Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vizes vb: Betlehem Dávid elképesztő hajrá után ötödik 5 km-en, célfotó döntött

Eurosport Magyarország

Frissítve 18/07/2023 - 09:38 GMT+2

Betlehem Dávid bebizonyította, hogyha a feje teljesen az úszás körül forog, ott van a legjobbak között: az 5 km-en elért 5. helyezése tökéletesen mutatja mindezt. Rasovszky Kristóf ezúttal a 7. helyen zárt, míg a hölgyeknél Fábián Bettina is bekerült a legjobb nyolcba (azaz pontot és pénzdíjat is kap), míg Olasz Anna 16. lett.

Betlehem Dávid

Fotó: MTI

Vizes vb - Betlehem Dávid 5., Rasovszky Kristóf 7. 5 kilométeren

Két nappal a tíz kilométer megpróbáltatásai után kellett a lovak közé csapnia Rasovszky Kristófnak és Betlehem Dávidnak – előbbi az ezüstérem után jutalomúszásként fogta fel ezt a távot, ifjabb társának viszont a saját szemszögéből rémesen sikerült viadal után elsősorban önmagának kellett bizonyítania.
A táv első felében látottak alapján még érmet, érmeket is vizionálhattunk, ám a második körtől fogva a főtávot megnyerő német Florian Wellbrock, valamint a rázárkózó két olasz klasszis, Domenico Acerenza és Gregorio Paltrinieri olyan sebességre kapcsolt, amit a többi üldöző nem tudott lekövetni. A két magyar egy ideig együtt haladt a mögöttük tempózó, igaz, egyre jobban leszakadó bolyban, a legvégén azonban már csak Betlehem maradt a negyedik helyért küzdő hármasban. A 10 km-en bronzérmes német Klemetet nem lehetett megfogni, ugyanakkor Dávid valami egészen elképesztő hajrával az utolsó húsz méteren hármat fogott az évi egy nagy versenyen feltűnő Kynigakison, és valami döbbenetes érzékkel „lenyúlta” a görögöt a célpanelnél az ötödik helyért. Kevesebb mint egy tizedmásodperccel, hiszen az óra azonos időt rögzített (századokat nem mérnek), de a célfotó egyértelműen Dávid javára döntött – ezerdolláros nyúlás volt egyébként, mert az 5. helyezett 4000, a hatodik pedig 3000 dollárt kap.
Rasovszky Kristóf pedig a vasárnap kasszírozott 15 ezerhez most kétezret tett hozzá, mivel kissé magányosan, hetedikként érkezett be – az ezüst után ez is elsőrangú teljesítmény, ráadásul mutatja, hogy a váltóhoz kellő erő és sebesség mindenkiben megvan.
Ami a hölgyeket illeti, vérmes reményeink nem lehettek ebben a számban – Fábián Bettina és Olasz Anna is a hosszabb távokat kedveli, a szegedi klasszis utóbb meg is jegyezte, a számára sprintnek tűnő tempózás közben időnként visszasírta a vb-programból kivett 25 kilométert. Fábiánnak van azért sebessége ahhoz, hogy az élmezőnnyel tartson – és végül a verseny is így festett: míg Betti általában a hatodik-kilencedik hely környékén haladt mindvégig, addig Anna a kezdeti 26. helyről visszajött a 15. pozíció környékére, és aztán ott is „utazott” a célbaérésig.
Fábián tanult a nyitónapi viadalból, az elején még ugyan belekerült egyszer-egyszer a darálóba, ám aztán okosan kerülte a „veszélyesebb vizeket”, inkább „külső íven” úszott, de nem engedte beszippantani magát. Nagyobb izgalmak az utolsó egyenesre fordulva adódtak, amikor teljesen kettévált a mezőny vertikálisan, a vezető boly a 10 km-t megnyerő Leonie Beckkel az élen balra indult, míg néhányan kivágtak jobbra, közéjük tartozott Fábián is – nem ez tűnt az egyenes vonalnak, de Betti így újfent kimaradt a pofonok völgyéből, és jól manőverezve úgy ért a befutóhoz, hogy sikerült megelőznie a Beck-féle boly hátsó részében tempózókat, így a legjobb nyolc között zárta élete első világbajnoki 5 km-ét (ami 1000 dollárt hozott neki). Olasz Anna fejben már a csütörtöki váltóra készülve végül a 16. helyen ért célba.
Két nap múlva jöhet a váltó, az utolsó három világversenyen rendre dobogón zárt a csapat (2021: Eb-bronz, 2022: vb-ezüst és Eb-ezüst), valami hasonlót remélhetünk most is. A németeket aligha lehet megfogni, ha Wellbrock vállalja az indulást (ez még nem biztos): lenyűgöző magabiztossággal verte vissza a két olasz támadását, és nyerte meg a rövidebb távot is, akárcsak honfitársa, Leonie Beck a nők viadalát.
Eredmények:
Férfi 5 km:
  • 1. Florian Wellbrock (német) 53:38.0
  • 2. Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 54:02.5
  • 3. Domenico Acerenza (Olaszország) 54:04.2...
  • 5. Betlehem Dávid 54:58.6...
  • 7. Rasovszky Kristóf 55:23.9
Női 5 km:
  • 1. Leonie Beck (német) 59:31.7
  • 2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 59:32.7
  • 3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 59:33.9
  • 8. Fábián Bettina 59:44.2...
  • 16. Olasz Anna 1:01:09.4

