Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Idegállapotba lehet kerülni a japánok stílusától, de csak legyűrték őket férfi pólósaink

Takács Márton

Frissítve 27/07/2021 - 15:02 GMT+2

A magyar férfi vízilabda-válogatott japánok elleni 16-11-es győzelmét is részletesen értékelte szakértőnk, Szabó Zoltán.

Hárai Balázst nem tudták tartani a japán védők - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

A második félidőre akklimatizálódott csak a magyar csapat.

A görögöktől elszenvedett első fordulós vereség után javított Märcz Tamás együttese, de nem volt könnyű dolga. Jó volt látni, hogy Zalánki Gergő kiváló lövőformát mutatott (4/4), hogy 7/6 lett a fórmutató úgy, hogy csak az utolsó emberelőnyt rontották el a mieink egy távoli lövéssel az utolsó másodpercekben, hogy lett hat blokkja a srácoknak, és hogy Vogel Soma győzelemmel mutatkozott be élete első olimpiai partiján.
Védekezésben tovább kell javulni, a kapott gólpk számát csökkenteni, és legalább úgy blokkolni, mint a második félidőben!
Folytatás csütörtökön Dél-Afrika ellen.
Férfi olimpiai vízilabdatorna, A-csoport, 2. forduló
Japán-Magyarország 11-16 (3-4, 5-4, 2-5, 1-3)
gólszerzők: Inaba, Okawa 3-3, Yoshida 2, Takata, Koppu, Arai 1-1, illetve Zalánki 4, Erdélyi 3, Hárai, Angyal, Vámos 2-2, Manhercz, Pásztor, Varga Dénes 1-1,
gól/ötméteres: 0/0, illetve 1/2
gól/emberelőny: 3/7, illetve 6/7
Ahogy a riói olimpián, úgy a tokiói torna alatt is értékeli honlapunkon a magyar férfi válogatott összes meccsét Szabó Zoltán.
Szabó Zoltán
"Amikor kiírták a tévében a mai programot, már ott szerepelt az USA-Dél Afrika (20-3) és az olasz-görög (6-6) meccs végeredménye, alatta meg azt olvashattuk, hogy Japán-Magyarország 11:20. Nyilván ez a kezdési időpont volt, de úgy gondolhatta az ember, hogy ’jé, körülbelül ez lesz a végeredmény is’. Négy gólon múlt a telitalálat. Vagy mi lőttünk keveset, vagy hamarabb kellett volna kezdeni a meccset négy perccel.
A megoldás tulajdonképpen nem bonyolult, ehhez nem lehet alkalmazkodni. Nincs olyan csapat, amelyik tökéletesen meg tudja oldani, mert ettől a stílustól gyakorlatilag már a második percben idegállapotba kerülnek az ellenfelek. Elsősorban nem alkalmazkodni kell a taktikához és az ellenfélhez. Az a legnagyobb feladat ilyenkor, hogy saját magát meg az indulatait is legyőzze minden egyes játékos. Azt a fajta pszichikai állapotot, amibe nem lehet máshogy kerülni, csak amikor a japánok ellen játszik egy csapat.
Elsősorban ez a nehéz. Pláne, hogy ha a japánok által használt unortodox megoldás sikerül, akkor mindig kétszer-háromszor érzi magát felelősnek és rosszabbul az ember, mint bármelyik más csapat ellen. Ez a pszichikai meg a mérkőzés jellegzetességéhez tartozó háttértörténet.
picture

Hosnyánszky Norbert blokk közelben - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

A meccs első felében objektíven egy fokozattal lassabban játszottunk, később reagáltunk. Lehet Vogel Somát bírálni, hogy egy hónap kihagyás után nem brillírozva tért vissza a kapuba. Volt olyan lövés, amit védeni kellett volna, de volt csomó olyan lövés is, amelyeknél lehetett látni, hogy mit akarunk csinálni, és hogy hogyan mennek a lövők elé a blokkok, de mégsem értek oda, ellőtték három-négy blokk mellett és akkor gól lett belőle. Az első félidőben kaptunk nyolc gólt, ebből temérdek akciógólt.
A japánok mindig teljes odaadással, és mindent egy lapra feltéve, önfeláldozóan játszanak, míg bírják. Körülbelül a harmadik negyed közepéig bírták most. Nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ők meddig bírják a mérkőzést, hogy bár 12 játékos játszik az olimpián náluk is, és csak egy kapus volt beírva, de négy mezőnyjátékosuk játékidőben csak tíz perc körül, és inkább alatt játszott: Suzuki, Shimizu, Araka és Takata, utóbbi 11 percet.
Tehát igazából hét mezőnyjátékossal vívott meg egy ilyen mérkőzést Japán. Az első negyed közepén jön ilyenkor az első holtpont, ami aztán látványosan ott is marad fizikailag a játékosokban. Ez előtt a hét pólós előtt le a kalappal, hogy egyáltalán végig bírták játszani 20 perc fölötti játékidővel a meccset. Arra azért lehetett számítani, hogy a negyedik negyedre ki fognak fáradni, ez támadásban látszott is.
picture

Jéé, labda! - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Other Agency

Ez a mérkőzés jó volt arra, hogy akik a görögök ellen kicsit indiszponáltak voltak, objektíven eredménytelenek magukhoz képest, azokat visszahozzuk az életbe. Ha már a lejátszott perceknél tartunk, Vámos és Zalánki dobogón voltak a magyar csapatban, és éltek is vele. Zalánki játszott a legtöbbet, több mint nettó három negyedet volt a vízben. Utána Varga Dénes következett 22 perccel, Vámos és Erdélyi pedig közel 21-gyel.
Tökéletes alkalom volt ez arra, hogy Vámos és Zalánki önbizalmat szerezzenek, nem mintha hiányában lennének, de ez egy olimpia, ahová meg kell érkezni objektíven is a játékba. A balkezeseknek: welcome to Tokyo!
Amit még pozitívumként lehet megemlíteni, az az, hogy a taktikai fegyelem és az arra való törekvés mindenféleképpen érezhető volt. Az, hogy mennyit sikerült a védekezéspontosságból megvalósítani - főleg az első félidőben -, az kérdés. Fontos volt, hogy Vogel Soma is bemutatkozhatott, túl van az első olimpiája első mérkőzésén, ráadásul győzelemmel, és a harmadik negyed végétől olyan lett a meccs, amit gondolom ő is elvár magától.
picture

Vogel Soma debütálhatott az olimpián - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Tartogassuk a többi pozitívumot Amerika és az olaszok ellen! Már most mondom, hogy Dél-Afrika ellen nem szeretnék pozitívumot találni a játékban. Ha ott ezt kell keresni, az nagyon nagy baj lenne. Egyetlen pozitívum lehet egy ilyen mérkőzésen, hogy nem sérült meg senki. Kimondom - vállalom -, mindig az ügyetlenek ellen lehet megsérülni, mert kiszámíthatatlan a mozgásuk. Az lesz a lényeg, hogy minél kevesebb gólt kapjunk. Körülbelül 18-4 várható ide, intuíció jelleggel azt mondom, hogy Hárai Balázs fog kimaradni."

Aki szeretne az olimpia alatt is a cikkeinkről és a híreinkről első kézből tájékozódni, itt tud feliratkozni a hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés