Talán egyedül csak ő maga gondolta, hogy ilyen zseniálisan fog pólózni.

Ültünk március végén az e felületen élete első felnőtt vezetőedzői évéért többször is méltatott Varga Dániellel az OSC-Tatabánya mérkőzés után a Nyéki Imre uszoda lelátóján. Elsősorban az ő csapatáról beszélgettünk, de aztán a hivatalos interjú után privátban másra is kitértünk.
Az alapján, amit öccse, Varga Dénes helyzetéről mesélt - anélkül, hogy kiadnánk mondandóját -, miszerint miért nem térhetett vissza még mindig az FTC-be, és hogy éli ezt meg, gondolni sem mertünk rá, hogy ilyen bámulatos formában szerepel majd a Bajnokok Ligájában az ott címvédő Ferencváros csapatkapitánya, mint amilyet a Duna Arénában láthattunk tőle azon a két meccsen, amelyen vízbe ugrott.
Vízilabda
Az FTC és Vogel Soma befalazta a kaput, folytatódik az elődöntő
3 ÓRA
Varga Dénes január 16-án még játszott a Vasas ellen, aztán három hónapig semmit, mert lábsérülését követően hat héten át pozitív koronavírus-tesztet produkált, miközben nem voltak már tünetei, ahogy azt a VLV megírta. Április 14-én az UVSE ellen tért vissza, három napra rá játszott a Honvéddal vívott mérkőzésen is, a nemzetközi vérkeringésbe pedig szerdán, a Hannoverrel vívott partin kapcsolódott be újra.
De még hogy!
Eleve, a mezőnyjátékosok közül Zalánki Gergő után a második legtöbb időt töltötte a vízben (25:38), láthatóan élvezte a játékot, dobott hat gólt - a harmadik negyedben mindhárom hazai találat az ő nevéhez fűződött -, amiből legalább három lövést a csak rá jellemző stílusban és sebességgel, ütemtelenül eresztett el, és két labdaszerzés is fűződött a nevéhez.
A hatodik dugójánál már mi is tényleg csak nevetni tudtunk a zsenialitásán - Hajdú B. István és Szabó Zoltán már korábban megtette az M4 Sport élő közvetítésében -, és hogy Moritz Schenkel kapusnak mennyire nem volt lövése sem, hogy mi történt ezen alkalmakkor.
Majd Varga Dénes ezt nyilatkozta Farkas Márton kollégánknak a parton: "Tényleg élveztem a játékot, de ehhez kellett a Hannover is, hiszen hagytak nekem teret, hogy bizonyítsam, hogy van némi labdaérzékem."
Neki legyen mondva.
Az M4 Sport szakértője, Szabó Zoltán az FTC 10-esének hat találata közül kettőhöz is megosztásra érdemes kommentárt fűzött. Az első átlövésgóljánál ezt mondta a Szeged férfi csapatának vezetőedzője:
"Mondanám, hogy váratlanul, de Varga Dénes is olyan, mint Filipovic, hogy ha kezében van a labda, akkor senki ne lepődjön meg, hogy ellövi bárhonnan, bármikor. Visszafele jön a labda, mire Schenkel felemeli a kezét."
Varga Dumi harmadik dugójához pedig ezt tette hozzá Szabó Zoli:
"Ki lehetne kockázni, hogy Varga Dénes két lövésénél hol volt a kapus keze, mikor a labda már elment a válla fölött. Mind a két alkalommal víz alatt, egyszerűen nem képes fejben feldolgozni, hogy onnan így lövés jöhet."
Parádézott tehát Varga, próbálkozott becsülettel lövésekkel, 11/6-os lőlappal zárt, de mindegyik kapuba érő lökete minőségi gól volt. Persze az igazi teszt egy nappal később a mezőny egyik legerősebb gárdája, a Barceloneta ellen következett. Ott a harmadik legtöbb vízben töltött idő volt az övé (24:06), Ioannis Fountoulis és Nikola Jakšić után. Öt lövéséből hármat váltott gólra - plusz akadt két blokkja is -, megint milyen módokon!