Nyilatkozatok

  • Betlehem Dávid:
„Az elején jól mentünk az elejével, aztán a második körben történt egy olyan ritmusváltás, amit sajnos hiába próbáltam lekövetni, de azért küzdöttem tovább, és végül is nagyon-nagyon örülök annak, hogy sikerült ezt az ötödik helyet megcsípni. Talán ha a közepén picit jobban tudok tapadni, jobb is lehetett volna, de így sem vagyok elégedetlen, pláne, hogy a végén meg tudtam csinálni azt a hajrát, az azért most nagyon sokat számít nekem.”
  • Rasovszky Kristóf:
„Ebben most ennyi volt. Szó sincs arról, hogy bármit elengedtem volna, mentem, ahogy tudtam, fáj is cefetül, de ennél most nehezebb lett volna többet kihozni magamból. Dáviddal vívtunk kicsit a közepén, az is fárasztott picit, de én igazából ma nem tudtam azt a tempót menni, mint Florianék. Dávid viszont nagyon jól ment a végén, esetleg ő picit ragadhatott volna rájuk jobban, de a lényeg úgyis a váltó, és úgy látom, hogy mindannyian készen állunk arra, hogy megint jól szerepeljünk.”
  • Fábián Bettina:
„Azt hiszem, az itteni versenyek során most hoztam az első helyes döntést, amikor a hajrában a külső bolyhoz csatlakoztam, mert így végre kimaradtam a nagy adok-kapokból a hajrában, viszont sikerült úgy odaérni a befutóhoz, hogy végül meglett a nyolcadik hely. Ez volt a cél, ennek sokkal jobban tudok örülni, mint a tíz kilométer kilencedik helyének – lehet, hogy csak eggyel jobb, de maga a verseny jobban sikerült, nem hibáztam annyit, ezért is lehet többre értékelni.”
  • Olasz Anna:
„Négy éve nem úsztam az öt kilométert, erre csak akkor vállalkozom, ha úgy hozza a sor – ez nem az én távom, közben néha eszembe jutott, hogy visszasírom a huszonöt kilométert... Másfél körig mentem a többiekkel, utána viszont kezdtem besavasodni, miközben ők akkor erősítettek csak bele igazán – a sprint nem az én világom, az öt kilométer pedig ez. A váltó az más, tudják rólam, hogyha valaki képes mindent megtenni a csapatért, az én vagyok – a táv második felében már elsősorban a váltó járt a fejemben, hogy azért sem megyek már bele semmibe, hogy ott rendben legyen minden két nap múlva. Az teljesen egyértelmű, hogy a tíz kilométer mellett a váltó a legfontosabb mindannyiunk számára.”
Forrás: MÚSZ
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés