A magyar vívósport történetében először olimpiai kvótát szerzett a női kardcsapat, miután a hétvégi budapesti világkupán Ukrajna előtt végeztek. A nem egészen 22 éves átlagéletkorú csapat már most ott van a tokiói olimpia legegesélyesebbjei között, de szerintem Párizsra még jobbak lesznek. Az elmúlt időkben a csapat vezérévé nőtte ki magát Márton Anna, vele elemeztük a történelmi sikert.

Az olimpiai játékok során harmadszor rendezik meg a női kard csapatversenyt, a magyar válogatott pedig először képviseli magát. Az elmúlt években egy nagyon fiatal és nagyon tehetséges generáció jelent meg. A világranglista 5. helyén a 26 éves Márton Anna áll, aki Eb-ezüst- és vb-bronzérme után felhívta magára a figyelmet világszerte. Ráadásul versenyzői mentalitása is elképesztő. Az esélyesség terhe helyett sokkal jobban jellemzi a motiváció, aki ráadásul pontosan tisztában van azzal, milyen lehetőségek rejlenek a csapatban. A kardválogatott másik jelentős eredményekkel rendelkező tagja a még csak 19 éves Pusztai Liza, aki 2017-ben 16 évesen már a felnőtt mezőnyben szerzett Eb-bronzérmet, és ebben a kvalifikációs szakaszban is meghatározó volt, nem véletlenül 7. a világranglistán.
A hétvégi budapesti világkupa versenyen Katona Renáta és a még csak 17 éves Battai Sugár alkotta a kvalifikációban utolsó lökést megadó csapatot, ami jól mutatja a fegyvernem jelenlegi helyzetét.
Vívás
Újabb magyar érem a világkupán, bronzérmes lett a férfi párbajtőrcsapat!
13/11/2022 - 17:14
A hétvégi siker kapcsán Márton Annát kérdeztük, aki a vasárnapi csapatverseny előtt szombaton megnyerte az egyénit, megszerezve ezzel pályafutása harmadik világkupa győzelmét.