A Barceloneta ellen triplázott - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Az első gólja fórból született, a rá jellemző elhajlásos mozdulattal lőtte vissza a rövidbe, a blokk mellett. A másodikat egyéni akcióból, egy az egyezésből érte el, itt megint Szabó Zoltánt idéznénk:
"A világon kevesen tudják ezt a helyzetbe kerülést, és abból ezt a megoldást. Ebben az a csodálatos, hogy pontosan tud két dolgot. Egyrészt, hogy hol a labda, másrészt, hogy hol az ellenfél. Az ellenfél mindig a legtávolabb van a labdától, nem fér hozzá, a lövőmozdulatnak mindig megvan a tere, megvan az idő rá, és ha ez a kettő megvan, akkor a gól is."
A harmadik találata egy fórból eleresztett lövés volt, amire megint nem tudott reagálni a spanyol védelem. Ismét Szabó Zoltánt kapcsoljuk:
"Lehet látni, hogy amikor elhagyja a kezét a labda, akkor egyrészt a blokk, másrészt Lopez Pinedo hol tartózkodik. Lopez Pinedo nyakig, és csapkod a kezével, mert nem tudja, hogy melyik mozdulatból jön ki a lövés."

Varga Dumi befűzte az oktatófilmet - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A találkozó után pedig a szegedi szakértő így összegezte Varga Dumi látványos visszatérését:
"Azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ha ő a vízben van, akkor föltétlenül egy olyan karakter, akit olyan meghatározó helyzetbe kell hozni mindig, hogy ilyeneket csinálhasson. És a Fradi ezt meg is tette ezen a meccsen. Feltétlenül pozitív hozadéka volt a meccsnek az ő csapatba visszakerülése."
Mintha mi se történt volna, pedig.
A sydneyi olimpiára való felkészülésbe Benedek Tibor egy nyolc hónapos doppingeltiltás, és két olasz tétmérkőzés után vágott bele. Érthető módon nehezen találta meg magát és a jó formáját újra, az utazó keretbe csak beverekedte magát. Eleinte nem remekelt, aztán nem lehetett rá panasz, az oroszok elleni döntőn pedig élete egyik legjobbját nyújtotta, három negyed alatt vágott négy gólt.
Január óta nem tudhattuk, Varga Dumit mikor láthatjuk újra a vízben. Az FTC minden egyes meccse előtt vártuk a csapatnévsort, de sokáig hiányzott onnan a neve. Áprilisban már eszünkbe jutott a Benedek Tibi esetével való párhuzam is, pláne, hogy legalább olyan fontos szerepet tölt be Varga a nemzeti csapatban, mint amilyet Benedek annak idején.
Mi lesz így a tokiói olimpián? Milyen hajrával vághat neki a nyárnak Dumi, ha egyszerűen hiányoznak a lábaiból, a karjaiból, a tüdejéből a vizes edzések és a tétmérkőzések? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennünk a hiányában. És akkor ilyen produkciókat láttunk tőle a Bajnokok Ligájában, egyáltalán nem látszottak rajta a nagy kihagyás nyomai, még ha fizikálisan nyilván van még előrelépési és fejlődési lehetőség. Miközben a lábtempója már most, illetve továbbra is félelmetes.
Leonardo DiCaprio Oscar-díjat kapott Alejandro González Iñárritu leggyengébb filmjében, A visszatérőben nyújtott alakításáért, amely inkább egy túlélőtúra megkomponálásának tűnt, Bear Grylls biztos tapsolt, DiCaprio esetében viszont színjátszásról alig beszélhetünk. De maga a visszatérés, amit produkál a moziban, tényleg óriási.
Na, ennél is emlékezetesebbet, hitelesebbet, életközelibbet produkált Benedek Tibor 21 éve, és Varga Dénes a fentebb részletezett előzmények után. 2000-ben olimpiai arany lett belőle.
Vízilabda
A címvédő FTC-t másodszor is legyőzte az OSC, bajban a Fradi
02/05/2021 15:56
Vízilabda
A címvédő FTC visszavágott a Szolnoknak az őszi vereségért
29/04/2021 19:38