Sok gólt és esőt is kapott a pólós torna első napjának közönsége.

"Ha kicsit lassabban megyünk, mire kiérünk a Szigetről, esni fog a hó." – kezdte szakértői mondandóját Szabó Zoltán, akivel jó szokásunkhoz híven a Margitszigetről kifelé sétálva beszélgettünk a mindenkori magyar válogatott aktuális meccséről, ezúttal ismét hivatalosan (is).
És tényleg. A horvát-spanyol parti alatt még nyári meleg volt, hogy aztán a tavaszi átmenetben kapjunk egy kis esőt az arcunkba, míg végül estére már őszi hűvösben fázott több kollégánk is a Hajós nyitott 50-es medencéjének lelátóján. Ráadásul a szökőkúthoz érve épp Vivaldi Négy évszak című, négy hegedűversenyből álló műve szólt, abból is a tavasz. Mi viszont a lelátó tetején hármat is átéltünk a két találkozó alatt. Vagy éppen Kim Ki-duk Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz c. csodálatos filmjének címéből is hármat, ahogy tetszik.
Vízilabda
Märcz Tamás helyében ezzel a csapattal vágnánk neki (v)érmes reményekkel a hazai vízilabda vb-nek
24/05/2022 17:19
Az időjárás változásai mellett a magyar válogatott összetételében is voltak fejlemények. Ahogy Märcz Tamás a BENU-kupa szerdai sajtótájékoztatója után honlapunknak elmondta, nem csak az egy nappal korábban megnevezett 13 fős olimpiai keret tagjai játszanak majd a hétvégi felkészülési tornán. És bár akkor még úgy volt, hogy Lévai Márton nem kap szerepet, Vogel Soma helyett az OSC kapusa volt beírva, és a második félidőben ő védett. A Tokióba utazók közül Erdélyi Balázs és Mezei Tamás ült még a lelátón, helyettük Burián Gergő és Német Toni volt ott a vízben.
Ahol azt láthattuk, hogy már az első negyedben rengeteg gól esett (5-5), hogy Varga Dénes nagy kedvvel pólózott, hat lövéséből öt, többnyire bámulatos gólt szerzett, és hogy a 6-1-es harmadik nyolc perccel dőlt el végleg a parti, ide.

A kör közepén nem állt senki - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

A BENU-kupa alatt Szabó Zoltán az Eurosport honlapján is értékeli a magyar válogatott mérkőzéseit. Először arról érdeklődtünk nála, hogy mit várt a magyar-orosz meccs előtt, és ahhoz képest mit kapott vissza?
"Van ellenfél is egy ilyen meccsen, azért az nagyban meghatározta, hogy mi történhet. Azzal nem lehetett számolni, hogy ez az orosz csapat hogyan érkezik ide, milyen erőt képvisel, és hogyan tudunk ellene játszani. Aztán megkaptuk a választ. Két center, két balkezes nélkül azért szerkezetileg minimum olyan ez az orosz válogatott, amire még soha nem láttunk példát. Ebből kifolyólag iszonyú nehéz ellenük készülni, ha egyáltalán készültünk rájuk komolyabban. És látszott is, hogy jobbkezesek olyan szituációkból, olyan helyzetekből lövöldöztek gólokat a mérkőzés elején, ami nem feltétlen szokványos."
És az előzmények fényében Märcz Tamás válogatottjától mit várhattunk szerinte?
"A magyar csapattól mit várhatott az ember? Ez egy abszolút tornakezdő mérkőzésnek indult objektíve, és az is lett. Sok olyan pontatlanság és hiba akadt, amire pont egy ilyen torna jó, mert fölhívja rájuk a figyelmet. De hozzá kell tenni, hogy soha nem tudhatjuk pontosan, milyen állapotban vannak a játékosok egy horvátországi edzőtábor, és az ott lejátszott két hivatalos mérkőzés után, hogy milyen edzéseket végeznek, satöbbi. Ez mindig zsákbamacska. Maradjunk annyiban, hogy ha az volt a mérkőzés célja, hogy a visszatérő közönséget maximálisan kiszolgálja, akkor az maradéktalanul sikerült."

Pásztor Mátyás (7) négy gólt is szerzett - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

Vajon milyen pozitívumokat látott a szegedi szakértő a magyar válogatott teljesítményében?
"Angyal Dani kivételével minden mezőnyjátékosunk lőtt gólt, ez számszaki érdekesség. De az egész bajnokságban mutatott érdemeire való tekintettel neki is beírtunk egy találatot. Annyira önzetlen volt ma, hogy nem került föl a táblára. Azért talál nehezen szavakat az ember, mert hozzászokunk valamihez mindenkitől. Igazából nem kellett ezen a meccsen olyan erényeket csillogtatni, ami alapján azt mondaná az ember, hogy valaki kiemelkedően játszott. Akár önmagához képest, akár csapatszinten ez a magyar csapat. Mindenféleképpen ki lehet emelni azt, hogy mérkőzés közben jól alkalmazkodtak ehhez a nem várható teljesítményt nyújtó orosz válogatotthoz. Amik az elején még hibák voltak, azokat menet közben sikerült kiküszöbölni. Ennyiben mindenféleképpen jó teljesítményt nyújtott a csapat. Erről a meccsről lapozni kell, szombaton egy olyan horvát csapattal játszunk, amelyik az életéért játszik abban a tekintetben, hogy az olimpiai keretük még nincs kijelölve."

Märcz Tamás a sok kapott gól miatt elégedetlenkedhet - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency


Férfi vízilabda BENU-kupa, Margitsziget, 1. nap
Magyarország-Oroszország 19-14 (5-5, 4-3, 6-1, 4-5)
Gólszerzők: Varga D. 5, Pásztor 3, Zalánki 3, Manhercz 2, Hosnyánszky 2, Jansik Sz. 1, Német 1, Hárai 1, Burián 1, ill. Shepelev 4, Merkulov 3, Kholod 2, Stepanov 2, Bychkov 1, Sheikin 1, Vasilev
Horvátország-Spanyolország 15-11
a torna további programja
július 3., szombat
Spanyolország-Oroszország, 18:30
Magyarország-Horvátország, 20:30
július 4., vasárnap
Horvátország-Oroszország, 11:00
Magyarország-Spanyolország, 13:00

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Mint a Szaknévsorban, Märcz Tamás bő, 27 fős vb-keretében is: aki számít, benne van
20/05/2022 18:54
Vízilabda
Az FTC megint kiütötte az OSC-t, megvan a zöld-fehérek 24. bajnoki címe
19/05/2022 08:42