védekezés, emberelőny, emberhátrány – van még mit javítanunk és szeretnénk is.
Foglalkoztunk az extrém helyzetekkel, a hét a hat elleni támadással és védekezéssel, valamint az ötméteresekkel is. Minden a palettán van tehát jelenleg, és ez így is fog folytatódni."

Eligazítás közben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Cikkünk megjelenésének napján utazott el Japánba a magyar válogatott. De még nem Tokió felé vette az irányt, az olimpiai faluba való beköltözés előtt Tochigiben tölt néhány napot egy másik aranyesélyes válogatott, a spanyolok társaságában.
"Pénteken utazunk, szombaton érkezünk Japánba. A megérkezésünk másnapján már közös medencében a spanyol válogatottal készülünk. Remek edzőpartner, nagyon jó csapat az övék. Dinamikus vízilabdát játszanak és nagy összpontosításra kényszerítik az ellenfelet mindig. Úgy gondolom, hogy pont erre van szükségünk, ezért is kezdeményeztem hajdanán ezt az edzőtábort velük. Ráadásul a Magyar Olimpiai Bizottság partnerhelyére érkeznek ők is. Tochigiben három-négy napot leszünk, ahonnan indulunk majd a tokiói faluba, ahol várhatóan már limitáltabbak lesznek a lehetőségeink. Elégedett vagyok azzal, ahogy haladunk.”
Kevés olyan másik sportág létezik, ahol csak néhány héttel az olimpia kezdete előtt lesz hivatalos, hogy a 12+1 játékosból álló keretet hogyan használhatják a mérkőzéseken a szövetségi kapitányok. A lehetőségek közül talán a legjobb megoldás született, vagyis hogy minden egyes meccs után lehet forgatni a keretet.
"Szinte már azzal számoltunk, hogy nem adódik meg a minden mérkőzés utáni csere lehetősége, és csak egyszer lehet változtatni. Egyrészt így nem kell egy játékost szinte teljesen kirekeszteni, nem kell hazaküldeni az eredeti keretből lecserélt játékost a faluból, hanem meccsről meccsre dönthet az edző, hogy melyik az a 12 pólós, akit szeretne éppen a vízben látni. Megadja a lehetőséget, hogy jobban használjuk a játékosainkat, frissebben is tartsuk őket, ez a fejlemény több variációs lehetőséget biztosít számunkra. Elmondták nekünk, hogy ez egyszeri, csak erre az olimpiára szóló döntés."

Még nem rózsaszín szemüvegen át látja a világot - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Bíró Attilával már beszéltünk arról, hogy a várható sok kipontozódás miatt lesznek olyan mérkőzések, amikor csak egy kapust ír majd be egy találkozóra, így 11 mezőnyjátékosra számíthat. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon Märcz Tamásék is gondolkodnak-e ebben?
"Nálunk is abszolút benne van a pakliban, és teljesen reálisnak is tartjuk, hogy akár már az első meccsünknek egy kapussal vágunk neki. Több olyan mérkőzést is lehozhatunk úgy, hogy csak egy kapust szándékozunk a 12-es keretbe írni. Ha a 12-es meccskeretben 11 mezőnyjátékos található, az megkönnyíti a játékosok helyzetét, frissebben tartja őket."
Örök kérdés, hogy mikorra kell készen lennie a csapatnak? Már a csoportkör kezdetére? Vagy folyamatosan, meccsről meccsre kell épülni? A negyeddöntőtől kezdődik el igazán az olimpia?
"Óva intenék mindenkit attól, hogy csak a negyeddöntőben gondolkodjon. Már a csoportellenfelek is nagyon kellemetlenné tudnak válni. Láttuk, hogy az Egyesült Államok egy góllal kapott ki Montenegrótól a Világligában, a görög csapat megnyerte a Világliga debreceni csoportkörét. A japánok otthon játszanak, egyre jobbak, mentálisan mindig nagyon leszív az ellenük vívott mérkőzés. Az olaszok elleni lesz a topmérkőzés a csoportunkban. Mindig arról beszélünk, milyen erős a másik ág, és ez így igaz, de nálunk sem lesznek könnyű mérkőzések."

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020
A BL-sorozattá alakuló olimpiát vereséggel kezdték férfi pólósaink
25/07/2021 05:40
Tokyo 2020
Grabowskinak Pokiót már sikerült, Varga Dénesék most Tokiót hódítanák meg
23/07/2021 16:37