Márton Anna és Pusztai Liza

Fotó: Eurosport

Egy éve nem volt nemzetközi verseny a budapesti világkupa viadal előtt. Inkább nehézség volt visszaszokni, vagy megvolt az éhség?
Talán mindkettő, de a szombati egyéni versenyszám alatt inkább az utóbbit éreztem. Jó volt újra versenyezni. Végre nem csak edzések voltak folyamatosan, hiszen azért edzünk, hogy versenyezzünk, és ott megverjünk mindenkit. Úgyhogy nemcsak versenyezni, győzni is jó érzés volt.
Voltak hazai versenyek a télen, de, gondolom, az más kávéház...
Egész más hangulat. Egy nemzetközi világkupa nemcsak színvonalasabb, de jelen lenni is más. Arra mindenképpen jó, hogy versenyben tartsuk magunkat, de nehéz ilyen hazai megmérettetésen világkupa versenyre felkészülni.
Noha a hírek leginkább a csapat olimpiai kvótájáról szólnak, azért ne felejtsük, hogy szombaton megnyerte az egyénit. A hétvége előtt hol volt a fókusz a készülésben?
Egyértelműen végig a csapaton volt, de már a kvalifikáció kezdete óta, tehát nem csak most hétvégén. Az egyéni kvalifikáción nem gondolkodtunk.
Pusztai Lizával az elején megmondtuk, hogy mi csapatban szeretnénk kijutni erre az olimpiára, és végig ezzel a hozzáállással versenyeztünk.
Valószínűleg ezért is sikerült ennyire jól mindkettőnknek az egyéni (Márton Anna 1., Pusztai Liza 3. lett – SA), mert nagyon felszabadultan, tét nélkül tudtunk vívni. Itt látszott, mennyire fontos a mentális hozzáállás egy ilyen nagy rangú versenyen.
Mert hogy a csapatkvalifikációtól függetlenül már biztos volt, hogyan önök ketten egyéniben kvótát szereznek?
Majdnem. Egymás ellen vívtunk elődöntőt, és most utólag már látjuk: ha a csapat nem szerezte volna meg mindkettőnknek, az az elődöntő döntötte volna el. A győztes kijut az olimpiára, a vesztes pedig nem. De ez a tét szerintem egyáltalán nem volt érezhető az asszó során, annyira barátságos volt az egész. Valószínűleg azért, mert mi nem számoltunk azzal, hogy ne lenne meg a csapat kijutása. Végtelenül csalódott lettem volna, ha egyéni kvótát szerzek, a csapat pedig nem jut ki.
Pedig ez majdnem így lett, amikor Magyarország már kiesett, de Ukrajna még nem...
Valóban. Ukrajna és Magyarország hajtott az utolsó európai kvótáért, és tudható volt, ha mindketten kiesünk a legjobb nyolc között, mi vagyunk kint. De ha mi kiesünk, ők viszont bejutnak a legjobb négybe, baj lehet. Mi már elvesztettük a magunk asszóját, de Ukrajna még egy percig állva volt, mire ők is kikaptak. Nagyon nehéz helyzet volt addig is. Az edzőink is végig azt mondták: csak magunkkal törődjünk, de nem nagyon lehet ezt megoldani. Asszó közben is végig átkacsintottunk a mellettünk lévő pástra, nehéz volt a vívásra koncentrálni. Szerintem vagy 10 évet öregedtem abban a pár percben.
Ha pedig az olimpián minden csapat a világranglista szerint kap ellenfelet, könnyen lehet, hogy éppen az a Dél-Korea lesz az első ellenfél, amelyik önök ellen győzni tudott itt, Budapesten a legjobb nyolc között. Jöhet a revans?
Az is lehet, de ez elég bizonytalan, mert a ranglista még változhat. Csak azt nem tudni, a vírushelyzet miatt lehet-e még versenyt szervezni addig.
Kijutott az olimpiára a magyar női kardválogatott | Eurosport
A magyar női kardválogatott negyedöntőbe jutott a budapesti világkupaversenyen, az ukránok pedig már biztosan nem nyerik meg a viadalt, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián. A magyarok a 32-es táblán India ellen kezdtek és a reggeli összecsapás éppen megfelelő volt ahhoz, hogy a szombaton egyéniben győztes Márton Anna és bronzérmes Pusztai Liza, valamint Katona Renáta ráhangolódjon a következő feladatokra.
Nyolc csapat jut ki az olimpiára, és egy ilyen erős földrészen, mint Európa, gondolhatjuk úgy: nehezebb kijutni, mint ott jó eredményt elérni...
Pontosan így van. Ezt onnan lehet jól látni, hogy a közvetlenül mögöttünk végző világranglista 6. Ukrajna kiváló versenyzőkkel és sok-sok érmet hozva a sorozatban, nem tudott kijutni. Helyettük a világranglista 16. Tunézia megy afrikaiként. Ebben most nagyon látszik a rendszer igazságtalansága. Egy hajszállal mi voltunk jobbak, de az, hogy lemaradtak, megerősíti őket is. Láttam, már ki is írták a közösségi média felületeikre, hogy a kudarc miatt eredményesebben kell visszajönni. Biztos vagyok benne, hogy ez így is lesz, számolni kell még velük.
Ez a furcsa rendszer azt is jelenti, hogy kijutva könnyebb az éremszerzés is. Tehernek vagy motivációnak érzi?
Én mindenképpen motivációként, de szerintem úgy is kell. Fontos úgy kijutni, hogy kimondjuk: ott érmet szeretnénk elérni. Nem szabad megállni.
Ez a harmadik olimpia, ahol ott van a programban a női kard csapat, de először vesz részt Magyarország. 26 évesen a csapat legidősebb tagja. Hogy élik meg ezt a – mondjuk ki – történelmi tettet?
Ez így van, és ennek nagyon örülünk. De úgy is gondolok erre, mint egy nagyon hosszú és felfelé tartó út kezdete. Egy hihetetlen erős csapat állt össze már most, és elég fiatalok vagyunk ahhoz, hogy ez csak egy kezdet legyen.

Remélhetőleg hosszú évekig tudjuk uralni ezzel a csapattal a világmezőnyt. Már most is tartanak tőlünk, de Párizsban még erősebbek leszünk.

Nincs megállás, most kell berobbanni, nem szabad lefékezni.
Négy hónap múlva kezdődnek a játékok. Mi a feladat addig?
Ez részben bizonytalan még a járvány miatt, és vannak tisztázandó kérdések is. Azt már most látjuk, hogy a térdsérülésem óta végzett felkészülés sikeresnek bizonyult, így ezt mindenképpen tudjuk folytatni. Tavaly decemberben szenvedtem szalagszakadást, de úgy döntöttünk, hogy csak az olimpia után lesz műtét. Addig valószínűleg tartunk egy-két külföldi edzőtábort, amivel még jobban erősíthetjük a felkészülést. De jó úton haladunk afelé, hogy csúcsformában legyünk az olimpián.
Vívás
Aranyérmet szerzett a berni világkupán a magyar párbajtőröző, Andrásfi Tibor
12/11/2022 - 17:09
Vívás
Szilágyi Áron gondol a sport utáni életre is - képviseleti fórumot hozott létre
13/10/2022 - 09:12