A szombati aranycsatában és a bronzmeccsen is lesz magyar csapat a medencében.

Szűk egy héttel a magyar bajnoki finálé harmadik mérkőzése után az Euroliga négyes döntőjében szerepelt az OB I aranyérmese, az UVSE és a második helyezettje, a Dunaújváros. A pénteki elődöntők után a DFVE örülhetett, mert egy óriási meccsen legyőzte orosz ellenfelét, míg a lila-sárgák nagy csatában maradtak alul a a szinte a teljes görög válogatottat felvonultató riválissal szemben.
Az UVSE Európa-bajnok centere, Parkes Rebecca két kihagyott meccs után újra játszhatott, de a helyén Rybanska Natasa kezdett, aki csapata egyik legjobbjának bizonyult megint. Bekkelt, centerezett, gólt is lőtt.
Vízilabda
Az FTC pólósai átértelmezték az "Adj egy ötöst!" felszólítást
EGY NAP
A védekezésre nem lehetett panasz a szó minden értelmében nagyon jó erőkből álló, kiváló centerekkel felálló Olympiakosz ellen az elején, viszont több jó helyzetet is elpuskáztak elöl Antal Dóráék. Többször is már csak időkényszerben tudták lövéssel befejezni a támadásaikat.
A játékvezetői felfogás sem nekik kedvezett, a két bíró túlságosan is engedékeny volt a görögök agresszív, durva, ütésekkel és rúgásokkal tarkított stílusával szemben.
A harmadik negyed elején pedig egy emberként kapott a fejéhez minden, a mérkőzést figyelemmel követő magyar, kipontozódott ugyanis a zseniális Keszthelyi Rita. Az akkor egy személyi hibánál és egy gólnál járó világklasszist 4-4-nél két hibával is büntették, a szimpla kiállítás után még egy ötméterest is ráfújtak, mert nem úszott ki, Avramidou pedig megforgatta a kést a hátunkban az értékesített ötméteressel.

Parkes Rebecca nagyot küzdött centerben - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

De vezére nélkül is bőven volt esélye az UVSE-nek a győzelemre. Még úgy is, hogy a múlt szombaton 86%-kal védő Gangl Edina ezúttal sajnos nem remekelt, 25%-os védési hatékonyságot produkált. A záró negyedre így is 7-6-os magyar vezetéssel fordultak a felek.
Az utolsó nyolc percet viszont 3-1-re az Olympiakosz nyerte, túl sok hibát követtek el Faragó Kamilláék, bátrabb támadójátékkal, több kapura lövéssel, kevesebb kapufával hozni lehetett volna ezt a partit.
Női vízilabda Euroliga Négyes Döntő, Budapest, Tüskeuszoda
elődöntő
Olympiakosz Pireusz (görög) - UVSE-Hunguest Hotels 9-8 (2-2, 2-2, 2-3, 3-1)
Gólszerzők: Myriokefalitaki 3, E. Plevritou 2, Eleftheriadou 2, Avramidou 2, ill. Antal 1, Parkes 1, Keszthelyi 1, Baksa 1, Faragó K. 1, Rybanska 1, Telek 1, Peresztegi 1
A másik elődöntőt fantasztikusan kezdte az egy hete teljesen leblokkoló Dunaújváros. Pedig legjobbjuk Gurisatti Gréta ujjsérülés miatt nem játszhatott, a lelátón szurkolt övéinek, az összes időkérésnél leszaladt az első sorba és onnan biztatta csapattársait.
Az első negyed végén 5-2-re elhúzott a DFVE, a másodikban már 7-3-ra is vezetett az Újváros. Horváth Brigitta remekelt, Garda Krisztina kábé a Móricz Zsigmond körtérről eleresztett lövése is az Uralochka kapujában landolt, tényleg minden klappolt.
Na, a folytatásban 5-9-cel alakult a parti. Alig kapott ítéletet a harmadik felvonásban a Dunaújváros, a játék képe alapján úgy alakult a két középső negyed, mint a bajnoki döntő harmadik meccse: sok helyzet, kevés újvárosi gól. (Közben Tóth Szabolcs, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatmenedzsere, aki a két elődöntőn gólbíróként tevékenykedett, a medence túloldalára, kézbe passzolt egy labdát a partról, ebből is látszik, milyen jó kezekben van Märcz Tamás együttese.)

Brezovszki Gerda jó meccset zárt - Fotó: - MTI/Kovács Tamás

Fotó: Other Agency

A mindössze egy (1!) cserével pólózó oroszok 8-8-nál érték be a magyar csapatot, majd 11-9-re is vezettek. Innen fordított a nagyot játszó Szilágyi Dorottya és a bámulatosan védő, bravúrokat is bemutató Magyari Alda vezérletével a DFVE, amely 12-11-re is vezetett Horváth centerből elért látványos csavargóljával. Négy másodperccel a vége előtt a 7 a 6 ellen támadó oroszok kapusa lövését is védte Magyari, Garda próbálkozását pedig blokkolták a túloldalon, így ötméteresek következtek.
A magyar válogatott kapusa az ötméteres-párbajban három orosz lövést is kivédett, és bár Horváth és Szellák Csenge kihagyta az övét, ez belefért, a Dunaújváros jutott be az Euroliga döntőjébe.
Nagyon kemény mérkőzésnek bizonyult mindkét elődöntőt, a nap szóösszetétele alapján a terheléses támadást a Dunaújváros bírta jobban, amelynek szombat este az Olympiakosz lesz az ellenfele az aranycsatában, előtte pedig UVSE-Uralochka bronzpárharcot rendeznek.
Női vízilabda Euroliga Négyes Döntő, Budapest, Tüskeuszoda
elődöntő
Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics - Dynamo Uralochka (orosz) 12-12 (5-2, 3-6, 1-3, 3-1) - ötméteresekkel 3-2
Gólszerzők: Szilágyi 5, Horváth B. 3, Garda 2, Brezovszki 1, Mahieu 1, ill. Karimova 4, Zalentsova 4, Panfilova 2, Zaplatina 1, Lapteva 1
Vízilabda
Vogel Soma volt az FTC Nagy Viktora az év meccsén az OSC ellen
14/05/2021 03:12
Tokyo 2020
Gurisatti Gréta elfogadná az olimpiától a törlesztést a sérüléseiért
13/05/2021 07:15